Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tomas kyllästyi puhki palaviin kaasugrilleihin – uusi tuttavuus vei mennessään: "Kyllähän kyyti oli heti erilaista"

Painoltaan reipas 70-kiloinen hiiligrilli hautoo sisällään miltei kolmekiloista kassler-paistia, jonka Tomas Nordström laittoi hautumaan aamulla ennen töiden alkua. Äkkiseltään voisi kuvitella, että kahdeksan tunnin jälkeen munan muotoisesta grillistä löytyy enää kuivaksi hiiltynyt korppu. Kuvitelma on täysin väärä.

– Teen tästä pulled porkia. Moni ei pidä kassler-lihasta, kun siinä on niin paljon rasvaa. Pitkään hauduttaessa rasva sulaa ja tekee lihasta todella mehukkaan, Nordström kertoo.

Keraaminen, munan muotoinen Big Green Egg -grilli on Nordströmin suosikki. Se on upotettu Kuusamosta tuoduista lankuista rakennettuun työtasoon, jossa on tilaa myös viereiselle kaasugrillille.

Katettu terassi on käytössä ympäri vuoden, mutta kauniina kesäpäivänä on kiva istua auringossa. Painavia grillejä ei niin vain siirrellä ja toisaalta grillaaminen on hauskinta siellä, missä muutkin ovat. Niinpä alapihan terassilla on omat grillinsä.

Porvoolainen Nordström haksahti grillaamiseen toden teolla kuutisen vuotta sitten.

– Ystävän myötä opin, että grillaamalla voi tehdä aika makeita juttuja. Muutama onnistuminen vei mennessään. Kun alkoi oivaltaa perusjuttuja ja huomasi, ettei tämä ole ollenkaan monimutkaista, joku vielä vähän sattui kehumaan, niin homma oli valmis.

Grillauksesta tuli intohimo. Nordström on käynyt grilliruokien perässä makumatkoilla muun muassa Turkissa. Samanhenkisessä seurassa on tullut käytyä grillauskurssi jos toinenkin. Ravintolayhteistyötäkin on tullut tehtyä. Esimerkiksi porvoolaisen ravintola Kruunun listalta löytyvät Flank steak ja Kruunun burgeri ovat alkujaan Nordströmin käsialaa.

Ensimmäisen laadukkaan grillinsä Nordström hankki jo kymmenisen vuotta sitten, paljon ennen kuin intohimo leimahti täyteen liekkiinsä.

– Kyllästyin, kun edulliset kaasugrillit paloivat puhki muutamassa vuodessa ja ruostuivat, niiden puhdistaminenkin oli hankalaa. Vanhemmiten lämpenivätkin epätasaisesti. Pitkässä juoksussa nekin tulevat aika kalliiksi, kun muutaman vuoden välein pitää hankkia uusi.

Uusi tuttavuus vei miehen mennessään.

– Kyllähän kyyti oli heti erilaista. Kaikki puhtaana pidosta alkaen oli niin paljon helpompaa, eikä se ole mennyt vuosien saatossa miksikään.

Viime vuosina nälkä on kasvanut syödessä. Tällä hetkellä Nordströmillä on kuusi erilaista grilliä, kaikki aktiivisessa käytössä.

– 90-prosenttisesti käytän kuitenkin hiiligrillejä. Tykkään sen tuoksusta, siitä tulee hyvälle tuulelle ja ruoka saa aromia hyvistä hiilistä. Monella on yhä vieläkin mielikuva sytytysnesteen hajuisesta leimahduksesta, mutta oikeasti hiiligrillaaminen on nykyisin tehty hyvin helpoksi.

Pienempi, 40-kiloinen Big Green Egg kulkee reissussa mukana. Se on helppo pakata asuntoautoonkin.

Yksi Nordströmin suosikeista on Weberin perinteinen pallogrilli. Sitä hän suosittelee lämpimästi, jos tarkoitus on hankkia yksi laadukas, mutta vielä kohtuuhintainen grilli.

– Tämä on tosi monipuolinen. Tällä voi savustaa kalaa tai valmistaa lihaa, voi tehdä tosi ison määrän ruokaa kerralla. Lisäksi tällä saa ruokaan hyvän aromin. Tämä on aika kevyt, mutta silti kestävä.

Kaasugrilleilläkin on paikkansa Nordströmin molemmilla terasseilla.

– Kaasugrilli ja hiiligrilli ovat hyvä pariskunta, siksi ne ovat minulla aina vierekkäin. Usein käytän kaasugrilliä nopeampaan grillaamiseen. Laitan siinä myös esimerkiksi kasviksia tai muita lisukkeita. Kaasugrilli on hyvä lisä myös silloin, kun tarvitaan lisää tilaa, tai kun raaka-aineet tarvitsevat eri paistolämpötilan.

– Kyllähän sitä pärjäisi yhdelläkin grillillä. Voihan keittiössäkin pärjätä vain yhdellä kattilalla, mutta voihan kokkaaminen olla myös kivaa ja helppoa.

Ruuan laittamisessa ulkona on ihan oma tunnelmansa. Se on yksi syy, miksi Nordström kertoo haksahtaneensa grillaamiseen.

– Grillaaminen on yksinkertaisesti kivaa. Siinä saa olla ulkona ja vaikka ihan itsekseenkin, siitä tulee hyvä fiilis. Grillaaminen on miltei parasta, mitä pihalla voi tehdä.

Toisaalta hyvät apuvälineet vapauttavat grillaajan tekemään ruuanlaiton aikana myös pihatöitä – tai vaikka etätöitä.

– Teen grillissä usein myös sellaista ruokaa, mikä kypsyy pitkään. Kesällä puuhaillaan aika paljon pihalla perheen kanssa sillä välin, kun ruoka valmistuu grillissä. Paistomittari hälyttää wifin kautta puhelimessani, jos grillissä tapahtuu jotain, mitä ei pitäisi. Kunnolliset apuvälineet mahdollistavat muihinkin asioihin keskittymisen.

Grillaam isessa on aina pientä kesäjuhlan tuntua. Nordström kertoo nauttivansa siitä, kun perhe ja ystävät kokoontuvat terassille yhteisen pöydän ääreen. Harrastus on tuonut myös uusia ystäviä.

– Esimerkiksi Facebookista löytyy paljon grillausryhmiä ja sieltä olen löytänyt tietoa erilaisista kursseista. Tapaamme, vaihdamme kuulumisia, sparraamme toisiamme. Se kaikki ruokkii harrastusta eteenpäin.

Nordström kehottaa myös aloittelevia grillaajia tutustumaan erilaisiin Facebook-ryhmiin.

– Esimerkiksi BBQ ja grillaus -niminen ryhmä on aika mukava. Siellä on mukana todella syvällä tässä olevia tyyppejä, mutta siellä on myös helppo kysyä vinkkejä kokeneemmilta.

Taitojen karttuessa ajatus grillaamisesta on laajentunut.

– Suomessa ajatellaan helposti vieläkin, että grillaaminen on sitä, että pistät lihanpalan grilliin, käristät sitä vähän ja käännät. Ei sen tarvitse olla sellaista.

Nordströmin grillejä ei laiteta syksyn tullen talviteloille, vaan ne kuumenevat ympäri vuoden. Grillissä valmistuvat niin alkuruuat, pääruuat kuin jälkiruuatkin. Nordströmin mukaan myös pizza on parasta pizzakiven päällä grillissä valmistettuna.

– Pataruuatkin onnistuvat hyvin. Niitä on aika hauska tehdä grillissä. Valurautapadassa ensin vähän ruskistetaan lihaa, vähän kasviksia, sitten lisätään lientä ja laitetaan kansi kiinni.

Yksi Nordströmin suurimpia ahaa-elämyksiä oli sen oivaltaminen, että grillissä voi grillata sekä suoralla että epäsuoralla lämmöllä.

– Tämän ymmärtäminen oli minulle kaiken perusta, mikä vei koko asian aivan toiselle tasolle. Jos on tosi kuumat hiilet, niin eihän liha voi olla koko päivää niiden päällä. Muutenhan sekin hiiltyy.

Epäsuora lämpö tekee grillistä ikään kuin uunin. Nordström kertoo usein tekevänsä ruokaan pintaa, väriä ja makua suoralla lämmöllä ja kypsentävänsä sen sitten epäsuoralla. Tämä onnistuu esimerkiksi kaasugrillillä, kun käytetään vain osaa polttimoista kerrallaan, jolloin lämpö tulee sivulta eikä alta. Hiiligrillissä vaikutus saadaan hiilien sijoittelulla.

– Olen jopa paistanut voisilmäpullia grillissä!

Tomas Nordströmistä kertoi ensin Uusimaa-lehti.

Juttua muokattu 21.5. klo 23.15. Poistettu ylimääräinen kuva ja muokattu kuvatekstiä.