Mannerheimintielle aukeaa maanantaina uusi panimo – kadulla on hämmästyttävä oluthistoria

Ravintola: Panimoteollisuus palaa Mannerheimintielle, kun ravintola Viisi Penniä alkaa valmistaa olutta. Kapasiteetti on 70 000 litraa vuodessa.

Ravintoloitsija Gianjot ”Dollar” Singh ja panimomestari Gustavo Vale ovat tekemässä uutta panimohistoriaa Mannerheimintiellä. Arto Holappa
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Ensimmäiset lasilliset saa maanantaina kello 10.30. Ravintola Viisi Penniä avautuu silloin oltuaan kiinni liki kolme kuukautta.

Avajaisia ei koronan takia järjestetä, mutta hanoista virtaa seitsemää omaa olutta. Ellei sitten panimomestari Gustavo Vale yllätä ravintoloitisija Gianjot ”Dollar” Singhiä ja tule peräti yhdeksää erilaista.

Tyylisuuntia löytyy laidasta laitaan: niin vaalea lageria kuin vadelmaista berliner weissea (kevyttä vehnäolutta).

Panimon nimi Mad Hopper Brewing Company ei ole ensimmäinen ei-suomenkielinen tällä tienpätkällä. Töölön Panimo olisi maistunut, mutta se oli Singhin harmiksi jo rekisteröity.

Brasilialais-amerikkalainen Vale muutti Suomeen talvella ja on tehnyt pitkää päivää.

Kokemusta hänelle on kertynyt niin pienistä kuin jättisuurista työpaikoista.

Kapasiteetti Mannerheimintie 53–55:n kellarissa on 70 000 litraa vuodessa. Osa siitä menee Onniravintola-ketjun muihin toimipisteisiin.

Robsahmin skottilaistyylinen portterifabriikki nykyisen Hesperian hotellin paikkeilla. Näkymä Mannerheimintien suunnalta. Helsingin kaupunginmuseo

Mannerheimintiellä tai pikemminkin sen edeltäjillä Turuntiellä ja Läntisellä Viertotiellä on hyvin monenkirjava panimoteollinen menneisyys. Vale suorastaan hämmästyy nähdessään kuvia Töölön historiasta.

Näyttävin oluttehdas oli Carl Abraham Robsahmin skottilaistyylinen portterifabriikki nykyisen Hesperian hotellin paikkeilla.

Vanhat stadilaiset muistavat linnamaisen rakennuksen lääke- ja karamellitehtaana.

Robsahmin perilliset muuttivat 120 vuotta sitten Pikku Huopalahden länsipuolelle taloon, jossa toimii nyt Steinerpäiväkoti Aurinkoinen.

Panimotoiminta siellä loppui 1911.

John Fougstedtin, Mattheus Müllerin sekä Hugo Bastmanin omistuksissa ollut Töölön Olutpanimo Oy siirtyi 1935 Vallilaan, jossa se lopetti toimintansa 1940 pantuaan loppuvaiheessa vain I-olutta.

Robsahmin panimo oli näyttävä, linnamainen rakennus. Kuva: HKM

Kun Viisi Penniä maanantaina avautuu, se on remontoitu myös salin puolelta, josta avautuu näkymä panimoon. Ilmeestä vastaa sisustussuunnittelija Jaana Ekman Visonary Design Partners Helsingistä.

Ruokalistaa on modernisoitu ja klassikkoannoksiakin freesattu.

Manskun panimohistoriaa

1847-51 Porter- och Ättiksfabrik N. Jablakoff, Mannerheimintie 56

1853-60 Thölö Bryggeri I. S. Maljuschin, Mannerheimintie 56

1861-63 Thölö Bryggeri C. F. Stier, Mannerheimintie 56

1867-68 Thölö Ölbryggeri F. G. Stier, Mannerheimintie 66-68

1880-82 C. A. Robsahms Porterbryggeri, Mannerheimintie 66-68

1882-94 C. A. Robsahms Porterbryggeri, Mannerheimintie 42-46

1895-1901 C. A. Robsahm, Mannerheimintie 56

1927-35 Töölön Olutpanimo Oy, Mannerheimintie 82-84 Lähde: Antti Räty / beerfinland.com (Osoitteet nykyisen katuosoitteen mukaan)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut