Koronaepidemia on kasvattanut asuntokaupassa kaupunkien keskustojen vetovoimaa. Isommatkin asunnot viedään käsistä, kun hyvätuloiset sijoittavat rajoitusten aikana säästyneitä rahojaan asumiseen ja lisäneliöihin.
Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) listaakin tuoreessa asuntomarkkinoiden katsauksessaan kolme vahvaa k:ta, eli korona, korot ja kaupungistuminen, jotka ohjaavat kuumana käyvää asuntokauppaa.
– Lisäksi maakuntien varakas, varttunut väki ostaa itselleen tukikohtaa kulttuuri- ja muiden palveluiden ääreltä. Iäkkäiden into ostaa kakkoskoti kaupungeista on asuntomarkkinoiden kannalta trendinä tärkeämpi kuin paljon puhuttu mökkibuumi, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus huomauttaa tiedotteessa.
Väestökehitys kaupungeissa, korostetusti Helsingissä, selittyy vuokramarkkinoiden alakulolla. Etäopiskelu, konserttien ja muiden tapahtumien puute sekä kaupunkirientojen mahdottomuus ovat ajaneet monet vuokra-asunnot tyhjäksi.
Hypon mukaan tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti. Kunhan rokotukset taittavat koronan ja pelastavat palvelut, voi ennustaa vuokramarkkinoiden toipuvan ja mökkimarkkinoiden murenevan yllättävän nopeasti.
Kehityksen suunnasta kertoo se, että korona on vauhdittanut asuntorakentamista Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla.
Kasvukolmion kärjissä rakennetaan enemmän asuntoja kuin koko muussa maassa yhteensä – ensimmäistä kertaa historiassa – vaikka niissä asuu alle kolmasosa väestöstä.
– On mielenkiintoista huomata, että Tampereella asuntoaloitukset ovat kasvaneet myös naapurikunnissa. Ratikka ohjaa kehitystä suuresti. Turun seudulla sen sijaan korona käänsi asuntotuotannon laskuun ja kiinnostus kohdistuu keskuskaupunkiin, Hypon nuorempi ekonomisti Juho Keskinen kertoo.
Hypo nostaa kuluvan vuoden arviotaan pääkaupunkiseudulla hintojen noususta viiteen prosenttiin ja ensi vuoden osalta kolmeen. Koko maassa nousu on tänä vuonna 2,5 ja ensi vuonna tasan nolla prosenttia.
– Kuluvan vuoden hintaralli hyytyy ensi vuonna halutuilla alueilla, koska uusia asuntoja valmistuu runsaasti tarjolle, korkolasku hyytyy ja muut kulutuskohteet palaavat takaisin. Muualla maassa hintojen sulaminen sen sijaan jatkuu ensi vuonnakin, Brotherus ennustaa.