SPR: Sairaaloissa tavanomaista suurempi tarve verelle – "Koronarokotus ei estä verenluovutusta”, tarkista kuitenkin tämä asia

Lämpimät kelit ja alkava mökkeilykausi näkyvät verenluovutuksessa hiljenevinä ajanvarauksina. Verta kuitenkin tarvitaan.

Esimerkiksi sairaaloissa potilaat tarvitsevat touko-kesäkuun vaihteessakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä. Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on toukokuussa vielä normaalia tai jopa tavanomaista suurempaa.

Keväisin Veripalvelulta kysytään usein siitepölyallergian vaikutuksista verenluovutukseen. Suurin osa allergioista tai niihin käytettävistä lääkkeistä ei estä verenluovutusta.

Kaikki siitepölynuhan, heinänuhan, pölyallergian ja eläinallergian hoitoon käytettävät nenäsuihkeet, hengitettävät keuhkolääkkeet, silmätipat ja antihistamiinivalmisteet ovat lääkkeinä sallittuja verenluovuttajalle.

– Korona-aikana verta voi kuitenkin luovuttaa vain, jos allergia pysyy oireettomana lääkkeiden avulla tai ilman, muistuttaa Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén tiedotteessa.

– Jos oireiden hoitoon tarvitaan voimakkaampia lääkkeitä, esimerkiksi kortisonitabletteja, kannattaa soveltuvuus veren luovuttamiseen tarkistaa etukäteen soittamalla Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen.

Maksuttoman luovuttajainfon numero on 0800 05801. Puhelimeen vastataan arkisin kello 8–17.

Punaisen Ristin Veripalvelun sivuilta löydät paikat, joissa verta voi käydä luovuttamassa.

Toinen ihmisiä mietityttävä aihe ovat koronarokotukset.

– Koronarokotuksesta ei seuraa estettä verenluovutukseen. Jos tulee voimakas rokotusreaktio, esimerkiksi kuumetta tai kova särky, on odotettava kaksi vuorokautta oireiden päättymisestä ennen kuin verta voi luovuttaa, jatkaa Castrén.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut