Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saitko Kelalta viestin maksamattomasta etuudesta? Älä mene huijausviestin vipuun

Kelan nimissä kalastellaan suomalaisten verkkopankkitunnuksia ja luottokorttitietoja, Kela tiedottaa.

Suomeksi kirjoitetuissa huijausviesteissä väitetään, että asiakkaalle on jäänyt maksamatta etuutta ja se maksetaan, kunhan tarkastus on tehty. Mukana tulevan linkin väitetään johtavan hyvityslomakkeeseen, jonka täyttämisen jälkeen rahat maksetaan. Lomakkeelle pyydetään kirjaamaan omat pankkitiedot.

Linkki vie kuitenkin tietojenkalastelusivustolle, jonka kautta pankkitiedot päätyvät huijareiden käsiin.

Jos on saanut huijausviestin, siinä olevia linkkejä ei pidä avata. Jos päätyy avaamaan linkin, ei pidä syöttää sen kenttiin tietoja. Viestiin ei myöskään pidä vastata.

Jos epäilee, että omia tietoja on päätynyt vääriin käsiin, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä oman pankin asiakaspalveluun. Jos epäilee rikoksen tapahtuneen, pitäisi tehdä rikosilmoitus poliisille.

Kela muistuttaa, että arkaluontoisia tietoja ei pidä lähettää muualla kuin Kelan verkkoasiointipalvelussa.

Kela ei koskaan kysy sähköpostitse tai tekstiviestillä arkaluontoisia tietoja, kuten pankkitunnuksia tai luottokorttitietoja.

Kelaan voi lähettää viestin Oma Kela -palvelussa, johon kirjaudutaan osoitteessa kela.fi.

Taas uusi tietojenkalasteluviesti, nyt Kelan nimissä – Älä klikkaa tällaista linkkiä

Kelan nimissä on lähetetty huijausviestejä aiemminkin.

Esimerkiksi viime syksynä Kela varoitti avaamasta linkkejä viestistä, jossa väitettiin, että viestin saajan terveys- ja luottokorttitiedot olisivat vaarantuneet. Silloinkin viesti oli suomenkielinen ja siinä oli linkki, joka vei tietojenkalastelusivustolle.

Oletko saanut tiedon veronpalautuksesta sähköpostilla? Se on huijausviesti – näin tunnistat aidon verottajan viestin

Taas verkkohuijauksia: Mies menetti lähes 300 000 euroa seurattuaan Nordean nimissä tulleita ohjeita – Poliisi: "Kohteena ovat usein varakkaat, iäkkäät henkilöt"

Saitko kaverilta tällaisen Whatsapp-viestin? Älä avaa linkkiä tai kopioi koodia, varoittaa F-securen toimitusjohtaja Mikko Hyppönen

Nämä kolme tietoturva-asiaa kaikkien pitäisi tietää – Asiantuntija: Älyjääkaappi pitää suojata yhtä hyvin kuin tietokone

Saitko tällaisen yhteydenoton K-ryhmältä? Kesko: "Älä toimi viestin ohjeiden mukaisesti"