Puhos pesee kasvonsa – vanha ostari saa jättimäärän uusia asukkaita, parkkipaikat katoavat

Rakentaminen: Vanha ostoskeskus luo muutaman vuoden kuluttua nahkansa. Osa Puhoksen ostarista puretaan ja tilalle rakennetaan mittava määrä asuintaloja.

Toistakymmentä vuotta Puhoksen ostoskeskuksen tiloissa toiminut parturi-kampaaja Leila Weppling on nähnyt omin silmin, miten ostarin muutos on vaikuttanut asiakasvirtoihin. Hän on tyytyväinen siihen, miten Puhosta jatkossa kehitetään. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Puhoksen ostoskeskus ja kulttuurikeskus Stoa muuttuvat tulevien vuosien aikana melkoisella tavalla. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina Puhoksen ja Stoan tulevat suunnitteluperiaatteet.

Vaikka ostoskeskus joutuukin korjausrakentamisen kohteeksi, ostarin vanhin ja arvokkain A-rakennusosa on tarkoitus säilyttää ja sen kauppatoimintaa jatkaa.

B- ja C-osat puolestaan alkavat olla matkansa päässä ja ne aiotaan alustavien suunnitelmien mukaan purkaa.

Tilalle rakennetaan asuinkerrostaloja.

– Vielä tässä vaiheessa ei ole tarkkaa tietoa siitä, millaisia nuo talot ovat ja kuinka paljon niihin tulee huoneistoja. Hanke tarkentuu varmasti ajan mittaan, kertoo arkkitehti Mikko Näveri.

Myös Puhoksen ja Stoan alueen liikenne muuttuu. Turunlinnantie kokee sen muutoksen, että kauppakeskus Itiksen metron edustalla oleva bussikenttä remontoidaan kokonaan.

Korjaustöiden ajaksi bussiterminaali siirtyy tilapäisesti Turunlinnantielle.

– Samoin Puhoksen ostarin edustalla olevat parkkipaikat poistuvat ja tilalle on tarkoitus rakentaa erillinen pysäköintilaitos, kertoo kaupungin liikenneinsinööri Jussi Jääskä.

Myös julkisten ulkotilojen laatua ja määrää lisätään, ja samalla parannetaan jalankulku- ja pyöräreittejä.

Näillä näkymin ostarin peruskorjaus alkaa vuonna 2024 ja valmista olisi määrä tulla seuraavana vuonna.

Päätöksenteon tukena on käytetty kyselyä, johon tuli kaikkiaan yli 300 vastausta.

Vastaajien mukaan Puhosta arvostetaan monikulttuuristen yrittäjien ja asiakkaiden keskittymänä, mutta toisaalta alue koetaan myös turvattomana.

Rakennusten huono kunto ja epäsiisteys huolestuttivat vastaajia.

– Kaikesta huolimatta on hyvä huomata, että Helsingin kaupungilla on selvästi halua kehittää Puhoksen ostoskeskusta, arvioi ostoskeskusyhtiön puheenjohtaja Maria von Flittner.

Hänen mukaansa Puhoksen voima piilee siinä, että paikalla on useita monikulttuurisia toimijoita.

Puhoksella 13 vuotta toiminut parturi-kampaaja Leila Weppling on huomannut suuren muutoksen ostarilla. Hän on yksi Puhoksen harvoista kantasuomalaisista yrittäjistä.

– Viime aikoina etenkin miesasiakkaat ovat kaikonneet. He ovat varmaankin menneet etnisten partureiden asiakkaiksi, Weppling arvioi.

– Paikka on sinänsä oikein mukava, mutta jo vähitellen korjauksen tarpeessa.

Itäkeskuksessa asuva Merja Leppänen on Puhoksen ostoskeskuksen vakioasiakas. Hänen ostohistoriansa Puhoksella ulottuu jo parinkymmenen vuoden taakse.

– Puhoksen ostari on muuttunut viime vuosien aikana aika tavalla, enkä sanoisi, että huonoon suuntaan, Leppänen arvioi.

– Onhan se erikoista, että täällä on niin paljon etnisiä ruokakauppoja, mutta kyllä ostarilla on edelleen kiva käydä.

Leppänen kuitenkin murehtii sitä, että esimerkiksi huonekaluliike Jysk ja kuntokeskus Elixia ovat muuttaneet pois ostarilta.

– Niiden olemassaolo olisi ollut kyllä kivaa vaihtelua tänne Puhokselle, Leppänen tuumii.

Puhoksen ostarin vuokraus jatkuu yhä

Helsinkiläispäättäjä Puhoksen tilanteesta: huumevälitystä ja sosiaalisia ongelmia – "Nykyisellään haittaa koko Itä-Helsingin imagoa"

Kiinteistösijoittajat haalivat maahanmuuttajien suosiman ostarin osakkeita Helsingissä, vaikka vuokratontilla olevan rakennuksen arvo on 0 euroa – "Vaikea tilanne"

Puhoksen kehittämishanke kaatuu – kiinteistösijoittaja tympääntyi vastahakoisiin pienosakkaisiin

Päätoimittaja Karri Kannala: Puhoksen ongelmat laajenevat lisäaikaa antamalla

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut