Kallion lukion remontin hinta nousi miljoonilla: "Tuotti yllätyksiä"

Rakentaminen: Vanhan arvorakennuksen perusparannus ja uusiminen ei ole halpaa puuhaa.

Peab Oy:n vastaava mestari Toni Salojärvi Kallion lukion uudessa keittiötilassa. Koulun entiset keittiö- ja ruokailutilat olivat riittämättömät koulun oppilasmäärään nähden, oppilaita on noin 500. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kallion lukion perusparannustyöt ja laajennusosan rakentaminen jatkuvat Porthaninkadulla. Työt alkoivat reilu vuosi sitten ja tämän hetken tavoitteena on saada ne valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.

Perusparannuksen ja laajennusosan hankesuunnitelman kustannusten enimmäishinnaksi kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa 2018 noin 12,3 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti tämän vuoden huhtikuussa esittää kaupunginhallitukselle enimmäishinnan korotusta niin, että se olisi noin 17,1 miljoonaa euroa.

Kallion lukion perusparannushankkeen kokonaisurakka kilpailutettiin joulukuussa 2019. Tarjouskilpailussa ei saatu yhtään tarjousta, jonka jälkeen kaupunki rakennuttajana käynnisti hankintalain oikeuttaman neuvottelumenettelyn Peab Oy:n kanssa hankkeen kiirehtimiseksi, koska Kallion lukion toiminta oli jo siirretty väistötiloihin remontin suunnitellun alkamisen vuoksi. Neuvottelujen tuloksena saatiin pääurakoitsija Peab Oy:ltä tarjous, joka mahtui päätetyn hankesuunnitelman raamiin, mutta ilman lisä- ja muutostyövarauksen muuttamista.

Juhlasaliin rakennetaan paljon esitysten vaatimaa teatteritekniikkaa. Jussi Vehkasalo

Kohteen pääurakoitsija Peab Oy:n vastaavan mestarin Toni Salojärven mielestä remontissa ovat yllättäneet työnaikaisten suunnitelmamuutosten suuri määrä ja niiden läpivienti koko suunnitteluketjun läpi.

– Myös louhinnan määrä on kasvanut merkittävästi. Yllätyksiä ovat tuottaneet myös välipohjien kunnostus, a-portaan alueen vanhat rakenteet, vesikaton kunto, tilanahtaus talotekniikan reiteillä sekä monenlaiset pienemmät arvorakennuksen yksityiskohdat, joita ei ennakkosuunnittelussa ole pystytty huomioimaan, hän sanoo.

Urheilevan lukiolaisen ei tarvitse pian enää poistua Vallilan kampukselta – ensi syksynä valmistuvissa opiskelija-asunnoissa piilee myös erikoisuus

Lisä- ja muutostyökustannuksia kasvattivatkin paljon juuri esimerkiksi ikkunakorjaukset, vanhojen välipohjarakenteiden lisääntyneet purkutyöt sekä erityisesti vesikatto-osuuksien ja yläpohjarakenteen uusiminen ja lisääntyneet haitta-ainepurkutyöt. Urakka-ajan pidentymisestä aiheutuvaksi lisäkustannukseksi arvioitiin noin 350 000 euroa, huomattavat lisätyöt aiheuttivat myös arkkitehtisuunnittelun laajenemisen, niistä lisäkustannuksiksi arvioitiin noin 300 000 euroa.

Kallion lukion vanha osa on valmistunut 1920-luvun lopulla. Jussi Vehkasalo

Myös Kallion ilmaisutaidon lukiona tunnetun oppilaitoksen väistötilat ovat Laakson kaupunginosassa Lehtikuusentiellä. Stadin ammattiopiston käytössä aikanaan olleessa Lehtikuusentien koulukiinteistössä ehti ennen Kallion lukiota olla evakossa Ressun lukio.

– Olemme käyttäneet remontin aikana edelleen myös Pengerkadulla sijaitsevan Taidetalon opetustiloja teatteri- ja kuvataideopiskeluun. Pengerkadun Taidetalossa on myös Helsingin kuvataidelukion tiloja. Lisäksi tanssinopetusta on annettu Sörnäisten Leipätehtaalla, kertoo Kallion lukion rehtori Ari Mäkinen.

Kallion lukio on valmistunut vuonna 1928 ja se on Väinö Vähäkallion suunnittelema. Laajennusosa lukioon valmistui vuonna 1957. Rakennuksen perusparannus katsottiin ajankohtaiseksi, koska viimeisimmät kattavat korjaukset on tehty 1980-luvulla.

Tällä hetkellä rakennustöitä tehdään monella saralla.

– Kaikki talotekniset järjestelmät uusitaan nykyaikaisiksi, juhlasalin näyttämö sekä sen aputilat ja oppilaiden sosiaalitilat saavat uudet tilat uudislaajennukseen. Rakennuksen vanhan rungon sisään rakennetaan uusi a-porrashuone, lisäksi tehdään myös muita tilamuutoksia, muun muassa keittiö ja opettajien tilat uudistuvat, kertoo Salojärvi.

Perusparannustyöt ja uudisosan rakentaminen vievät aikaa. Jussi Vehkasalo

Lukion pihan puolella olevan uudisosan alakerroksien runko ja vesikatto ovat jo valmistuneet ja lattiat on valettu.

– Uudisosan talotekniset työt ja muuraustyöt sekä hissi 1:n kuilun runkotyö ovat käynnissä, runko valmistuu kesäkuun aikana, Salojärvi jatkaa.

Suurimpia töitä lukion perusparannushankkeessa ovat olleet a-portaan purku- ja rakennetyöt, uudisosan louhinnat ja viemärilinjojen louhinnat, pohjanlujitus ja rakenteet, välipohjien puhdistus ja uudet lattiarakenteet, uusi keittiö ja uudet konehuonetilat.

"Mitään aivan katastrofaalista vastaan ei ole tullut" – Yli satavuotiasta tavarataloa saneerataan uusiokäyttöön Helsingissä

11 laudaturia kirjoittanut ylioppilas kertoo metodistaan: ”Luin kuusi, soitin kolme ja liikuin kaksi tuntia päivässä” – Evert tähtää nyt Sibelius-Akatemiaan tai Helsingin yliopistoon

Pitkittynyt etäopiskelu heikentänyt nuorten hyvinvointia – lukiolaisista yli puolet kokee toivottomuutta tai alakuloa usein

Ronja, 16, oppivelvollisuusiän nostosta: "Moni saattaa hakeutua lukioon helpommin kun se on ilmaista" – rehtorin pelkona on, että seiskan oppilaat joutuvat matkustamaan kehyskuntiin

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut