"Rapsakka päältä ja kuohkea sisältä" – rahoitusalalla työskennellyt pari perusti Helsinkiin paikan, josta saa myös Brysselin vohveleita

Herkut: Suomalais-hollantilainen pariskunta avasi kahvilan Porvoonkadulle.

Jack van Zantvliet työn touhussa. Brysselin vohveli kypsyy raskastekoisen raudan uumenissa kolmisen minuuttia. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Jack van Zantvliet suihkuttaa paistorasvaa raskastekoiseen vohvelirautaan ZARO caféssa. Sen jälkeen hän nappaa vohvelitaikinakulhon jääkaapista ja annostelee kauhalla sopivan määrän taikinaa vohveliraudan toiselle puolelle.

Näin alkaa valmistua Brysselin vohveli Porvoonkadulle auenneessa Leena Rontun ja hollantilaissyntyisen van Zantvlietin kahvilassa, jonka erikoishoukuttimena ovat vohvelit.

– Brysselin vohvelit tulivat meille sellaiseksi jutuksi, kun asuimme Jackin kanssa Belgiassa. Brysselin vohveli on kevyt, rapsakka päältä ja kuohkea sisältä. Ja koska Brysselin vohveli -kulttuuri ei Suomessa vielä ole lähtenyt liikkeelle, päätimme perustaa kahvilan belgialaisella twistillä, kertoo Rontu.

Lisukkeena tällä kertaa vaahterasiirappia, tomusokeria ja kermavaahtoa. Jussi Vehkasalo

Pariskunta tapasi toisensa työn merkeissä, he molemmat työskentelivät hollantilaisessa rahoitusalan yhtiössä.

– Se oli 2000-luvun alkupuolta. Myöhemmin minä tein töitä Suomesta käsin ja hän työskenteli Hollannissa. Sitten Jack muutti työskentelemään Belgiaan ja myöhemmin minäkin muutin sinne, Rontu selvittää.

Syödään mahdollisimman nopeasti lämpiminä.

Kahvilan paikka taas löytyi Porvoonkadulta niin sanotun "käänteisen sukupolvenvaihdoksen" myötä.

– Tyttäreni Ammi puolisoineen perusti tälle paikalle HUG cafén pari vuotta sitten. Pikkulapsiarki, kummankin vaativa päivätyö ja päälle päätteeksi koronaepidemian alku saivat heidät luopumaan kahvilan pitämisestä viime keväänä.

Ja koska Jack halusi muuttaa Suomeen, eikä haave bed and breakfast -paikan pyörittämisestä Portugalissa tuntunut ajankohtaiselta, avautui ZARO café huhtikuun alussa.

Belgiassa vohvelit ovat tavallaan katuruokaa, vohvelikojuja on joka paikassa.

– Ne syödään mahdollisimman nopeasti lämpiminä.

Alkuperämaassaan Brysselin vohvelit syödään makeilla päällisillä, kuten tomusokerilla, vaahterasiirapilla ja hillolla höystettynä ja vaikka kermavaahdon kera. ZARO caféssa vohvelin päälle löytyy marjoja, hedelmiä sekä suolaisena vaihtoehtona esimerkiksi tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa, lämminsavulohitahnaa ja kinkkutahnaa sekä Serranon kinkkua.

– Vohvelitaikinassa on vain pikkaisen makeutta, joten se sopii sekä makeille että suolaisille täytteille. Suosittu täyte meillä on ollut myös suklaakastike ja banaani kermavaahdolla, Rontu kertoo.

Leena Rontu asetteli kukkasia paikalleen ZaRo Caféssa. Jussi Vehkasalo

Äitienpäivänä kahvilassa järjestettiin ensimmäistä kertaa vohvelibuffet, jossa asiakkaat saavat rakentaa vohveleistaan sellaisia kuin haluavat. Buffetia jatketaan sunnuntaisin, ennakkovaraus buffetin asiakkaaksi on suotava.

Kahvilasta saa myös erikoiskahveja ja belgialaisia suklaita, listalle on tarkoitus lisätä smoothieita ja macaronseja.

– Hedelmäsalaatti on kesälistalla, Rontu lisää.

Henri Heinonen, 43, tietää miten täydellinen vohveli valmistetaan – perusti Helsingin ytimeen ravintolan, jonka reseptit hioi ensin kotikeittiössä

He ovat Helsingin ravintolahistorian merkittävimpiä naisia – yritysryppään johtaja aloitti kahvilanpitäjänä Malmilla

Julkkikset ja ravintolajätit saivat lähes kaikki Kasarmitorin jättiterassin paikat – "Ei ollut missään tapauksessa valintakriteeri"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut