Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helle ei ole hetkeen palaamassa, mutta loppuviikosta säähän voi tulla käänne – "Lähipäivät näyttävät, kumpaan suuntaan tilanne kallistuu"

Huonoja uutisia niille, joista taannoiset toukohelteet olisivat saaneet jatkua: sää ei ole lähipäivinä merkittävästi lämpenemässä. Sekä Forecan että Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden mukaan lämpötila pysyttelee alkuviikosta etelässä lähempänä 15:ttä kuin 25:ttä astetta.

Forecan sääblogin mukaan lämpötila kohoaa tänään maanantaina 15–20 asteeseen ja tiistaina 13–18 asteeseen. Viikon kaksi ensimmäistä päivää ovat poutaisia.

Keskiviikkona Etelä-Suomeen on tulossa sademyräkkä. Itätuuli puhaltaa puuskaisesti, sade piiskaa ja päivälämpötila ei paljon yli 10 asteen kipua. Vettä tulee sen verran, että paikalliset tulvat voivat jatkua.

Epävakaisuus jatkuu torstaina ja ukkoskuurojakin voi tulla.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoi perjantaina Forecan blogissa, että toukokuu on loppumassa viileänä ja sateisena. Tämä viikko on hänen mukaansa Oulun eteläpuoleisessa Suomessa selvästi tavanomaista sateisempi.

– Kun tähän laittaa päälle lämpötilapoikkeamat tavanomaista viileämpään suuntaan, niin kyllähän tuo aika kalsealta viikolta näyttää. Kesäfiiliksen saa unohtaa ainakin hetkeksi – odotellaan seuraavaa lämpenemistä, sanoi meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa perjantaina.

Kesäfiiliksen saa unohtaa hetkeksi.

Meteorologi Markus Mäntykannas, Foreca

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan tämän viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti 1–3 astetta ajankohdan keskimääräisiä lukemia viileämpi.

Viikonloppuvapaita saatetaan kuitenkin päästä viettämään ihan mukavassa kevätsäässä. Sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan ennusteet näyttävät Helsinkiin lähes 20 asteen lukemia.

Forecan blogissa meteorologi Anna Latvala kuitenkin varoittaa, että ennuste on vielä epävarma.

– Pohjois-Eurooppaan on todennäköisesti vähitellen vahvistumassa korkeapaine. Jos Fennoskandia jää sen reunalle, kuurosateinen sää voi jatkua vielä toukokuun loppuun asti. Jos taas korkeapaine leviää Suomen ylle, se tarkoittaisi tässä tilanteessa melko aurinkoista säätä sekä osassa maata lämpötila voisi nousta 20 asteen vaiheille tai ylikin. Lähipäivät näyttävät, kumpaan suuntaan tilanne kallistuu; myös viimeisimmän kuukausiennusteen mukaan kesäkuun ensimmäisen viikon keskilämpötila voi jo nousta ajankohtaan nähden tavanomaiseksi, Latvala kirjoittaa.