Helsingissä alkoi taistelu nuorisotalon puolesta – "Asia oli jo päätetty"

Palvelut: Punavuorelaisvanhemmat tyrmistyivät kaupungin päätöksestä.

Punavuoren nuorisotalon toiminnan jatkumisen puolesta on tehty kuntalaisaloite.

– Laitoin aloitteen alulle monen alueen aktiivisen vanhemman puolesta. Meillä on myös tiivis yhteistyö Punavuoriseuran sekä Snellmanin ja Tehtaankadun ala-asteiden vanhempainyhdistysten ja alueen vanhempien kanssa, kertoo Ami Paanajärvi.

Kaupunki kertoi asukastalo Betanian tiloissa toimineen nuorisotalon lopettamisesta huhtikuussa. Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan aluepäällikkö Tiina Hörkkö sanoi Rööperin Lehdessä (28.4.), että elokuusta alkaen kaksi Betaniassa toiminutta nuoriso-ohjaajaa siirtyy töihin Oodissa alkavaan nuorisotoimintaan.

Hörkön mukaan Betaniassa on ollut toimintaa ala- ja yläkouluikäisille, yhteenlaskettu päivittäinen kävijämäärä on ollut noin 20–25 lasta ja nuorta.

– Emme ikävä kyllä voi ylläpitää toimintaa kahdessa paikassa, sillä henkilöstöresurssiemme määrä ei kasva, Hörkkö kertoi.

Kuntalaisaloitteessa vaaditaan, että Helsingin kaupunki peruu päätöksensä lopettaa asukastalo Betanian avoin nuorisotyö.

– Olemme Punavuoressa järkyttyneitä ja suruissamme asukastalo Betanian tiloissa järjestetyn nuorisotoiminnan lakkauttamisesta, kaikessa hiljaisuudessa, virkamiespäätöksenä, ilman asianmukaista etukäteen kuulemista ja tiedottamista, aloitteessa sanotaan.

Aloitteeseen oli viime viikolla osallistunut noin 350 henkilöä.

– Suurin harmitus asiassa oli, että se tuli vanhempien, koulujen ja iltapäiväkerhojen järjestäjien tietoon vasta sitten, kun asia oli jo päätetty, Paanajärvi jatkaa.

Koronanepidemian takia nuorisotilat ovat olleet kiinni, ja Paanajärven mielestä tämä on saanut monet vanhemmat huomaamaan, kuinka suuren aukon nuorisotilojen kiinniolo aiheuttaa.

– Lasten ja nuorten elinpiiri on pienentynyt, he ovat nyt entistä enemmän kotona ruutujen äärellä. Nuorisotalotoiminnalla on suuri merkitys, henkilökunnasta on tullut nuorisolle luottoaikuisia.

Aloitteessa sanotaan, että uusi nuorten tila Oodissa (joskus valmistuessaan) ei palvele Punavuoren alueen pienimpiä nuoria (9–12-vuotiaita) millään tasolla.

– Heitä on paljon, koko ajan enemmän. Vanhemmat alueelta eivät ole lähettämässä 9–12-vuotiaita lapsiaan aseman seudulle ydinkeskustan liikenteen keskelle yksin kulkemaan, eivätkä liioin Oodin järjestyshäiriöistä kärsivälle alueelle, turvattomaan ilmapiiriin oleskelemaan, aloitteessa lukee.

– Oli käytetty termi mikä tahansa, jäävät "siirron" tapahduttua Punavuori-Eira-Kaartinkaupunki-Hernesaari-alueen lapset yhdeksästä ikävuodesta ylöspäin ilman valvottua ja suunniteltua nuorisotyötä ja sille sopivaa tilaa. Resurssit eivät siirrettäessä kasva, vaan tendenssi näyttää nyt olevan niitä vähentää. Miksi, kysytään aloitteessa.

Joka neljäs nuori juo energiajuomia viikoittain – käyttö korostuu etenkin heikommin koulussa pärjäävillä ja heillä, joilla perheen valvonta jää vähäiseksi

Nuorille kesätyöläisille sattuu sairauslomaa vaativia tapaturmia jopa 15 päivässä – Vakuutusyhtiö muistuttaa perehdytyksen tärkeydestä

Tuore raportti: Lähes joka toinen lapsi pelkää henkisen hyvinvointinsa puolesta korona-aikana – Etäkoulu erityisen hankalaa köyhien perheiden lapsille

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut