Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Harrastus: Sensei Henri Lindroos on pärjännyt lajissa myös kansainvälisellä tasolla.
Kankurinkatu 7:n kellariin Punavuoressa on avautunut Dojo Helsinki, joka on brasilialaiseen jujutsuun ja lukkopainiin keskittyneen samannimisen kamppailulajiseuran kotipesä.
– Dojo tarkoittaa oppimisen paikkaa, jossa harjoitellaan kamppailulajeja. Rakensimme tilaan myös loungen, koska yhteisöllisyys on tärkeä osa harrastusta, kertoo Dojo Helsingin sensei Henri Lindroos.
Sensei on seuran päävalmentaja, joka vastaa muista valmentajista ja jäsenistöstä. Sensei Lindroosilla on musta vyö ja hän on moninkertainen Pohjoismaiden mestari, Suomen mestari ja kaksinkertainen EM-mitalisti.
Tilaan on rakennettu myös pukeutumis- ja suihkutilat.
Uuden Dojon perustamisen taustalla on Lindroosin mukaan se, että lajille ei Helsingin keskustassa ole vielä montaakaan tilaa.
Monet poliisit harrastavat tätä.
Lajin uusi harrastaja Pelle Heikkilä sanoo, että brasilialaisessa jujutsussa lajin harrastajat ovat veljiä ja siskoja keskenään enemmän kuin monessa muussa lajissa.
– Brasilialainen jujutsu on hallintalaji. Esimerkiksi monet poliisit harrastavat tätä. Yksi ravintolan portsari kertoi, että aiemmin hän joutui työssään usein tappelemaan, mutta kun hän alkoi harrastaa tätä lajia, tappelut loppuivat, lajissa opitaan ongelmanratkaisua muulla tavalla, Heikkilä kuvailee.
Brassijujutsussa ei lyödä, vaan pyritään menemään toisen päälle ja saamaan hänet hallintaan ja lukolla tai kuristuksella saada vastustaja luovuttamaan. Kyseessä on kamppailu- ja itsepuolustuslaji.
Lajin taustalla ovat jujutsu ja judo, ja se on nimensä mukaisesti peräisin Brasiliasta. Lukkopaini muistuttaa brasilialaista jujutsua, mutta siinä ei käytetä jujutsu-pukua.
Suomeen laji tuli 2000-luvun alkupuolella. Sensei Lindroos alkoi harrastaa lajia Ruotsissa vajaat kymmenen vuotta sitten.
– Kunnon kannalta tämä on todella palkitseva laji, Heikkilä jatkaa.
Brasilialaisen jujutsun ja lukkopainin harrastaminen on syytä aloittaa peruskurssilta, joka Dojo Helsingissä kestää kaksi kuukautta. Kursseja on erikseen aikuisille ja juniori-ikäisille, koronarajoitusten puitteissa. Junioreille on myös potkunyrkkeilyä.
Salilla harrastetaan myös kuntonyrkkeilyä, kyseessä on naisille suunnattu kurssi, jossa opetellaan nyrkkeilyn perusteita liikkumisesta lyömiseen ja mukana on myös kuntoilua. Nyrkkeilyn perusteet -kurssi on tarkoitettu sekä miehille.
– Tarkoitus on valmistella hanketta, jossa lajia viedään lähiöihin, lajin parissa nuoret saavat purettua turhautumista ja kiukkua. He voivat löytää valmentajista aikuisen miehen roolimallin, joka ehkä puuttuu, Lindroos selostaa.
Pelle Heikkilä on ollut mukana ideoimassa nimenomaan nuorille suunnattuja juttuja.
Helsinkiläinen naisjoukkue teki seurahistoriaa – "Nousu oli jotain käsittämätöntä"
Mainos: Primehotels Oy
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.