Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin ravintolat ovat myös taiteen aarreaitta – bongasitko jo nämä teokset?

Kulttuuri: Taidetta on esillä useissa ravintoloissa.

Aaltosesta Äkkijyrkkään. Helsinkiläiset ravintolat ovat aarreaittoja. Kaupunkilaisten olohuoneista löytyy runsaasti taidetta.

Ehkä ne eivät ole kätkössä, mutta niitä ei huomaa, kun ne ovat jo osa sisustusta. Joskus niiden arvo tai symboliikka ei avaudu, kuten laskeuduttaessa Eliten rappuset. Ensimmäisenä tervehtii pienoisveistos, joka viittaa nurkan takana olevaan taiteilijakoti Lallukkaan.

Juho ja Maria Lallukka olivat viipurilaisia taidemesenaatteja. Alkuperäinen Metsänpoika-patsas jäi Viipuriin.

Kopioita löytyy, kuten Kalevankadun Ølhus Københavnin Pieni merenneito. Se on jopa aidon kokoinen. Niin pieni, että mahtuu ravintolaan. Juuri nyt puettu Leijona-paitaan.

Aidompaa taidetta saa ihailla naapurista. Ravintola Kosmos sekä lunasti taiteilijoiden laskuja että osti taidetta omistajansa Katri Hepolammen aikaan. Kaikki ei ole vain seinillä, vaan ohikulkijat voivat ihailla ikkunalaudalla Miina Äkkijyrkän (os. Loiva) peltilehmää: Bissebeibiä.

Ravintola Kosmos sekä lunasti taiteilijoiden laskuja että osti taidetta.

HOK-Elannon Kappeli on todellinen taidekappeli. Kahvilassa hämmästyttää Väinö Aaltosen Muusa -patsas: Hei tämähän on osa Tampereen vanhan kirjastotalon edessä olevaa Aleksis Kiven patsasta!

Kivi ei Kappeliin ehtinyt, mutta Suomen taiteen kultakauden kerma viihtyi siellä sitäkin paremmin ja tekijäluettelo on kuin taidehistorian peruskurssin luento. Nykyisen keittiön seinään on malannut Albert Edelfelt . Oskar Kleinehilta on jäänyt muistoksi olutpyhimys Gambrinus ja näkemys Rouenin kaduista. Hjalmar Munsterhjelmin Merimaisemaa voi ihailla baarissa.

Kellarista kaivetiin 1970-luvun remontissa esiin viiden tapettikerroksen alta (!) Helsinki-panoraama, jonka on maalannut Henrik Erland Salonen.

Sen henkistä jatketta – ajankuvaa – ovat uusien ravintoloiden, kuten tänä vuonna avatun Yestie Boin Cecilia Ebbe Belinskij’n ja Felix Virtasen seinämaalaukset ja vähän vanhemmat Vallilan King Kebabin ja Old Boyn seinät.

Pörssiyhtiö NoHon isännöimissä ravintoloissa on ehkä kaikkein arvokkain kokoelmaa – niin taiteellisesti kuin rahallisesti. Teoksia on luetteloitu ravintolakohtaisesti ja ne ovat pääasiallisesti kiinteistön omistajan omistuksessa.

Ravintola Savoyn 8. kerroksen salissa on tällä hetkellä esillä muun muassa Henrik Tikkasen grafiikkaa sekä Jean Arpin litografioita. Ne ovat Gallerie Artekin näyttelystä 1965.

Eliten kuuluisuuksia on Metsänpojan ohella Heikki Tuomelan Vapaa-ajan ongelma. Sen bongaa Tauno Palon kantapöydän välittömästä läheisyydestä.

Nokassa sävähdyttävät Teemu Järven isot ryijyt, joissa esiintyvät karhu, peura ja poro. Syvältä suomalaisesta luonnosta kumpuava taide sointuu kalaan ja riistaan erikoistuneeseen ravintolaan

Lisäksi NoHo toimii ravintoloitsijana muun muassa Vanhalla ylioppilastalolla, Katajanokan kasinolla ja NJK:lla, jossa on esillä seuran muinoisen kommodorin – panimosuvun raikulipojan – Nicolai Sinebrychoffin muotokuva.