Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Palkitussa helsinkiläisyrityksessä ei ole esimiehiä ja työntekijät päättävät palkoistaan itse – "Aluksi oli tyytymättömyyttä ja hankaliakin keskusteluja", toimitusjohtaja myöntää

Firma: Palkitussa helsinkiläisyrityksessä ei ole esimiehiä.

Helsinkiläisen rakennusalan yrityksen erottaa muista se, että siellä ei ole esimiehiä lainkaan.

– Moni epäilee ensimmäisenä, että eiväthän ihmiset tee mitään, jos ei ole esimiehiä. He vain laiskottelisivat. Kokemus on kuitenkin päinvastainen. Ihmiset ottavat tosi hyvin vastuuta, eikä ongelmia ole paljon. Monesti töitä tehdään jopa liikaa. Välillä pitää muistaa ottaa rennommin, sanoo Vertia Oy:n toimitusjohtaja Topi Jokinen, 33.

Jokisen ja Heikki Jussilan, 32, pyörittämä Vertia sai Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä 2021 -palkinnon.

Kaikkiaan 28 henkeä työllistävä yritys tekee rakennusliikkeille ja talotehtaille muun muassa kosteus- ja tiiveysmittauksia. Mitä tarkoittaa, että henkilöstö voi tehdä päätöksiä itsenäisesti?

– Kaikilla on valta tehdä päätöksiä, kun noudattaa yhteistä päätöksentekomallia. Jos asia on pieni ja koskee vain itseään, siitä ei tarvitse kysyä keneltäkään. Isommissa asioissa pitää kysyä neuvoa sellaisilta, joihin päätös vaikuttaa ja joilla on asiasta kokemusta.

Päätös syntyy Jokisen mukaan usein nopeasti.

– Isommissa asioissa voidaan asiasta keskustella pidemmänkin aikaa. Kaikkien ei tarvitse olla asiasta samaa mieltä, vaan päätöksentekijä lopulta päättää. 99 prosentissa tapauksista päätös on neuvonpyyntöjen jälkeen kuitenkin hyvin selkeä.

Juho Pajunen on kauppamies neljännessä polvessa – myy nyt bageleita ja käsityöoluita uutuusravintolassa Kampissa

Esimerkiksi Jokinen ottaa tuhansia euroja maksavan mittalaitteen, jonka joku huomaa tarvitsevansa.

– Hän kysyy yrityksen keskustelukanavalla, hankitaanko tällainen. Muut voivat kommentoida asiaa ja esimerkiksi kertoa, että "Hei, meillä on täällä varastolla yksi ylimääräinen, ei kannata ostaa omaa" tai todeta, että "Hyvä idea, mutta riittäisikö halvempi malli?"

Mistä työntekijä tietää, onko yrityksellä varaa investointiin?

– Kaikki taloustiedot ovat avoimia kaikille. Isommissa asioissa saatamme perustaa työryhmän tekemään päätöksen.

Työntekijät päättävät myös palkoista itse.

– Kaikki tietävät toistensa, myös toimitusjohtajan palkan. Kerran vuodessa järjestetään palkkakierros, jossa jokainen ehdottaa omaa palkkaansa. Vapaaehtoisista koostuva työryhmä käy ne läpi ja antaa vastaehdotuksen.

75-vuotias leipomo pelastui konkurssilta Helsingissä: Uusi omistaja ei kajoa rakastettuun lihikseen – "Olen ymmärtänyt, että tarina tulee jatkumaan minun jälkeeni"

Jokinen sanoo, että palkankorotuksien budjetti on ollut hieman suurempi, mitä hän olisi itse ajatellut.

– Palkkakulut eivät ole kuitenkaan kasvaneet mitenkään liikaa. Ihmiset ovat hyvin vastuullisia ja osaavat miettiä, mihin yrityksellä on varaa. Neuvottelutilanne on täysin erilainen verrattuna siihen, että toisena osapuolena olisi työnantaja.

Toimitusjohtaja myöntää, etteivät kaikki ihmiset ole aina tyytyväisiä saamaansa palkkaan.

– Aluksi oli tyytymättömyyttä ja hankaliakin keskusteluja. Nyt ihmiset alkavat olla tyytyväisiä. Eivät tietenkään aina.

Itseohjautuvat yritykset ovat Jokisen mukaan yleisimpiä it-alalla. Rakennusalalta hän tietää vain yksittäisiä.

Jokinen korostaa, etteivät kaikki ihmiset halua olla päättämässä esimerkiksi yrityksen strategiasta.

– Kaikilla on siihen mahdollisuus, mutta se ei tietenkään kiinnosta kaikkia. Toiset haluavat vaikuttaa muihin asioihin ja jotkut tekevät vain omaa duuniaan parhaaksi katsomallaan tavalla.

Jokinen sanoo saaneensa inspiraatiota toimintamallin kehittämiseen niin filosofi Esa Saariselta kuin kansainvälisiltä bisnesvaikuttajilta.

”Helsingissä olisi nuorille ainakin tuhat kesätyöpaikkaa” – Samuli, 20, työllisti itsensä jo 15-vuotiaana ja puhelin soi yhä koko ajan

Vertia on perustettu vuonna 2011. Jokinen kertoo, että vaikka varsinaisia kasvutavoitteita ei olekaan, niin hän ihmettelisi, jos viiden vuoden päästä yrityksessä ei olisi sataa ihmistä töissä.

– Tällä hetkellä pyrimme rekrytoimaan yhden uuden henkilön joka kuukausi. Se saattaa kuitenkin olla jopa liian hidas tahti, sillä kysyntää palveluille on niin paljon.

Vuoden helsinkiläinen nuori yrittäjä 2021 -valinnasta vastasi raati, johon kuuluivat tänä vuonna Timo-Pekka Uotila (Haaga-Helia Startup School), Aino Papinniemi (Helsingin Yrittäjien nuoret yrittäjät HYNY), Kim Qvick (Helsingin Uutiset), Tiina Oksala (Helsingin Yrittäjät) ja Valdar Liive (NewCo Helsinki).

Ylipitkät työpäivät lisäävät rajusti ennenaikaisen kuoleman riskiä, selviää WHO:n tutkimuksesta – Tämän tuntimäärän ylittäminen on hengenvaarallista

Uusia yrityksiä perustetaan vilkkaasti – "Neuvontaan tullaan varsin potentiaalisten yritysideoiden kanssa"

Sointu Borg, 28, voitti Diilin – näin ekonomi kuvaili itseään viime kesänä: "Jos haluan lähteä ulos kotiovesta näyttävässä kaula-aukossa..."

Yrityksiä myydään liian vähän – "Toteutumattomat kaupat haaskaavat sekä osaamista että omaisuutta"

Marko, 30, löysi tuottoisan 117-neliön asunnon ja osti perään toisenkin: "Tämä on aliarvostettu kaupunginosa" – erikoinen talo herättää ohikulkijoiden huomion