Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Istutko koronan takia karanteenissa? – Voit silti päästä antamaan äänesi kuntavaaleissa

Kuntavaalit: Vaaleissa voi äänestää omasta autosta poistumatta. Kisahallin kainaloon ja Malmin lentokentälle on avattu ulkoäänestyspaikat. Koronaa sairastavat voivat äänestää kotipihallaan.

Kuntavaalien keskiviikkona käynnistynyt ennakkoäänestys sujuu Helsingissä koronatilanteen vuoksi tavallista erikoisimmissa merkeissä. Tarjolla on muun muassa kaksi drive in -ulkoäänestyspaikkaa (HU 31.3.).

Viranomaisille on aiheutunut päänvaivaa muun muassa sen suhteen, kuinka koronaa sairastavat pystyvät äänestämään kuntavaaleissa.

Äänestämään pääsee myös autokaistalla – Töölöön ja Malmille tulossa drive in -ennakkoäänestyspaikat

– Kriteerit ovat erittäin tiukat. Eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan, mutta toisaalta hänellä on myös äänioikeus. Yhtälö on hankala, myöntää neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen oikeusministeriöstä.

– Yksi vaihtoehto on esimerkiksi se, että vaalivirkailijat tulevat äänestäjän kotipihalle, jossa äänestys voisi tapahtua.

Jokainen tapaus ratkaistaan aina tilannekohtaisesti.

Huotarisen arvion mukaan tilanne koskee noin pariatuhatta ihmistä koko maassa.

Eristyksessä oleva ei saa poistua kotoaan, mutta hänellä on äänioikeus.

Tulevissa vaaleissa ennakkoon äänestämisen aikaa on tilapäisen vaalilain avulla pidennetty kahteen viikkoon.

Tavanomaisia ennakkoäänestyspaikkoja on Helsingissä käytössä 37. Näistä 16 on sijoitettu kirjastoihin. Varsinaisena vaalipäivänä voi pääkaupungissa äänestää 165 paikassa.

– Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa, mutta vaalipäivänä ainoastaan omassa äänestyspaikassaan. Äänestäjillä on usein epäselvyyttä tästä asiasta, muistuttaa Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna.

Stara on viime viikolla pystyttänyt Töölön kisahallin pysäköintialueelle ja Malmin entisen lentoaseman kiitoradalle kaksi jättikokoista telttaa, jossa on ensimmäistä kertaa äänestää myös suoraan omasta autosta.

– Teltta on kooltaan 20 kertaa 25 metriä, joten äänestys kyetään toteuttamaan siellä koronaturvallisesti, kertoo Staran tuotantopäällikkö Mika Honkasalo.

Joka neljäs kuntavaaliehdokas Helsingissä on sitä mieltä, ettei nuorten väkivalta ole huolestuttavan yleistä - "Koulun pihoilla on vallittava nollatoleranssi kiusaamiseen"

Autoilla ulkoäänestyspaikoille saapuvat voivat äänestää ajoneuvoissaan.

– Äänestäjän ei tarvitse poistua autosta, mutta äänestystapahtuman aikana sisätiloissa ei saa olla ketään muita, muistuttaa Veera Reuna.

– Ainoastaan pikkulapset voivat olla autossa äänestäjän kanssa samaan aikaan. Näin menetellään, jotta vaalisalaisuus säilyisi.

Autossa olevien lasten iälle ei ole asetettu ylärajaa, vaan vaalivirkailijat päättävät vaalipaikalla asiasta tilannekohtaisesti.

Kisahallin ja Malmin vaaliteltoille on rakennettu omat, autoilijoista erilliset kaistat myös jalankulkijoille. Polkupyörällä ei telttaan pääse sisälle, vaan pyöriä varten teltan edustalla on telineitä.

Viheralueille rakentaminen kuumentaa tunteita Helsingissä – näin kiistakysymykseen vastaavat valtuustoon pyrkivät: "Puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin"

Kotiäänestykseen osallistuu Helsingissä Veera Reunan arvion mukaan näissä kuntavaaleissa noin 600–700 henkilöä. Kotiäänestykseen pitää ilmoittautua etukäteen – ilmoittautumisaika päättyy 1. kesäkuuta.

Laitosäänestys puolestaan on näissäkin vaaleissa huomattavasti kotiäänestystä suositumpaa: äänestäjiä kertyy todennäköisesti 6 000–7 000 hengen verran.

Laitosäänestyksestä huolehtii Helsingissä kaikkiaan 25 vaalitoimikuntaa, jotka kiertävät ympäri kaupunkia muun muassa sairaaloissa, vanhainkodeissa ja muissa laitoksissa.

Laitoksista kertyy ääniä vaihteleva määrä. Esimerkiksi Käpyrinteen palvelutalossa äänestää tavallisesti korkeintaan kymmenen ikäihmistä.

– Uskon, että näin tapahtuu näissäkin vaaleissa. Monet asukkaista ovat muistisairaita ja heidän kohdallaan arvioidaan, ymmärtävätkö he mitä äänestyksessä tapahtuu, kertoo Käpyrinteen toiminnanjohtaja Raila Lindeberg.

Katoaako Helsingin ytimen imu? – Näin vastataan HU:n vaalikoneessa: "En ole vielä törmännyt kaupungin keskustaan, josta autot tekisivät viihtyisämmän"

Tilapäinen vaalilaki antaa äänestämismahdollisuuden myös niille varusmiehille, jotka eivät pandemia-ajan muutettujen lomajärjestelyjen takia pysty äänestämään loma-aikoina.

Lisäksi se vähentää varusmiesten tarvetta siirtyä erikseen yleisille ennakkoäänestyspaikoille.

Helsingissä uusi menettely koskee Kaartin jääkärirykmenttiä Santahaminassa ja Merisotakoulua Suomenlinnassa.

Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.2021. Varsinainen vaalipäivä on 13.6.2021.

Peli kulisseissa alkoi – perussuomalaisia yritetään pudottaa ulos Helsingin pormestaripaikoilta

Kuntavaaleihin lähtee Helsingissä kirjava joukko pienpuolueita – professori kumoaa myytin valtaan pääsyn vaikeudesta

USU: Ulkomaalaisia äänestäjiä yhä enemmän kuntavaaleissa – virolaiset ja venäläiset kärjessä

"Ei houkuttele huippuosaajia" – näin lukijat laukovat mielipiteitä pormestarin palkasta