Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isot laivayhtiöt alkavat tehdä päiväristeilyjä Suomen satamakaupunkeihin – tämä kikka takaa tax free -myynnin

Laivayhtiöt odottavat nyt herkeämättä, mitä hallitus rajoituksista jatkossa päättää. Pietarin ja Tukholman liikenteet ovat pysähdyksissä edelleen, samoin kansainvälinen risteilyliikenne.

Isot laivayhtiöt, Viking Line, Tallink Silja sekä Eckerö Line, keskittyvät tulevana kesänä rajoitusten purkua odotellessa Helsingistä lähteviin päiväristeilyihin.

Viking Line matkaa kesällä Tukholman kautta Maarianhaminaan.

– Tämä on kotimainen versio Ruotsin risteilystä. Luotamme siihen, että tämä vastaa kysyntää, toteaa myyntijohtaja Kaj Takolander.

Tukholmassa laivasta ei pääse maihin, mutta myymälässä ja ravintolassa voi tehdä verovapaita ostoksia.

Päiväristeilyitä tehdään myös Tallinnan vesien kautta Kotkaan, Hankoon ja Turkuun.

– Matkalla käydään piipahtamssa Tallinnassa, joten laiva on kansainvälisessä liikenteessä. Anniskelu laivalla on verovapaata. Myymälässä on Viron valmisteveroilla myytäviä tuotteita.

Sataman toimitusjohtaja uskoo matkustajaliikenne palautuvan kriisiä edeltäneelle tasolle aikaisintaan 2023 – "Puoli vuotta sitten näkymät olivat vielä paljon positiivisemmat"

Eckerö Line lanseerasi päiväristeilyt Hankoon.

– Hangossa on aikaa olla neljä tuntia ja Helsingissä takaisin kello 23, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi ja jatkaa.

– Tämä on ensimmäinen kotimaan risteilymme. Kysyntä on ollut hyvää. Päätimme juuri avata kolme uutta lähtöä.

Kaikki myymälät ovat avoinna Helsinki-Tallinna-Hanko.

– Myynti ei sinänsä ole verovapaata, mutta edullista kylläkin. Alkoholimyynti Eckerö Marketissa ei ole sallittua matkalla Hangosta Helsinkiin. Mutta parfyymi-ja kosmetiikkamyymälät ovat avoinna. Myös alkoholin ennakkotilaus ja ostosten toimitus on laivalla parkissa olevalle autolle mahdollista, Toikka-Everi jatkaa.

Viking Glory aloittaa liikennöinnin ensi vuoden alussa – tällainen uutuuslaiva on

Myös Tallink Silja jatkaa kesäkuussa Silja Serenadella yön yli -risteilyitä Tallinnaan ja päiväristeilyitä Maarianhaminaan. Tallinnassa ei pääse maihin.

– Näkymät ovat sumuiset johtuen siitä, että päätöksiä ei ole vielä tehty. Painotus on nyt enemmän kotimaan matkailussa, toteaa toimitusjohtaja Markus Schults.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa kesäkuun puoliväliin asti.

Risteilyt, jotka eivät sisällä käyntiä toisessa maassa, ovat mahdollisia. Todistusta negatiivisesta koronatestistä ei tarvita.

Välttämätön matkustaminen Ruotsista ja Virosta Suomeen on sallittu. Laivayhtiöt vaativat omaehtoisesti matkustajilta negatiivisen koronatestituloksen tai todistuksen sairastetusta taudista.