Kirjaston noutamattomista varauksista aletaan periä maksu – nämä asiakasryhmät välttyvät siltä edelleen

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa aletaan periä asiakkailta 1 euron maksu varauksista, joita ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä.

Varaaminen on kirjastoissa edelleen maksutonta.

Noutamattoman varauksen maksu otetaan käyttöön 1. kesäkuuta.

Mikäli varausta ei ole haettu, siitä perutaan euron maksu per varattu teos, esimerkiksi kirja tai levy. Maksua ei määrätä alle 18-vuotiaille, kotipalvelun asiakkaille, joustoasiakkaille eikä yhteisöasiakkaille kuten kouluille ja päiväkodeille. Joustoasiakkuus tarkoittaa sitä, että henkilö joka ei pääse liikkumaan kirjastoon on valtuuttanut toisen henkilön asioimaan puolestaan.

Maksua ei myöskään peritä varauksista, joiden noutopaikka on kirjastoauto.

Maksun tarkoitus on saada varattu aineisto kiertämään kirjaston asiakkaille nykyistä nopeammin. Varaaminen on yleistynyt pääkaupunkiseudun kirjastoissa ja samalla on yleistynyt se, että varauksia ei haeta.

Varauksia tehdään Helmet-kirjastoissa vuosittain 2,8 miljoonaa, teoksia jää noutamatta 14 prosenttia. Vuosittain siis 400 000 kirjaa odottaa varaushyllyssä turhaan.

Varausten noutamatta jättäminen hidastaa aineiston kiertonopeutta, pidentää varausjonoja ja heikentää asiakkaiden tyytyväisyyttä kirjastoon. Kirjojen turha kuljettaminen eri puolille pääkaupunkiseutua kuormittaa ympäristöä. Myös henkilöstön työaikaa vapautuu noutamattomien varausten käsittelystä muihin tehtäviin.

Useimmissa Suomen kunnissa on jo aiemmin otettu käyttöön maksu noutamatta jääneistä varauksista. Niissä maksu ei ole vähentänyt varaamisen suosiota.

Maksua ei peritä, jos asiakas hakee tai peruu varauksensa viimeistään viimeisenä ilmoitettuna noutopäivänä. Varaukset voi peruuttaa milloin tahansa. Varauksen voi poistaa joko Helmet-verkkopalvelussa kirjautumalla omiin tietoihin, Taskukirjasto-sovelluksessa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Jonossa olevan varauksen voi myös lukita esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Lukituksen aikana varaus etenee jonossa normaalisti, mutta se toimitetaan vasta, kun varaus on vapautettu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut