Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin koulutusrahoista repesi riita: "Näemme karmealla tavalla mitä vallan keskittäminen tarkoittaa" – Vapaavuori kertoo Ylellä tuovansa esityksen kaupunginhallitukseen kesäkuussa

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tarvitsemasta lisämäärärahasta on sukeutunut kunnon riita puolueiden välille juuri ennen valtuustokauden päätöstä ja kuntavaaleja.

Vasemmistopuolueiden mukaan kyse on "17,5 miljoonan euron panttivankina pitämisestä" ja "poistuvan kuninkaan show'sta", kun pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei ole tuonut esitystä budjetin ylityksestä eli lisämäärärahoista kaupunginhallitukseen.

Arvostelua on tullut myös oman puolueen sisältä. Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) sanoi Kuntalehdelle, että olisi "tietenkin toivonut, että tämä asia olisi edennyt nopeammin" ja että viivyttely on tarpeetonta.

Koulujen rehtorit ovat odottaneet tietoa rahoituksesta kuumeisesti, jotta voisivat esimerkiksi palkata syksylle henkilökuntaa.

SDP:n valtuutetun ja entisen kansanedustaja Pilvi Torstin mukaan Vapaavuoren viivyttely on yksi esimerkki siitä, että 2017 voimaan tullut pormestarimalli keskitti kaiken vallan pormestarille ja kansliapäällikölle.

– Nyt näemme karmealla tavalla, mitä vallan keskittäminen tarkoittaa. Pormestari Vapaavuori pitää pankkivankina 17,5 miljoonan yksimielisesti valtuustoryhmien kesken kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan kokouksessa kuusi viikkoa sitten päätettyä rahoitusta, joka vaikuttaa Helsingin koulujen 2021–2022 lukuvuoden tilanteeseen, Torsti kirjoittaa blogissaan.

– Aiemmin kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat esittelivät asiat. Nyt kaiken esittelee kansliapäällikkö tai pormestari silloin, kun itse niin vaatii. Pormestari voi siis keskittää vallan itselleen. Apulaispormestareilla ja toimialajohtajilla ei vastaavaa mahdollisuutta ole, Torsti jatkaa.

"Mikromanageeraus ei ole tehokasta johtamista" – Helsingin kaupungin 4 vuotta sitten käyttöön ottama malli ruodittiin perusteellisesti

Vapaavuori itse puolestaan tulkitsi Helsingin Sanomille, että kohun taustalla on poliittinen peli, jossa huomio pyritään kääntämään pois hallituksen valmistelemasta sote-uudistuksesta, joka "ryöstää Helsingiltä satoja miljoonia". Vihreät ja vasemmisto ovat yrittäneet kiirehtiä esityksen saamista päätöksentekoon.

Koronakriisin aiheuttamaa oppimisvajetta aiotaan paikata Helsingissä yli 17 miljoonalla eurolla – perusopetuksessa 40 % tarvitsee nyt aiempaa enemmän tukea

Torstaina Vapaavuori kertoi Ylellä tuovansa kiistellyn lisärahoituksen kaupunginhallituksen käsittelyyn 7. kesäkuuta. Vapaavuoren mukaan koronapaketti on ollut virkamiesvalmistelussa ja ensimmäinen luonnos vaatii vielä hieman korjaamista.

Vapaavuori kertoi Ylelle, että ryhmäkokojen kasvaminen joissakin kouluissa ei johdu koronan aiheuttamista kustannuksista, vaan esimerkiksi jo aiemmin päätetystä uudesta resurssienjaon mallista Helsingin koulujen välillä.

Kuntavaaleihin lähtee Helsingissä kirjava joukko pienpuolueita – professori kumoaa myytin valtaan pääsyn vaikeudesta

Koululaisilla on kovin nälkä maanantaisin ja perjantaisin – näin 6.-luokkalaiset ajattelevat kasvisruoasta: "Hampaat uppoavat oudosti"

Amiskriisiin ja harjoittelupaikkojen pulaan kyllästynyt kauneusalan yrittäjä perusti oman opetushoitolan: "Osaaminen voi olla aivan lapsenkengissä harjoitteluun tullessa"

Koillis-Helsingissä suunnitellaan koulu-uudistuksia, huoli heräsi pienistä ala-asteista – "Lähtökohta on, että kenenkään koulumatka ei ole yli kahta kilometriä"

Helsinkiläiskoulussa opetettiin lapsille tunne- ja vuorovaikutustaitoja: tulokset ällistyttäviä – "Tämä voisi olla kokonaan oma oppiaineensa"