Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin keskustassa on paikka, jonka luontoelämykset moni ohittaa huomaamattaan – "Nämä eläimet eivät enää juuri ihmistä pelkää..."

Luonto: Aivan Helsingin ytimessä on uskomattoman hyvä luontokohde.

Moni Töölönlahden ympäri hölkkäävä tai pyöräilevä kuntoilija pyyhältää vauhdilla täysin maksuttomien luontoelämysten ohi.

Pelkkä katseen kääntäminen kohti rannan puita tai ruovikkoa voisi tuottaa melkoisen yllätyksen: paikkahan on täynnä lintuja.

Tämän tietää Meilahdessa asuva Marja Saarinen, joka on tarkkaillut Töölönlahden siivekkäitä itsenäisesti jo parinkymmenen vuoden ajan.

– Valitettavan harva helsinkiläinen on tosiaan huomannut, miten valtavasti lintuja näillä rannoilla on, Saarinen kertoo.

– Esimerkiksi satakieli on juuri saapunut lahden länsirannalle laulamaan, samoin täällä pesii peräti kolme paria kyhmyjoutsenia.

Joukossa pesii muun muassa vähintään kuusi paria erittäin uhanalaisia nokikanoja sekä silmälläpidettäväksi luokiteltuja silkkiuikkuja.

Nokikanojen ja silkkiuikkujen ensimmäiset poikaset ovat kuoriutuneet muutama päivä sitten.

Vesilinnun poikasia on tulossa paljon juuri nyt – ensimmäiset sinisorsan poikaset ovat jo uintitaitoisia.

– Äskettäin eräs nainen istui tässä penkillä ja näpytteli kännykkäänsä. Menin hänen luokseen ja näytin, että tuossa muutaman metrin päässä laulaa satakieli. Hän oli aivan haltioissaan.

– Kaikki eivät vain huomaa näitä aarteita.

Vaikka Töölönlahti talven tultua jäätyy, Saarisen lintuharrastus jatkuu.

– Silloin kaupungissa on ruokintapaikkoja, joista lintuja kannattaa bongata.

Talvisin kaupungissa voi nähdä monenlaisia pöllöjä ja tikkoja. Samoin sulapaikoissa uiskentelee vesilintuja.

Parinkymmenen vuoden kuluessa lahden linnusto on saanut uusia kanta-asukkaita.

– Vielä 2000-luvun alussa valkoposkihanhi oli täällä hyvin harvinainen ja tuntui hienolta, jos sellaisen sattui näkemään. Nyt tilanne on aika lailla toisenlainen, Saarinen naurahtaa.

– Tosin moni kaupunkilainen voi sekoittaa valkoposkihanhen kanadanhanheen.

Tringa ry:n aluerariteettikomitean sihteerin Jari Laitasalon mukaan Töölönlahden lintukannat ovat viime vuosina todellakin muuttuneet merkittävästi.

– Lajisto on lisääntynyt ja samalla linnuista on tullut aiempaa urbaanimpia. Ne eivät enää pelkää ihmisiä samalla tavoin kuin ennen, joten harrastajien on samalla nyt myös helpompi havainnoida lintuja, Laitasalo kertoo.

Marja Saarinen on pitänyt vuodesta 2015 lähtien myös verkkoblogia osoitteessa marjalintu.blogspot.com. Blogissaan hän kertoo säännöllisesti omista luontohavainnoistaan.

Punavuoressa asuva Christa Granroth vahvistaa Saarisen havainnot oikeaksi. Biologiksi opiskelevan Granrothin mukaan Töölönlahti on jo pelkästään sijainniltaan erinomainen luontokohde.

Myös epätavalliset lintulajit sykähdyttävät pitkän linjan luontoharrastajaa.

– Tänä vuonna olen nähnyt siellä siellä äärimmäisen uhanalaisiksi luokiteltuja punasotkia ja pikku-uikun, Granroth kertoo.

– Pohjoisrannalla olen havainnut viitakerttusen ja Mäntymäellä puolestaan lauloi keltahemppo.

Granroth pyrkii käymään Töölönlahdella muutaman kerran viikossa.

Hän kokosi viime vuonna havaintoihinsa perustuvan raportin Töölönlahden pesimälinnustosta sekä lahdelle syksyllä kerääntyvistä ja levähtävistä vesilinnuista.

Vastaavaa selontekoa ei kukaan muu ole aiemmin tehnyt.