Pitäisikö kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta Helsingissä lisätä? – Näin vastaavat ehdokkaat: "Miksi joillekin asunnon tulisi olla halvempi kuin toiselle"

Vaalikone: Useissa puolueissa halutaan lisätä kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa.

Asumisen kalleus Helsingissä on kestoaihe, joka kirvoittaa mielipiteitä myös Helsingin Uutisten vaalikoneessa.

Jakolinjat väitteeseen ”Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta tulee kasvattaa ja vähentää kovan rahan omistusasuntojen määrää” ovat kaupungin kolmen suurimman puolueen kesken selvät. Vihreiden (67%) ja demarien (86%) ehdokkaista väitettä kannattaa selkeä enemmistö, kun taas kokoomuksen ehdokkaista 68 prosenttia ei kasvattaisi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta.

Perussuomalaisista ehdokkaista vaalikoneen väitettä kannattaa 55 prosenttia ja vasemmistoliiton ehdokkaista 97 prosenttia.

Viheralueille rakentaminen kuumentaa tunteita Helsingissä – näin kiistakysymykseen vastaavat valtuustoon pyrkivät: "Puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin"

Helsingistä muutetaan muualle Suomeen jo enemmän kuin Nurmijärvi-ilmiössä – Samaan aikaan asuntoja valmistuu kaupunkiin kiivaasti: "Kyllä ne näyttävät varsin hyvin täyttyvän"

Perussuomalaisten riveistä noin joka kolmas ei halua kasvattaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta.

– Asumista ei tarvitse sosialisoida. Ei ole viisasta, että esimerkiksi rakennetaan kaupungin tonteille vuokrataloja veronmaksajien rahalla, ja asutaan osaksi asumistuella, jonka myös maksavat veronmaksajat, Pia Kopra (ps.) kirjoittaa.

Vihreissä moni perustelee, että Helsingissä tarvitaan omistusmuodosta riippumatta lisää kaikenlaisia asuntoja lisää.

– Pitää varautua ja rakentaa riittävästi asuntoja, koska ihmiset haluavat asua Helsingissä. Nykyinen asumisen hintataso on aivan liian korkea. Vain kaavoittamalla ja rakentamalla riittävästi sekä huolehtimalla kohtuuhintaisen asumisen osuudesta saamme asumisen hinnan laskuun. Oli tärkeää, että tällä valtuustokaudella lisäsimme asuntotavoitteita ja että kohtuuhintaista vuokra-asumista tulee myös lisää. Tarvitaan monenlaista asumista erilaisiin tarpeisiin, Sanna Vesikansa (vihr.) pohtii.

SDP:n Benjamin Silvanin mukaan Helsinki on epäonnistunut aiemmassa tavoitteessaan.

– Helsingin kaupunki on epäonnistunut tavoitteessaan tuottaa 25 % uudisrakentamisesta kohtuuhintaisina vuokra-asuntoina 2010–2020. Nyt tavoite on nostettu 30 %, ja sen on pakko pitää. Helsingissä kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on huutava pula, ja niiden saatavuus on heikentynyt, Silvani kirjoittaa.

Hitas-järjestelmä lakkaa, kaupungin vuokra-asuntoja lisätään – Helsinki pyrkii tasaamaan alueiden eroja uudella asunto-ohjelmallaan

Silvani viittaa päätökseen, joka Helsingissä tehtiin viime syksynä: tuetun vuokra-asumisen, kuten Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen sekä opiskelija-asuntojen osuus kasvaa 25:stä 30 prosenttiin vuonna 2023, ja noin puolet on jatkossa vapaarahoitteisia omistusasuntoja, samalla hitasten rakentaminen loppuu.

HU selvitti: Näin kaupungin vuokra-asunnot jakautuvat Helsingissä – on alueita, joissa tuettua asumista on yhä vähän tai ei ollenkaan

Myös kokoomuksen ehdokkaissa on niitä, joiden mukaan rivakka uudisrakentamisen tahti on avain sekä kohtuuhintaiseen vuokra- että omistusasumiseen.

– Helsinkiin tarvitaan kaikenlaisia asuntoja, myös omistusasuntoja. Vain asuntojen määrää kasvattamalla asumisen kustannuksia voidaan alentaa, Anniina Iskanius (kok.) vastaa avoimessa vastauksessaan.

Liike Nytin ehdokkaista 57 prosenttia on samaa mieltä ja 35 prosenttia eri mieltä. Juhani Seppälän (nyt.) mukaan markkinat sanelevat hinnat.

– Näin tulee olla myös kaupungin rakentamien asuntojen kohdalla. Tasa-arvo kysymys tämäkin, miksi jollekkin tulisi asunto olla halvempi kuin toiselle?

Vuokra-asuntopula haihtui Helsingissä – Hekallakin nyt vähemmän hakemuksia kuin vuosi sitten: "Kyse ei ole vain koronavuoden muutoksesta"

Vasemmistoliiton Riina Simosen mielestä ”ihmiset pakotetaan oravanpyöräelämään jo nuorena”, ensin opintolaina, sitten asuntolaina.

– Siinä onkin sitten pakko omistaa elämänsä rahan tienaamiselle. Jos olisi kylliksi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, koko elämä ei pyörisi vain lainojen maksun ympärillä. Mutta kaikkein ikävin tilanne on tällä hetkellä niillä helsinkiläisillä, jotka eivät saa kohtuuhintaista vuokra-asuntoa ja maksavat hirveän suuria vuokria yksityisille vuokranantajille, Simonen muistuttaa.

Asukkaiden Helsinki -yhteislistan ehdokkaissa on haluja paitsi kasvattaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta, myös palata jopa vuokrasäännöstelyyn.

"Tiivistämistä ajavat pienet piirit" – arkkitehdin mielestä Helsingin kaupunkisuunnittelu on luisunut yhä enemmän rakennusyhtiöiden ja pääomasijoittajien käsiin

Ympäristöliikkeen ehdokkaan Katariina Lehtikannon mielestä nykysysteemissä ei ole tolkkua.

– Asumistukimenot ovat valtavat. Nykyinen 8000 asuntoa/vuosi käsittävä asuntotuotanto keskittyy kovan rahan asuntoihin. Asuntosijoittajat käärivät voiton ja veronmaksajat kustantavat asumistuet. Systeemissä ei ole järkeä, eikä asumisen hinta alene. Päin vastoin. On rakennettava paljon kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, että itse asumisensa kustantavat pieni- ja keskituloiset pystyisivät asumaan Helsingissä, Lehtikanto näkee.

Tämä on Helsingin kovapalkkaisin kaupunginosa - katso huimat erot alueiden välillä

Miksi Lauttasaaressa ei ole Hekan vuokra-asuntoja? – tässä selitys

Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut