Pieni helsinkiläisleipomo paistaa nyt tuhat riisipiirakkaa vuorokaudessa – hiljattain avatun myymälän suosio yllätti

Lähiruoka: Kontulassa arvostetaan lähiruokaa.

Leipuri Suvi Kelokaski aloittaa työpäivänsä Kontulassa varhain: paistouuni laitetaan kuumenemaan aamuneljän jälkeen ja sitten käydäänkin jo piirakkataikinan kimppuun.

Ensimmäisenä aamulla valmisteltu riisipiirakkataikina kaulitaan ja siitä leikataan pyöreitä pohjia. Puuro on keitetty jo edellisenä päivänä.

– Kerralla tulee 80 piirakkapohjaa ja niiden pitää olla riittävän ohuita, Kelokaski muistuttaa.

Usein mukana työssä Hermannin Leipomossa on myös työkaveri Kati Ranta.

Maxime perusti kahvilan Meilahteen ja havahtui pian siihen, että hyllyt olivat tyhjiä ennen sulkemisaikaa – ranskalaisia herkkuja myydään nyt myös kiertävässä leipomoautossa

Riisitäytteen lisäämisen jälkeen on vuorossa rypytysvaihe.

– Se ei oikeastaan ole rypyttämistä tai nipistelyä, vaan painelua. Siihen kyllä harjaantuu, Kelokaski vakuuttaa.

Päivittäin valmistuu tuhatkunta riisipiirakkaa.

Hermannin Leipomo on tehnyt Kontulassa piirakoita ja artesaaninäkkileipää jo puolisentoista vuotta. Viikko sitten avattiin leipomomyymälä – ja suosio oli melkoinen.

Leipomon omistaja Jussi Murtomaa on tyytyväinen siihen, että leipätuotteita tehdään pienessä yrityksessä.

– Pikkuleipomossa tuotantoa voidaan muuttaa nopeasti menekin mukaan. Silloin hävikkiäkin on hyvin vähän, Murtomaa kertoo.

Juuri nyt käsillä oleva ylioppilasjuhlien aika lisää merkittävästi esimerkiksi riisipiirakoiden menekkiä.

– Jotain suosiosta ehkä kertoo se, että Suomessa syötiin viime vuonna kaikkiaan 500 miljoonaa riisi- ja karjalanpiirakkaa, Murtomaa muistuttaa.

"Rapsakka päältä ja kuohkea sisältä" – rahoitusalalla työskennellyt pari perusti Helsinkiin paikan, josta saa myös Brysselin vohveleita

Käsityönä valmistettavaa siemennäkkileipää tehdään Kontulassa neljäätoista eri lajia.

– Näkkileivän tekeminen vie enemmän aikaa kuin piirakoiden paistaminen. Käytännössä näkkileivän valmistus on pikemminkin paahtamista ja kuivaamista, Murtomaa mainitsee.

Näkkileivän ansio on se, että se säilyy pitkään.

Leipätaikinaan voidaan sekoittaa esimerkiksi pellavan-, seesamin- tai auringonkukansiemeniä.

– On mielenkiintoista, että Suomen eri osissa kulutetaan eri tavalla pehmeää tai kovaa leipää. Valinnanvaraa on varmasti kaikille.

"Tämä on kiva aloitus päivään" – Muovikelmusämpylät vaihtuivat haudutettuihin jyväpuuroihin: aamupalakulttuuri kukoistaa nyt Kalliossa ja Punavuoressa

Hermannin Leipomo sijaitsee Keinulaudantiellä – samassa rakennuksessa on toiminut muun muassa Kotikontu ja myöhemmin myös Kolmen Kaverin Jäätelön tehdas.

Kauaksi ei jäätelötehdas muuttanut, sillä nyt sen tuotanto jatkuu Kivikossa.

– On aika mahtavaa, että Itä-Helsingissä ollaan ylpeitä lähialueen pienistä lähiruoan tuottajista. Se näkyy melkoisena hehkutuksena sosiaalisessa mediassa, Murtomaa kertoo.

– Osaltaan se on selvä merkki siitä, että lähiruokaa arvostetaan aidosti.

75-vuotias leipomo pelastui konkurssilta Helsingissä: Uusi omistaja ei kajoa rakastettuun lihikseen – "Olen ymmärtänyt, että tarina tulee jatkumaan minun jälkeeni"

Elina Mäkelän kerrostalokolmio on kuin viidakko – viherkasveilla omistajansa mukaan jopa omia persoonallisuuksia: "Ne ovat meille rakkaita lapsia"

"Helsingin itäosat kaipaavat nykyistä enemmän liikuntamahdollisuuksia" – naisten vuoroakaan ei ole kelpuutettu uimahalliin

Henri Heinonen, 43, tietää miten täydellinen vohveli valmistetaan – perusti Helsingin ytimeen ravintolan, jonka reseptit hioi ensin kotikeittiössä

Kampissa varttuneet sisarukset pyörittävät yhä vanhempiensa 50-luvulla perustamaa leipomoa – yhteen asiakkaiden toiveeseen Jenni on sanonut "ei"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut