Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläinen Eila, 57, vuokraa vaatteita omasta kaapistaan – "Idea on, että ihmisten ei välttämättä tarvitse laittaa 600–700 euroa jakkupukuun"

Kuluttaminen: Vaatevuokraamon perustanut Eila Parviainen kannustaa pohtimaan kuluttamista. Vuokraamalla vaatteen voi myös välttyä hutiostoksilta.

Vuosi sitten helmikuussa juuri ennen koronan rysähtämistä päälle Kruunuvuorenrannassa asuva Eila Parviainen, 57, päätti toteuttaa pitkään mielessään olleen bisnesidean: Alkaa vuokrata vaatteita omasta vaatekaapistaan. Syntyi vaatevuokraamo Eilan henkari.

– Olin miettinyt yrityksen perustamista pitkään ja päätynyt siihen, että jotenkin sen piti liittyä vaatebisnekseen. Kuulin, että tällaista tehdään ulkomailla. Katsoin kotona vaatteitani ja ajattelin, että en halua päästä niistä eroon, mutta jotenkin niitä pitäisi hyödyntää paremmin.

Osa asukkaista ei jaksa odottaa palveluita Helsingin rakentuvilla alueilla – Kruunuvuorenrannasta vuokra-asunnon saanut Saara: "En usko, että asun täällä enää pitkään"

Viime keväänä ajoitus yrityksen perustamiselle ja vaatteiden vuokraamiselle oli huono, mutta leipätyönsä toisaalla tekevä Parviainen ei pelästynyt. Aika juhla- ja työvaatteiden vuokraamiselle tulisi vielä.

"Pikamuodista ei tule koskaan vintagea" – hyvä vaate vanhenee arvokkaasti ja nostaa myös hintaansa: erityisesti nämä merkit suosiossa

Kiinnostus vaatteisiin on ollut aina olemassa. Jo pienenä tyttönä Eila ihaili siskojensa vaatteita. Nyt omat vaatekaapit suorastaan pursusivat kalliita, mutta myös hyvälaatuisia ja kauniita vaatteita.

– Vaatteiden pitää olla laadukkaita. Mikä tahansa ei käy.

– Idea on, että ihmisten ei välttämättä tarvitse laittaa 600–700 euroa jakkupukuun, vaan sen voi vuokrata. Ja että ihmiset heräisivät miettimään, miten paljon vaate viestittää.

Parviaisen kerrostaloasunnon olo- ja makuuhuoneessa seisoo rekkejä, joissa roikkuu merkkivaatteita: Andiata, Anne-Mari Pahkala, Katri Niskanen, Marimekko, Miam, Sand.... Rekeistä löytyy jakkupukuja, hameita, housuja, paitoja, takkeja ja jopa kenkiä.

– Usein vielä ajatellaan, että vuokrata voi vain juhlavaatteita, mutta arkivaatteitakin on.

Vaatteilla on viikkovuokra. Esimerkiksi kesämekon vuokraaminen maksaa mekosta riippuen 65 euroa, juhlahaalarin 95 euroa ja pitkän takin 85 euroa.

– Nämä maksaisivat ainakin 500 euroa, jos menisi ostamaan niitä kaupasta, Parviainen toteaa.

Käytön jälkeen Parviainen pesee tai pesettää vaatteet. Asiakkaan ei tarvitse sitä tehdä.

Laiskakin mies saa turhat kuteensa kirpparille – nuoret naiset auttavat heitä Helsingissä

Omia käyttövaatteita Parviaisella on myös asuntonsa kaapeissa, mutta vuokraamiaan vaatteita hän käyttää myös tietyistä syistä.

– Toimin näin myös itse markkinointivälineenä. Eräs tuttuni pysäytti minut juuri kadulla ja sanoi, että onpa sinulla kauniit värit.

Parviainen panostaa järkevään kuluttamiseen. Myös hutiostoksilta voi välttyä, kun vuokraa vaatteen ensin.

– Minä voin myös auttaa sen löytämisessä, mikäli asiakas haluaa myöhemmin ostaa vaatteen, Parviainen lupaa.

Kaksiossa asuva helsinkiläispariskunta keksi miten jätteiden lajittelua voidaan helpottaa kaupunkikodissa – Matti, 32: "Tilaa pitää käyttää ylöspäin"

"Ne viedään käsistä" – Kirpputori erikoistui käytettyjen atk-laitteiden myyntiin: vanhoillekin laitteille on oma ostajakuntansa

Yliopisto-opiskelija Sanna Salo, 23, on tarkka menoistaan ja saa rahaa säästöön joka kuukausi – "Olen ollut onnekas, sillä minulla ei ole ollut rahahuolia oikeastaan koskaan"

Kirpputorit pitävät pintansa myös pikamuotiaikana – nämä seikat kannattaa huomioida vaatteita myydessä

Triplassa useiden vaateliikkeiden loppuunmyyntejä – Top Sport -ketju häviää koko Suomesta

"Harmaa, sininen ja musta" – mies pärjää kolmella värillä pitkälle, kun puhutaan tietystä vaatteesta