Teollisuushallissa Suutarilassa on ikuinen kevät – Täällä kasvatettua trendituotetta lähtee ympäri Suomea aina Ivaloon saakka

Pinoa Foodsin toimitusjohtaja Patrik Ignatius esittelee herneenversoviljelyksiään. Oikeinsäilytettynä verso säilyy hyvänä kymmenen vuorokautta keruusta. Marjo J. Rämö

Marjo Rämö

Suutarilan teollisuusalueelta löytyy kylmälaitteita, autonvaraosia, hitsaustarvikkeita ja hentoja, muutaman päivän ikäisiä auringonkukan, herneen ja retiisin versoja.

Niitä viljellään salaatteihin, leivänpäälliseksi tai suoraan rasiasta rouskuteltavaksi välipalaksi. Ravintolat kruunaavat näyttävät annoksensa heleänvihreillä versonipulla.

– Tällä hetkellä versojamme saa noin 250 Keskon ja HOK-Elannon myymälästä. Kaukaisin jälleenmyyntipiste on Ivalon Citymarket, kertoo toimitusjohtaja Patrik Ignatius.

Pieni helsinkiläisleipomo paistaa nyt tuhat riisipiirakkaa vuorokaudessa – hiljattain avatun myymälän suosio yllätti

Korona-aika on vähentänyt ravintoloiden kautta myytävää versobusinestä ja supistanut tuotannossa olevien lajikkeiden määrää viidestätoista kolmeen. Erikoisimmat versot ja syötävät kukat ovat tuotantotauolla.

Suutarilassa on koronavuoden aikana pyritty vastaamaan kasvavaan kuluttajamyyntiin.

– Meidän kokemus on, että kuluttajat panostavat nyt kotona syötävään ruokaan, Ignatius kertoo.

Auringonkukan verso rapsahtaa mukavasti salaatissa. Marjo J. Rämö

Yli 700 jonottaa viljelypalstaa Helsingissä ja odotus voi kestää jopa vuosia – kaupunkiviljelijät ovat hyvin sitoutuneita: "Siellä käy yli kahdeksankymppisiä"

Ignatiuksesta ja yhtiökumppanistaan Ralf Holmborgista tuli versoviljelijöitä vuonna 2018. Ajatus lähti omassa kodissa vesiviljellyistä tomaatti- ja chilitaimista.

Kaupallisen koulutuksen omaavat armeijakaverit ounastelivat, että kaupunkiviljely on vahvasti nouseva megatrendi. Siitä olisi hyvä ammentaa oma elanto. Ignatiuksella oli tietoa ja osaamista brändin rakentamisesta.

Kaksikko testasi erilaisia, itserakentamiaan viljelyalustoja Holmborgin isän saunavarastossa. Lähtökohtana oli, että viljelytekniikka pitää saada prosessoitua mahdollisimman kannattavaksi.

Viljelytilat vuokrattiin ensin Vallilasta. Muutto Suutarilaan tapahtui juuri koronavuoden alla.

Nyt kaksikko työllistää itsensä lisäksi kaksi muuta täysipäiväistä työntekijää ja harjoittelijoita.

Retiisin versot tarjoavat myös silmänruokaa. Marjo J. Rämö

Pinoa Foodsin versot kasvavat kasvatuslaatikoissa, led-lamppujen alla, pyörillä varustettujen hyllyjen päällä. Versot nousevat hamppukuidusta tai turvematosta, jotka kastellaan alta.

Kasvamiseen verso tarvitsee ainoastaan valoa ja vettä.

Kaikki toiminnot keruuta ja pakkausta lukuun ottamatta ovat automatisoituja.

– Voimme hallita valon ja veden määrää sekä lämpötilaa napinpainalluksella, Ignatius kertoo viimeisen päälle viritetyistä versoviljelyksistä.

Kontrolli takaa tasaisen laadun, minimoi hävikin ja mahdollistaa reagoinnin kysyntään. Äkillinen kysyntäpiikki saattaisi syntyä suositun ruokabloggaajan versoreseptin leviämisestä sosiaalisessa mediassa.

Verso säilyy hyvänä oikeinsäilytettynä kymmenen vuorokautta keruun jälkeen.

Rempallaan olevan 70-lukulaisen ostarin uudistamista suunnitellaan Koillis-Helsingissä – samalla lähtee uimahalli

Verson lyhyt elämä

Yhdeksän päivää

Versot kasvavat siemenestä korjuuikään noin yhdeksän päivää.

Idätysvaihe on kriittinen. Se tapahtuu pimeässä, lämmön ja kosteuden osalta tarkoin säädellyssä ympäristössä kevyen painon alla. Paino ”stressaa” siementä puhkeamaan täyteen kasvuun.

Altakastelu vähentää työtä ja pitää versot puhtaina. Tehokas ilmanvaihto pitää homeet poissa ja vahvistaa hentoa versoa.

Korjuuvaiheessa versossa on mahdollisimman paljon vettä, mikä helpottaa korjaamista, parantaa säilyvyyttä sekä kannattavuutta.

"Sushia ja salaattia" – Munkkiniemen uusin ravintola aukesi SRV:n jättikortteliin

Näistä ravintoloista saa noutoruokaa 1 tai 2 eurolla Helsingissä – "Loppunut jopa kesken"

Ravitsemusterapeutin mielestä herkut kuuluvat terveeseen ruokavalioon – "Jos ne ovat osa arkea, suhtautuminen säilyy neutraalina", sanoo itsekin säännöllisesti herkutteleva Riikka Viljanen

Kuivahtiko leipä kaappiin? Näin hyödynnät sen kätevästi salaatissa, keitossa ja vanukkaassa, katso reseptit

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut