Osa asukkaista ei jaksa odottaa palveluita Helsingin rakentuvilla alueilla – Kruunuvuorenrannasta vuokra-asunnon saanut Saara: "En usko, että asun täällä enää pitkään"
5
Anne Alajääskö (vas.) ja Saara Pajala muuttivat viime syksynä Haakoninlahteen valmistuneeseen Hekan taloon. Ympärillä on vielä pitkään työmaata. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaHaakoninlahtea rakennetaan vielä pitkään. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaKorvapuustit käyvät kaupaksi. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaOutin kaupassa ei myydä muovipusseja. Ostokassiksi voi ostaa kaupan logolla varustetun kangaskassin. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaAlueen ainoa kauppa on Alepa. Sanna Jompero-Lahokoski
Uudisalueet: Rekkaralli ja palveluiden puute häiritsee uudella alueella.
Huonot palvelut. Tai ei palveluita lainkaan. Kehnot liikenneyhteydet. Pitkä rakennusaika. Ympärillä vuosia jatkuva työmaa.
Helsingin rakenteilla olevilla uusilla asuinalueiden osa asukkaista kyllästyy keskeneräisyyteen, vaikka rakennustahti olisikin etukäteen ollut tiedossa.
– En usko, että asun täällä enää pitkään. Tämä on niin tosi kaukana kaikesta, toteaa viime syksynä Haakoninlahdenkadulle Kruunuvuorenrantaan valmistuneeseen Hekan taloon Koillis-Helsingin Töyrynummelta muuttanut Saara Pajala.
Ilman autoa elävä Pajala kokee alueen liikenneyhteydet kehnoiksi. Palveluitakaan ei juuri ole. Ainoa kauppa, pieni Alepa, sijaitsee noin 500 metrin päässä.
– Minua häiritsee myös ikuinen rekkaliikenne. Täällä on jatkuva hiekkamyrsky, Pajala sanoo ja tarkoittaa talon edestä kulkevaa työmaaliikennettä. Haakoninlahden ja ranta-alueen rakentaminen jatkuu vielä vuosia.
Myös naapuri, Anne Alajääskö sanoo, että palveluista on pulaa. Kaupassa täytyy käydä Laajasalossa tai Itäkeskuksessa.
Minua häiritsee myös ikuinen rekkaliikenne.
– Palvelu ovat kyllä surkeanlaiset. Autolla tietenkin pääsee.
Keskustelua aiheesta on käyty myös Kruunuvuorenrannan Facebook-sivuilla. Osa kommentoijstta kertoo muuttaneensa tai harkinneensa muuttoa pois.
Haakoninlahti sijaitsee Katajanokkaa vastapäätä ja on tulevan pikaratikan ensimmäinen pysähdyspaikka. Alueesta on tulossa Kruunuvuorenrannan tiiveimmin asuttu. Asukkaita tulee olemaan noin 4 500. Talojen rakentaminen on ajoitettu vuosille 2020–2026. Tulevat palveluita ovat muun muassa koulu, päiväkoti, pikaratikka ja kivijalkakaupat.
Näkymä Haakoninlahdenkadulta. Autot on pysäköity tien reunaan, työmaan kupeeseen. Sanna Jompero-Lahokoski
Kruunuvuorenrannan arkkitehti Tyko Saarikon korvaan asukkaiden palaute kuulostaa tutulta.
– Kyllä tällaista palautetta olen kuullut. Palveluista, autopaikoista ja liikennejärjestelyistä tulee palautetta. Varsinkin palvelut tulevat aina valitettavasti vähän jälkijunassa.
Saarikko muistuttaa, että liiketiloja edellytetään kaavassa, mutta:
– Eihän se ole sitten enää kaupungin käsissä, missä aikataulussa niitä minnekin tulee, Saarikko sanoo.
Yrittäjät uskaltautuvat uusille alueilla vasta kun asukkaita on riittävästi. Tilapäisiä ratkaisuja järjestetään mahdollisuuksien mukaan.
– Sen verran voin kertoa hyviä uutisia, että ranta-alueelle on tulossa tilapäinen kauppa mahdollisesti jo ensi syksynä, Saarikko sanoo.
Tällä hetkellä liityntäbussit Herttoniemen metroasemalle kulkevat 6–10 minuutin välein. Täydennystä liikenneyhteyksiin on luvassa jo nyt, kun yksityinen lauttayrittäjä aloitti toimintansa.
Myös kaupunki on käynnistämässä sähkölauttaliikennettä niinikään Kauppatorille ja takaisin. Pikaratikan Kauppatorilta Mustikkamaan ja Korkeasaaren kautta siltoja pitkin on tavoitteena valmistua vuonna 2026.
Alueen rakentaminen jatkuu rantaan päin. Katulamput ovat jo paikoillaan. Sanna Jompero-Lahokoski
Kaupungin aluerakentamispäällikkö Outi Säntillä on pitkä kokemus Jätkäsaaresta, jonka rakentaminen kestää Kruunuvuorenrannan tavoin pitkään.
– Palautetta Jätkäsaaresta tuli erityisesti silloin kun ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle. Eri paikoissa on tietenkin erilaiset kysymykset. Jätkäsaaressa on keskusteluttanut liikenne, josta on vuosien varrella tullut paljon palautetta. Valtaosa asukkaista on kuitenkin tyytyväisiä omaan asuinalueeseensa.
Jätkäsaaressa pystyttiin rakentamisen alkuvaiheessa tukeutumaan Ruoholahden palveluihin. Kruunuvuorenrannassa taas puhuttavat erityisesti kaupalliset palvelut, koska niiden tulo alueelle on ollut hitaampaa.
– Postipuiston osalta käytiin samanlaista keskustelua. Ensimmäiset asukkaat olivat yllättyneitä, kun palveluita ei ole ollut valmiina, Säntti toteaa.
Pohjois-Pasilan Postipuistoon on tulossa asuntoja yli 5 000 asukkaalle.
Periaate uusien alueiden suunnittelussa on, että kun alueen väestöennuste on selvillä, tulevat palvelut, kuten koulut, päiväkodit, liikenneyhteydet ja terveyspalvelut.
– Kenenkään en ole kuullut sanovan, että olisi tyytymätön alueeseen. Moni on sanonut, että täällä ei ole mitään ja ihanaa, että olet avannut kaupan, sanoo Outin kaupan toukokuussa Kruunuvuorenrannan Haakoninlahteen perustanut Outi Snellman. Sanna Jompero-Lahokoski
Kruunuvuorenrannassa asuva Outi Snellman otti rohkean askeleen toukokuussa ja perusti Pajalan ja Alajääskön naapuriin kuivaelintarvikkeita myyvän Outin kaupan.
– Ympärillä on vielä vain tyhjää liiketilaa. Ajattelin, että olisi markkinarako, koska tämä on ensimmäinen yritys alueella. Päätin tarttua tilaisuuteen. Olen saanut monelta kiitosta, että hienoa, kun uskallat.
Outin kaupassa myydään kuivaelintarvikkeita. Sanna Jompero-Lahokoski
Snellman toivoisi kuukauden kokemuksella, että asiakkaita kävisi vilkkaammin..
– Enemmänkin voisi olla. Nyt kaupaksi on mennyt erityisesti korvapuusteja, juomia ja jäätelöä. Uskon, että kesää kohti vilkastuu.