Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi aloittaa esiselvityksen Sanna Marinin ateriakorvauksesta – "Koskee vain virkamiehiä, ei pääministeriä tai tämän virkatoimia"

Helsingin poliisilaitos tekee esiselvityksen valtioneuvoston kanslian myöntämästä pääministerin ateriakorvauksesta.

Helsingin poliisille on saapunut asiasta yksi tutkintapyyntö, joka pohjautuu ateriakorvauksesta julkisuudessa ja lehdistössä olleisiin tietoihin. Poliisin on tehtävä asiasta vähintään esiselvitys.

Asia nousi julkisuuteen, kun Iltalehti kertoi, että pääministeri Sanna Marinin (sd) perheen käyttöön hankitaan elintarvikkeita noin 300 eurolla kuukaudessa. Marin asuu Kesärannan virka-asunnossa.

Esiselvityksessä arvioidaan, onko asiassa syytä epäillä virka- tai jotakin muuta rikosta sen osalta, että pääministerille on korvattu aterioita, vaikka ministeripalkkiolaki ei tätä ainakaan sanamuotonsa perusteella näytä mahdollistavan.

– Korostan, että esiselvitys ei koske millään muotoa pääministeriä tai tämän virkatoimia, sillä niiden arvioimiseen esitutkintaviranomaisella ei ole itsenäistä toimivaltaa. Tässä vaiheessa arvioidaan ainoastaan valtioneuvoston kanslian muiden virkamiesten menettelyä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen tiedotteessa.

Pääministeri Sanna Marin kertoi perjantaina Twitterissä, että hän ei ole pääministerinä pyytänyt ateriaetua tai osallistunut asiasta päättämiseen.

"Kun olen aloittanut tehtävässä, minulle on kerrottu, että tämä sisältyy Kesärannassa asumiseen ja yöpymiseen, ja että näin on toimittu myös aiempien pääministerien osalta", Marin kirjoittaa.

Hän pitää hyvänä, että menettely selvitetään. Lisäksi hän kertoo luottaneensa asiassa virkamiehiltä saamaansa tietoon ja ohjeistukseen. "En ole itse tehnyt hankintoja, vaan kaikki hankinnat on tehty valtioneuvoston kanslian virkakunnan ja työntekijöiden toimesta", Marin toteaa.

Marin kertoo myös pyytäneensä torstaina, että kaikki asiaan liittyvät hankinnat keskeytetään, kunnes asiaan saadaan selvyys.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman otti myös Twitterissä kantaa asiaan ja puolusti Marinia.

"Pääministeri on toiminut saamiensa ohjeiden ja aikaisempien käytäntöjen mukaan. Hänen syyllistämisensä aikaisempien pääministerikausien aikana tehdyistä päätöksistä on väärin ja täysin kohtuutonta", Lindtman toteaa.

Hänen mukaansa asia ansaitsee tulla asiallisesti selvitetyksi eikä mitään ylimääräistä politikointia se ympärillä ei tarvita.

"Selvityksen jälkeen on tarve uudistaa pääministerin virka-asunnon käyttöä koskevat ohjeet normaalina virkatyönä", Lindtman katsoo.