Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen väestöstä kahdeksan prosenttia on ulkomaalaistaustaisia – pääkaupunkiseudulla heitä on jo joka neljäs 30-34 -vuotiaista

Joka seitsemäs Suomessa vakituisesti asuvista 30-34 -vuotiaista on ulkomaalaistaustainen. Pääkaupunkiseudulla tuosta ikäluokasta ulkomaalaistaustaisia on jo joka neljäs.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa Suomessa asui vakituisesti 444 031 ulkomaalaistaustaista henkilöä, mikä on kahdeksan prosenttia väestöstä.

Ensimmäisen polven eli ulkomailla syntyneitä ulkomaalaistaustaisista oli 367 417 henkilöä ja Suomessa syntyneitä eli toisen polven 76 614.

Niin ikään joka kymmenes alle kouluikäinen on ulkomaalaistaustainen, pääkaupunkiseudulla joka neljäs.

Suurin ryhmä ulkomaalaistaustaisissa ovat henkilöt, joiden taustamaa on Venäjä tai entinen Neuvostoliitto. Heitä oli vuoden lopussa viidesosa kaikista ulkomaalaistaustaisista eli noin 91 000.

Seuraavaksi suurimmat ryhmät olivat virolaistaustaiset, 50 590 henkilöä, irakilaistaustaiset, 25 439 ja somalialaistaustaiset, 22 534 henkilöä.

Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisista eurooppalaistaustaisten osuus oli yli puolet eli 53 prosenttia. Aasialaistaustaisten osuus oli 30 ja afrikkalaistaustaisten osuus 11 prosenttia.

Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista eurooppalaistaustaisten osuus oli 46 prosenttia, aasialaistaustaisten osuus 28 ja afrikkalaistaustaisten osuus 22 prosenttia.

Afrikkalaistaustaisten osuus ulkomaalaistaustaisista on kaksinkertainen toisessa polvessa.

Ulkomaista syntyperää olevien osuus väestöstä oli korkein Ahvenanmaan maakunnassa, 16,7 prosenttia ja toiseksi korkein Uudellamaalla, 14,9 prosenttia.

Ahvenanmaan ulkomaista syntyperää olevista ruotsalaistaustaisia oli 41 prosenttia. Matalin ulkomaista syntyperää olevien osuus väestöstä oli Etelä-Pohjanmaalla, 2,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan kaikista ulkomaalaistaustaisista henkilöistä puolet asui pääkaupunkiseudulla.

Ulkomaalaistaustaisten henkilöiden osuus oli vuoden lopulla Manner-Suomen kunnista korkein Vantaalla, 22,0 prosenttia, Espoossa, 19,1 prosenttia sekä Närpiössä 18,5 prosenttia.

Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisten keski-ikä oli 38,7 vuotta viime vuonna, kun koko väestön keski-ikä oli 43,4 vuotta.

Suomalaistaustaisten keski-ikä oli 44,2 vuotta. Toisen polven ulkomaalaistaustaisten keski-ikä oli 11,3 vuotta.

Alle kouluikäisistä (0-6 -vuotiaat) ulkomaalaistaustaisten osuus oli viime vuoden lopussa 11,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla alle kouluikäisistä jo joka neljäs on ulkomaalaistaustainen.