Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työttömyysturvaan tehdyt koronahelpotukset jatkuvat ensi syksyyn

Työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian vuoksi väliaikaisia lakimuutoksia. Niiden voimassaoloa jatketaan ensi syyskuun loppuun asti.

Työttömyysetuuden suojaosaa on korotettu väliaikaisesti ja se on 500 euroa, jos sovittelujakso on kuukausi, ja 465 euroa, jos sovittelujakso on neljä viikkoa, tiedottaa Kela.

Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Jokainen suojaosan ylittävä euro vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä.

Korotettu suojaosa koskee niitä sovittelujaksoja, jotka alkavat viimeistään 30. syyskuuta.

Liikkuvuusavustusta voi saada syyskuun loppuun asti kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäinen edestakainen työmatka kestää yli kaksi tuntia. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä.

Työtulot sovitellaan syyskuun loppuun asti yhteen työttömyysetuuden kanssa kuukauden tai neljän viikon mittaisissa jaksoissa, vaikka jaksoon sisältyisi päiviä, joilta hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen.

Kela toteaa, että jakson aikana maksetut palkat siis huomioidaan sovittelussa, vaikka palkan maksupäivältä ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen. Tämän vastineeksi sovittelujakson aikana maksettavaa palkkaa ei muunneta vastaamaan kuukausipalkkaa, vaan se otetaan huomioon sellaisenaan.

Jos yrittäjän tulot ovat muuttuneet koronaepidemian aikana, yrittäjä voi syyskuun loppuun asti itse ilmoittaa muuttuneet tulonsa, jotka sovitellaan yhteen etuuden kanssa.

Syyskuun loppuun asti jatkettuja lakimuutoksia sovelletaan asiakkaan hakemukseen automaattisesti, Kela tiedottaa.

Työttömyysturvan hakijan pitää täyttää säännöllisesti työttömyysajan ilmoitus, jos työttömyys jatkuu. Työttömyysajan ilmoituksessa asiakas ilmoittaa Kelaan tehdyt työtunnit ja työpäivät.

Yrittäjät voivat myös ilmoittaa mahdollisesti muuttuneet tulonsa työttömyysajan ilmoituksessa.

Eduskunta on hyväksynyt väliaikaiset muutokset, mutta ne odottavat vielä presidentin vahvistusta.