”Meillä on kalavelkoja maksettavana” – Helsingin velodromilla valmistaudutaan tulikuumaan taistoon

Jenkkifutis: Helsingissä käydään kovaa paikalliskamppailua Roostersin ja Wolverinesin välillä.

Sarjakauden avaus 17. kesäkuuta Käpylän liikuntapuiston velodromilla ei voisi olla herkullisempi.

– Wolverines pudotti meidät viime kauden viimeisessä ottelussa pudotuspeleistä ja sarjamme päättyi lyhyeen. Meillä on kalavelkoja maksettavana, olisimme olleet valmiita taistoon jo toukokuun alussa. Sarja-avausta odotetaan vesi kielellä, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala hehkuttaa paikallispeliä.

Vaahteraliiga siirsi sarjakauden alkua kuukaudella eteenpäin siinä toivossa, että joukkueet saisivat ottaa yleisöä otteluihin. Mutta vetääkö ”jefu” ihmisiä katsomoihin?

– Katsojamäärämme ovat kasvaneet viime vuosina, nykyään ottelukeskiarvo on yli 500 henkeä per tapahtuma.

Roosters on Vaahteraliigan tunnetuin ja menestynein seura. Se on peräti 22-kertainen Suomen mestari. Ennen viime kauden karua päätöstä seura oli voittanut kahdeksan Vaahteraliigamestaruutta peräjälkeen.

– Viime vuosina olemme panostaneet paljon nuorisotyöhön. Tänään meillä on koossa kaikki ikäkausiryhmät, Hakala sanoo.

Nuorisopäällikkö ja yksi edustuksen valmentajista Daniel Stanzel rakentaa nuorille pelaajille luonnollista siltaa edustusjoukkueeseen.

– Viime vuosina olemme onnistuneet nostamaan 5–10 omaa pelaajaa Vaahteraliigaan.

Jenkkifutis on suomalaisille verrattain vieras laji. Peli ei automaattisesti periydy isältä pojalle, eikä sitä pelata juuri kouluissa. Yhdysvalloissa peli on katsojilla mitattuna suosituin joukkueurheilulaji.

Toiminnan pyörittäminen tarvitsee pelaajamateriaalia.

Hakala kertoo, että heillä on joukkueessa nimettynä 58 pelaajaa, joista 45 pukee otteluihin. Kentällä on kerrallaan 11 pelaajaa.

– Lajimme on kontaktilaji, kovaa mennään.

Isoon ryhmään tarvitaan myös valmentajia. Roostersin valmentajavahvuus on 12 henkeä.

– Hyökkäyksen pelipaikkavalmentajia on neljä, puolustuksessa kolme, fysiikkavalmentajia on kolme ja hyökkäyksen sekä puolustuksen koordinointiin kaksi, Hakala ynnää.

Tukieuroja tarvitaan siis aika lailla, jotta seitsemän joukkueen sarja voidaan tänä vuonna pelata puolitoistakertaisesti läpi.

– Meidän budjettimme on noin 150 000 euroa. Siitä osa tulee sponsoreilta. Pelaajat maksavat kausimaksun, jonka lisäksi Helsingin kaupunki tukee kenttävuokrissa.

Täksi kaudeksi Euroopassa starttaa uusi eri maista koottu kilpailusarja, European League of Football. Suomesta ei ole edustusta tähän ammattilaissarjaan, joka kilpaille kansallisten sarjojen kanssa.

– Mekin teimme sen osalta jonkin verran laskuharjoituksia. Nopeasti selvisi, että ei ole mahdollisuutta lähteä kiertämään pitkin Eurooppa nykybudjetilla – taistellaan Velodromilla Wolverinesin kanssa, Hakala punnitsee.

Velodromi

Katsomoa korjattu

Helsingin velodromi on pyöräilystadion Käpylän liikuntapuiston vieressä Itä-Pasilassa. Se on rakennettu 1938–1940. Helsingin kaupunki peruskorjasi Velodromin vuosina 1997–2000. Silloin pyöräilyrata korjattiin ja kentälle asennettiin tekonurmipinnoite.

Viime vuosina pyöräilystadionin korjaamiset ovat olleet lähinnä ylläpitokunnostamista. Viime vuonna korjailtiin katsomoa. Pyöräilyradan uudesta pinnoittamisesta on Velodromin tiimiesimies Tommi Niskasen mukaan keskusteltu, mutta asia ei ole vielä kaupungin investointilistalla.

– Betonillakin on jokin käyttöikä, eli jossain vaiheessa se on uusittava, Niskanen vahvistaa.

Velodromin aktiivisimmat käyttäjät ovat: Cycle Club Helsinki, Helsinki Roosters, Wolverinesin, East City Giants ja ABC-Team ja Warriors (maahockey).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut