Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

500 000 myytyä makkaraa – ja se ei silti ole tämän perinteisen snägärin suosituin tuote

Asema: Harva paikka on säilynyt näin pitkään.

Hodareita, Möttösiä, Kabanosseja… Kaikkia niitä on myyty ainakin puoli miljoonaa kappaletta ja niiden päälle kymmenet erikoismakkarat.

Suolaiset makkarat on huudeltu alas vuosittain noin 30 000 tuopilla olutta, joiden päälle pitää laskea vielä muut normaalit ruokajuomat: tällä hetkellä skumpat, jotka ovat sisäänheittotuote 19 eurolla.

Vuonna 1999 perustettu ja just kohta tämän vuosituhannen puolella avattu Aseman Wursti on erikoinen tapaus suomalaisessa ruokakulttuurissa. On ylipäätään harvinaista, että joku liikeidea on säilynyt tällä hektisellä alalla näin pitkään.

Leikillisesti se oli miesten nurkka, koska vastapäätä oli sikaribaari huoneenkokoisine humidoreineen ja kukkakauppa, josta sai komeita ruusuja kotiinviemiseksi.

Tänään Wursti ei ehkä ole kukkeimmillaan. Mutta oli aikoja, jolloin paikan pomo sai juosta ympäri asemaa 500 euron setelin kanssa. Syy: aamun ensimmäinen venäläinen asiakas oli tullut huikopalalle. Hänelle ei sanottu ”njet”, vaan tehtiin maukkaat kaupat.

Wursti on tiettävästi ainoa A-oikeuksin varustettu nakkikioski ja joskus uudenvuodenpyhinä on pöytiin mennyt prikallinen snapseja – johtuen junaliikenteen asiakasprofiilista.

Lasiseinäinen koppi on ollut historiansa aikana muun muassa monien erikoisten makkaratestien paikka.

Toisaalta tavallisista asiakkaista moni valitsee tuiki tavallisen Möttösen, lihapiirakan, jota aikoinaan leivottiin aseman tornissa!

– Möttönen, hodari, porilainen ja bratwurst, ravintolayhtiö Avecran tuotekehityspäällikkö Tapio Kyllönen sanoo ja huomauttaa, että nyt ovat nousussa crispy chickenit – suomeksi rapeat kananpalat.

Samaa myyvät niin Amerikasta tulevat jättiketjut kuin pienet helsinkiläisravintolat Chicken Joint ja Boneless.

Korona on vienyt muun muassa ne aasialaiset turistit, jotka näyttävät kännykästään kuvaa, jota omankielinen sivusto suosittelee: pyttipannu.

Vaan mikä on ollut paikan salaisuus kantasuomalaisten parissa?.

– Ei tarvinnut seistä ulkona kylmässä syömässä. Sai tulla konstailematta sisätiloissa. Mielipuolinen yhdistelmä. Olihan tämä hiukan ”premium” tavalliselle asiakkaalle, mutta makkarakulttuuri suorastaan rävähti 2000-luvun alussa, melkein alusta saakka Wurtissa työskennellyt Pekka Niemi sanoo.

Hänen aikanaan lanseerattiin sesonkituotteena muun muassa saksalainen currywurst.

Niemi on nyt toisissa tehtävissä Avecralla.

Mikä jäi mieleen ja kielen päälle Aseman Wurstista?

– Venäläiset turistit oppivat täällä salmiakkikossun.

– Votkinin Bierwurst on kenties paras makkara, mitä olen koskaan maistanut, Pekka Niemi sanoo.