Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsiperheitä uhkaa kuiva kesä: Leikkipuistojen kahluualtaat, Plotti ja Vantaanjoen rannat pois pelistä – "Harmittaa"

– Huhuu, huhuilee Suvi Forsström 2-vuotiaan poikansa kanssa kahluualtaan poistoviemäriin.

Kutsu kantautuu puistokaverille altaan toisessa päässä olevaan viemäriin, joka keskeyttää polkupyöräkurvailun altaan reunamilla.

Näyttää siltä, että näitä kuivien altaiden leikkejä leikitään tänäkin kesänä Helsingin leikkipuistoissa.

Toistaiseksi voimassa olevan päätöksen mukaan 51:tä leikkipuistojen yhteydessä olevaa kahluuallasta ei täytetä koronaturvallisuuteen vedoten.

Forsströmin mielestä se on todella sääli, vaikka hän ymmärtääkin kaupungin perustelut.

– Nämä ovat tärkeitä paikkoja taaperoikäisille saada kokemuksia vedestä.

Matalassa vedessä on turvallista kaatua ja saada roiskeita päälleen huoltajan olessa vieressä. Altaat tuovat myös viilennystä kuumiin kesäpäiviin.

Uimaranta luokiteltiin huonoksi Helsingissä – harrastajaseura tilasi omat tutkimukset: "Olen 22 vuotta uinut siellä joka päivä"

Koillis- ja Pohjois-Helsingissä on alkavana kesäkautena erityistä pulaa uimapaikoista.

Kahluualtaiden ohella Pirkkolan Plotti on kiinni koko kesän vedenpoistojärjestelmän uusimisen vuoksi.

Vantaanjoen suositulla uimarannoillakaan ei pitäisi uida, sillä kaupunki on kehottanut välttämään uimistaPikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion rannoilla koko uimakauden ajan.

Tiimipäällikkö Katriina Arrakoski kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että koronatilanteen kehittymistä seurataan koko ajan.

Mikäli altaita päästään täyttämään, aloitetaan se niiltä alueilta, joilla palvelun tarve on suurin.

– Harmittaa, toteaa Tapaninvainion uimarannan lähellä perheineen asuva Laura Loisa-Feirikki.

Hän on tavannut käydä lastensa kanssa joessa uimassa kesäisin lähes joka arki-ilta.

– Arki-iltoihinkin tulee ihana kesäinen tunnelma, kun pääsee uimaan.

Kevään aikanakin hän ehti käydä joessa uimassa kymmenisen kertaa ennen pari viikkoa sitten annettua suositusta. Aiemmin jokiveden laatu ei ole häntä arveluttanut. Kyseessä on kuitenkin virtaava vesi.

Alkavana kesänä perhe suuntaa uimaan Sipoon Pilvijärvelle tai Itä-Helsingin rannoille.

Myös muut rannankäyttäjät näyttävät ottaneen suosituksen tosissaan. Aurinkoisena sunnuntai-iltana rannalla ei ollut yhtään uimaria.

Suositus perustuu neljän vuoden aikana otettuihin näytteisiin, joissa on ajoittain havaittu kohonneita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia. Oletettavaa on, että esimerkiksi rankkasateiden jälkeen veden laatu heikkenee sateiden kuljettaessa ulosteita veteen. Myös jätevesipäästöt voivat olla syynä heikentyneeseen veden laatuun.

– Suositus annettiin koko kesälle perustuen uimavesiasetukseen, jonka mukaan suositus on asetettava vähintään uimakauden ajaksi, kertoo kaupungin terveysinsinööri Satu Wahlman.

– Pääsääntöisesti näytteet ovat olleet hyviä, hän huomauttaa.

Bakteereista on haittaa silloin, jos likaista vettä pääse elimistöön esimerkiksi vettä nieltäessä. Seurauksena voi olla vatsatauti.

Lue myös: Uimasuositus hämmentää Helsingissä – miksi suosittuja rantoja on vältettävä koko kesän ajan? "Meille annettiin kaksi vaihtoehtoa"

Vantaajoen vedenlaatua seurataan kesän aikana tehostetusti. Pikkukosken uimarannalta otetaan tänä kahdeksan näytettä, Tapaninvainion ja Pakilan uimarannoilta neljä. Lisänäytteitä otetaan jos tulos on huono. Lisäksi runsaiden sateiden aikana otetaan ylimääräisiä näytteitä.

Tuloksista tiedotetaan kaupungin verkkosivuilla ja rantojen ilmoitustauluilla.

Kesän ensimmäisten tulosten on määrä valmistua perjantaina 4. kesäkuuta. Jos se on puhdas, uskaltaako joessa uida?

– Tieto antaa suuntaa. On hyvä muistaa, että näyte kertoo veden laadusta näytteenottohetkellä. Tulosten valmistumisessa menee aina muutama päivä, Wahlman vastaa.

Helpotusta uimapaikkapulaan tuo se, että uimahallit ja Uimastadion avattiin 1. kesäkuuta. Kumpulan maauimala aukeaa 7. kesäkuuta. Maauimaloihin ja uimahalleihin otetaan kuitenkin normaalia vähemmän uimareita kerralla.