Tutkimus: Koronarokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä ja estävät jatkotartuntoja

Kaksi Suomessa käytössä olevaa koronarokotetta suojelevat myös rokottamattomia perheenjäseniä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Helsinki Graduate School of Economics selvitti suomalaisten rekisteriaineistojen avulla koronavirusrokotteen saaneiden henkilöiden perheenjäsenten tartuntariskiä. Tulosten mukaan Pfizer-BioNTechin ja Modernan koronavirusrokotteet suojaavat myös rokottamattomia perheenjäseniä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin näiden mRNA-koronavirusrokotteiden yhteyttä tartuntariskiin tammi-maaliskuussa rokotetuilla terveydenhuollon työntekijöillä ja näiden rokottamattomilla perheenjäsenillään.

– Tutkimuksemme osoittaa varsin selvästi rokotteiden suojaavan myös samassa kotitaloudessa asuvia rokottamattomia aikuisia. Tulokset tukevat havaintoa, että rokotteet vähentävät tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä sekä estävät jatkotartuntoja, kertoo Turun yliopiston terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen tiedotteessa.

Kortelaisen mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, kuinka suuren osan jatkotartunnoista rokote estää.

– Vain osa tartunnoista saadaan samassa kotitaloudessa asuvilta henkilöiltä, hän toteaa.

Rekisteriaineistoja yhdistelemällä onnistuttiin arvioimaan rokotteiden epäsuoraa suojavaikutusta, selvittää tiedotteessa akatemiatutkija Lauri Sääksvuori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) ja Turun yliopistosta.

– Se on menetelmällisesti yksi vaikeimmista koronarokotteisiin liittyvistä tutkimuskysymyksistä, Sääksvuori sanoo.

Tarkastelu keskittyi terveydenhuollon henkilöstöön, koska tässä ryhmässä oli erityisesti tammi-maaliskuussa huomattava määrä sellaisia kotitalouksia, joissa vain yksi henkilö oli saanut koronarokotteen.

Tutkimus lisää tietoa rokotteiden vaikutuksista rokottamattomien tartuntoihin ja tuo näin lisätietoa päätöksentekoon rajoitusten purkamisesta.

– Jatkossa tarkoituksemme on myös arvioida koronavirusrokotteen saaneiden aikuisten suojaavaa vaikutusta perheen lapsiin, kertoo tiedotteessa tohtorikoulutettava Jussipekka Salo Helsingin yliopistosta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut