Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimaranta luokiteltiin huonoksi Helsingissä – harrastajaseura tilasi omat tutkimukset: "Olen 22 vuotta uinut siellä joka päivä"

Rannat: Marjaniemessä 22 vuotta läpi vuoden uinut Riitta Lampela jatkaa harrastustaan. Seuran ottamissa näytteissä veden laatu on ollut hyvä, mutta virallisesti uimarannan laatuluokka on nyt arvioitu kategoriaan huono.

Marjaniemen uimarannalla suositellaan välttämään uimista kesän ajan, sillä aiempina vuosina otetuissa vesinäytteissä on ajoittain havaittu kohonneita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia.

Marjaniemen Meriuimarit ry. kuuli Helsingin ympäristöpalveluiden saamista tuloksista viime syksynä ja on siksi omalla kustannuksellaan teettänyt myös tutkimuksia uimavedestä.

Tutkimukset ovat samoja ja samassa laboratoriossa tehtyjä kuin kaupunginkin tilaamat.

– Näytteitä otettiin viime syksynä kolme ja tänä keväänä kaksi, joista viimeisin oli viime viikon maanantaina, kertoo Meriuimarien puheenjohtaja Riitta Lampela.

Uimasuositus hämmentää Helsingissä – miksi suosittuja rantoja on vältettävä koko kesän ajan? "Meille annettiin kaksi vaihtoehtoa"

Kaikilla viidellä kerralla uimaveden mikrobiologinen laatu on ollut hyvä ja esimerkiksi kolibakteerien määrä alittanut kirkkaasti raja-arvot.

– Siksi vähän ihmetyttää se, että viime kesän ja edellisvuotisten tulosten perusteella kaupunki on todennut, että ei voi uida, sanoo Lampela.

Täyskieltoa Marjaniemeen ei ole asetettu, vaan kyse on suosituksesta. Talviuintia suositus ei myöskään koske. Rannan talviuintikausi päättyi virallisesti vappuna.

Lampela aikoo jatkaa uimista.

– Olen 22 vuotta uinut joka päivä Marjaniemessä, uin rintauintia ja vapaauintia, kertoo Lampela.

– Sinilevä on tietysti aika hankala, mutta viime kesänä sitä oli suhteellisen vähän, jatkaa Lampela, joka kertoo jättäneensä uinnin väliin sinilevän vuoksi tuolloin kahtena päivänä.

Munkkiniemen uimarannalle halutaan uusi vessa ja mattolaituri – "Merituuli viilentäisi pesijöitä"

Marjaniemen kohonneiden suolistoperäisten bakteerien lähde on epäselvä. Ympäristöpalvelut seuraa vedenlaatua tulevana kesänä tehostetusti.

– Marjaniemen ajoittaisten huonojen tulosten syy on epäselvä, saastelähteen tutkiminen aloitettiin viime syksynä. Lähistön jätevesiputkien ja merenalaisten viemäreiden kunto on kartoitettu, eikä tutkimuksissa löytynyt jätevesivuotoja. Rannalla ei ole esiintynyt huomattavia määriä lintuja näytteenottojen yhteydessä. Toki hanhien ulosteet voivat osaltaan vaikuttaa, mutta pitäisin todennäköisempänä muuta syytä, jota selvitetään tulevan kesän aikana lisää, kertoo terveysinsinööri Satu Wahlman kaupungin ympäristöterveysyksiköstä.

Kolme muuta rantaa, joilla uinnin välttämistä suositellaan ovat Vantaanjoen varressa, ja siellä rankkasateiden on todettu huuhtovan ympäristöstä mikrobeja veteen.

Wahlmanin mukaan suositusta välttää uimista ei kesän aikana peruta.

– Syksyllä, kun kaikki kesän vesinäytetulokset on saatu, luokitellaan uimaveden laatu uudelleen. Mikäli uimaveden laatua ei luokitella huonoksi, ei välttämissuositusta jatketa. Toivotaan siis hyviä uimavesituloksia, hän kuittaa.

Kaupungin uimarannoille tulossa syvyyskarttoja – Taustalla viime kesän traagiset onnettomuudet

Lapsiperheitä uhkaa kuiva kesä: Leikkipuistojen kahluualtaat, Plotti ja Vantaanjoen rannat pois pelistä – "Harmittaa"

Uimarantojen vedet Suomessa ovat korkeatasoisia, kehuu eurooppalainen raportti – direktiivi ei huomioi sinilevää

Älä niele vettä, kun olet uimassa – asiantuntija varoittaa siinä piilevästä riskistä