Helsingin pormestarin paikasta käydään tiukkaa kamppailua, myös somessa – Nämä asiat paljastuvat Anni Sinnemäen ja Juhana Vartiaisen twiiteistä

Helsingin pormestarin paikasta käydään tiukkaa taistelua. Kampanja-areenana toimii entistä vahvemmin sosiaalinen media. Arkisto / Ella Kajaste
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Vaalikampanjointi käy kuumana somessa. Teimme katsauksen siihen, millaisia ulostuloja Helsingin kahden suurimman puolueen pormestariehdokkaat tekevät Twitterissä. Mikroblogipalvelussa on liki jokainen pk-seudun päättäjä, mutta tavallisesta kansasta vain ani harva.

Koska suurimman puolueen ehdokas lähtökohtaisesti saa pormestarinpaikan, on Helsingin tuleva pormestari hyvin todennäköisesti joko vihreiden Anni Sinnemäki ( @annisinnemaki) tai kokoomuksen Juhana Vartiainen ( @filsdeproust). Näiden puolueiden kannatuksessa oli selvä ero toukokuisessa gallupissa (HU 5.5.) kolmantena olevaan perussuomalaisiin nähden.

Vartiaisen twiitit ovat alkutalven ja kevään keskittyneet pitkälti Vartiaisen leipälajiin eli valtakunnantason politiikkaan, kun taas Sinnemäki on jo apulaispormestarin tehtävänsäkin takia kommentoinut enemmän Helsingin asioita.

Toukokuussa Vartiaisen aktivoituminen vaalikampanjaansa näkyy: Helsingin asiat vilahtelevat selvästi useammin Vartiaisen twiiteissä.

Niistä tuoreimpia edustaa kanta, jossa Vartiainen ilmoittaa, ettei kannata ruuhkamaksuja Helsinkiin. Tosin kanssatwitteristit muista puolueista ovat kaivaneet siihen heti vastaukseksi kuvakaappauksen Vartiaisen parin vuoden takaisesta vaalikonevastauksesta – jossa hän kannattaa ruuhkamaksuja.

Hallituksen sote-uudistus saa Vartiaiselta kovaa kritiikkiä, kuten on saanut Jan Vapaavuoreltakin (kok.).

Peruskouluissa pitäisi Vartiaisen mukaan lisätä englanninkielistä opetusta muun muassa houkuttimeksi kansainvälisiä osaajia ja heidän perheitään varten. Vartiainen listasi Helsingin Uutisten haastattelussakin (HU 9.3.) yhdeksi tavoitteekseen lisätä työperäistä maahanmuuttoa Helsinkiin.

Sinnemäki iloitsee twiiteissään muun muassa siitä, että Itäkeskuksen ja Keilaniemen välinen raidejokeri valmistuu etuajassa ja että Hämeentien remontin myötä lapsetkin uskaltavat pyöräillä kadulla vanhempiensa kanssa.

Helsingin keskustan vetovoimaan liittyen Sinnemäki ihmettelee, miksi keskustelu on typistynyt väittelyksi autoilusta. Hän kommentoi, ettei ole väliä millä kulkumuodolla keskustaan tullaan, kunhan vain ihmisillä on syitä tulla sinne ja juuri syihin tulisi satsata.

Lisäksi Sinnemäki on ottanut Twitterissä kantaa vihreiden ja vasemmiston ajamaan kasvatuksen ja koulutuksen 17,5 miljoonan euron budjettiylitykseen ja liittynyt Jan Vapaavuorta viivyttelystä syyttäneiden kuoroon. Vapaavuori ei ole tuonut asiaa kaupunginhallitukseen, vaikka asia oli lautakunnassa hyväksytty jo viikkoja sitten. Viime viikon lopulla Vapaavuori kertoi tuovansa ylitysoikeuden kaupunginhallitukseen 7. kesäkuuta.

– Sillä on selvästi paljon väliä, kuka pormestari on ja mitä puoluetta hän edustaa, Sinnemäki twiittasi 20. toukokuuta.

Vartiainen on jakanut Twitterissä blogikirjoituksensa, jossa kertoo oman kantansa koulujen rahoitusjupakkaan. Hän kirjoittaa, että toimialan virkamiesten mukaan noin 9 miljoonaa euroa olisi riittänyt koronaan kytkeytyviin lisätarpeisiin.

– Mutta vaalien lähestyessä on lähdetty ajamaan virkamiesesitystä suurempiakin menolisäyksiä.

Vartiaisen mukaan napakan taloudenpidon periaatteet on säilytettävä, jotta niistä joskus voidaan myös poiketa.

– Siksi ymmärrän pormestari Vapaavuorta, joka kantaa huolta Helsingin budjetoinnin periaatteista. Jos emme kunnioita menokehystä, meillä ei muutamien vuosien jälkeen enää ole vahvaa taloutta.

Helsingin Sanomien äskettäisessä gallupissa 22 prosenttia vastaajista kannatti Anni Sinnemäkeä pormestariksi. Juhana Vartiaisen haluaisi pormestariksi 19 prosenttia. Kolmanneksi suosituin oli SDP:n Nasima Razmyar 13 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaisten pormestariehdokas Jussi Halla-Aho sai gallupissa 6 prosenttia äänistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut