Live-keikat alkoivat Helsingissä: Allas Sea Pooliin otetaan nyt jopa 500 katsojaa – tämä on Weekendin tilanne

Musiikki: Live-konsertit alkavat Helsingissä. Festaritkin ovat vielä mahdollisia.

Helsingin kesässä kuullaan tällä viikolla ensimmäisiä suurempia live-konsertteja. Esimerkiksi Katajanokan Allas Sea Pool odottaa paikalle lauantaina noin 400–500 ihmistä, kun esintymässä ovat räp-kentän tähtinimet Cledos ja Costee.

Alue rajataan kymmeneen, korkeintaan 50 hengen lohkoon.

– Käytössä on viisi eri sisäänkäyntiä. Jokaisella on katsojalla on oma istumapaikka ja lohkon värin merkitsevä ranneke. Lohkojen välillä ei voi liikkua. Keikoilla istutaan paikoillaan. Haluamme osoittaa, että pystymme järjestämään koronaturvallisia keikkoja, Allas Sea Poolin toimitusjohtaja Bodil Ståhl kertoi maanantaina.

Helsingissä on saanut kesäkuusta lähtien järjestää ulkona korkeintaan 50 hengen tilaisuuksia. Yleisöä voi olla kuitenkin tätä enemmän, jos ihmiset jaetaan esimerkiksi lohkoisin. Sosiaali- ja terveysministeriö linjasi maanantaina, että ulkona ei tarvitse enää noudattaa turvavälejä. Se helpottaa osaltaan kesätapahtumien järjestämistä.

Ensi viikolla Allas Sea Poolilla on tarkoitus nähdä Pyhimys, Ida Paul & Kalle Lindroth, Mouhous ja Michael Monroe. Behmillä on kesäkuun puolivälissä kolme keikkaa. Ennen juhannusjuhlia vuorossa ovat muun muassa Samuli Edelmann ja Vesterinen yhtyeineen. Suomen huippunimien konsertit jatkuvat syyskuun puoliväliin.

Perinteiset Espan lavan maksuttomat live-konsertit alkoivat keskiviikkona kahdella keikalla. Myös torstaina ja perjantaina nähdään konsertteja kello 16.30 ja kello 19.

Haluamme osoittaa, että pystymme järjestämään koronaturvallisia keikkoja.

Tämän hetken koronarajoitusten vuoksi lavan edessä on paikkoja 50 katsojalle.

– Konserttia on kuitenkin täysin luvallista seurata viereisen Kappeli-ravintolan terassilta, sanoo Espan lavasta vastaava Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen.

Esplanadin puiston kulkuväylille musiikkia ei saa kuitenkaan jäädä kuuntelemaan, jos 50 hengen yleisömäärä on täynnä. Järjestyksenvalvojien määrää on lisätty viime vuoden kahdesta kolmeen.

– Jos ihmisillä tulee paineita päästä livekeikoille, niin samalla tulee painetta myös järjestyksenvalvojille.

Haluamme varmistaa, ettei synny tilanteita, jossa kokoontumisrajoitus ylittyisi. Jos tulisi ongelmia, voimme laittaa soiton seis. Perinteisesti kaikki on mennyt rauhallisesti.

Viime vuonna Espan lavan konsertit alkoivat heinäkuussa. Yleisö oli Loposen mukaan tasaisesti, eivätkä tuolloiset yleisörajoitukset haitanneet.

 Konsertit jatkuvat Espalla läpi kesän. Kesäkuussa ohjelmassa on niin sanottuja Open stage -esiintymisiä, joihin kuka tahansa on voinut hakea.

– Open stagella ei tarvitse olla musiikin ammattilainen. Hakemuksia tuli toista sataa. Tuottajamme ja Radio Helsinki valitsivat niistä kiinnostavimmat.

Open stagen ohjelmisto kattaa Loposen mukaan musiikin oopperasta punkiin.

– Mukana on poppia, rockia ja laulelmaa.

Ammattilaisesiintyjien Jazz-Espa alkaa heinäkuussa.

– Jazz-Espa tulee olemaan naisjazzin ylistystä. Jazz on yleensä miesvoittoista, mutta nyt on erityisen hyvä naiskattaus.

Kasarmitorin kesäterassi aukeaa Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Kaupungin mukaan luvassa on pienimuotoisia taide- ja kulttuuriyllätyksiä, joiden aikataulua ei julkaista etukäteen.

Asukkaiden huoli nousi Kasarmitorilla: Jättiterassille iso muutos Senaatintoriin verrattuna –  "Jotain ääniä täytyy sietää"

Julkkikset ja ravintolajätit saivat lähes kaikki Kasarmitorin jättiterassin paikat – "Ei ollut missään tapauksessa valintakriteeri"

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmassa (19.8.– 5.9.) korostuvat kotimaiset esiintyjät, mutta paikalle odotetaan myös useita kansainvälisiä artisteja.

– Esimerkiksi Huvila-teltan 18 konsertti-illasta neljä on kansainvälisiä, sanoo taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Järjestäjät luottavat rokotustilanteen olevan Suomessa elokuun puolivälissä niin hyvä, että esimerkiksi Huvila-teltassa päästään puoleen normaalista yleisömäärästä.

– Konsertit ovat väliajattomia. Esimerkiksi J. Karjalainen esiintyy kuitenkin yhden illan aikana kaksi kertaa eri yleisöille.

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan kuuluu muun muassa brittiläisen Brian Enon musiikkia ja kuvataidetta esittelevät konsertit ja näyttelyt. Eno osallistuu avajaisiin virtuaalisesti.

Tokoinrannassa nähdään myös uusi rento klassisen musiikin festivaali.

Suurista tapahtumista muun muassa Flow Festival kertoi perumisesta jo aiemmin keväällä. Se oli tarkoitus pitää Suvilahdessa 12.–14. elokuuta.

Elokuun alun Weekend-festivaalin järjestelyt ovat sen sijaan edelleen käynnissä.

– Tapahtuman toteutuminen riippuu ensisijaisesti ulkomaisten artistien saapumisesta. Ne ovat joiltakin osin vielä avoimia, ja odotamme vielä lopullista päätöstä artisteilta Suomeen saapumisesta. Tapahtuman laajamittainen toteutuminen vaatii ainakin osan ulkomaisista artisteista, tiedottaja Tomi Lindblom kertoo.

Konemusiikkiin keskittynyt Weekend-festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa Käpylän liikuntapuistossa. 5.–8. elokuuta. Aikaisemmin se on pidetty muun muassa Hietaniemen uimarannalla ja Suvilahdessa.

– Tavoitteena on saada selvästi yli 10 000 katsojaa per päivä, mutta tämä kaikki riippuu kulloinkin voimassa olevista koronarajoituksista. Lopulliset päätökset festivaalin suhteen tehdään lähiaikoina, Lindblom sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut