Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vallilan Konepajan hittiterassi joutuu purkamaan luvattoman jättikupolin – "Siellä paistuu, sisällä mahdoton istua"

Vallilan Konepajalle avattiin 22. toukokuuta The Dome -terassi, jonka maamerkkinä on alueen keskellä oleva kuusi metriä korkea jättikupoli. Terassin on suunnitellut Wilma Schliezewski.

Pian avajaisten jälkeen ravintolassa tehtiin yllättäen päätös, että kupoli puretaan ja siirretään pois. Taustalla ovat muun muassa ilmanvaihtoon ja rakennuslupiin liittyvät puutteet.

– Kupoli oli paperilla hieno ja makea kokonaisuus. Mutta siellä paistuu, sisällä on mahdoton istua. Olimme sparrailleet, mistä voisi keksiä paremman ilmastoinnin, sanoo ravintolatoimenjohtaja Titti Myhrberg.

Kaupungin mukaan terassilla ei ole missään vaiheessa ollut rakennusvalvonnan lupaa. Kupoli taas vaatii rakennusluvan muun muassa sen takia, koska kyseessä on suuri tila, jonka sisällä on ihmisiä ja se on lähellä toista rakennusta.

– Tässä on hankkeeseen ryhtyvällä ollut väärä käsitys, eikä meiltä oltu ymmärretty kysyä myöskään apua. Heti kun terassi suurine kupuineen tuli rakennusvalvonnan tietoon, otettiin meiltä yhteyttä ja ohjeistettiin luvan hakemisesta. Hakemus on nyt jätetty, mutta se on vielä osittain puutteellinen eli käytännössä terassin rakenteet ovat tällä hetkellä luvattomat, sanoo lupayksikön päällikkö Salla Mustonen.

Erilaiset luvat eivät tulleet ravintolan mukaan heille yllätyksinä. Myhrberg sanoo, että kupoli oli joka tapauksessa tarkoitus siirtää terassilla toiseen paikkaan.

–Yksi vaihtoehto olisi ollut asentaa sprinklereitä ja laittaa kupoli (viereisessä rakennuksessa toimivan) Kansallisteatterin nurkkaan. Meidän olisi pitänyt vuokrata kuitenkin lisää maata. Päätimme, että siirrämme kupolin kokonaan pois. Tähän ei liity mitään draamaa, ravintolatoimenjohtaja sanoo.

Dome eli kupoli on valmistettu muun muassa pleksistä. Ravintolan tiedotteessa sen ulkonäköä verrataan "Lapin lasi-igluihin". Kupoli on asennettu painavalle puujalustalle ja sitä ympäröi raskaat kivipaadet.

Kupolin paikalle tulee muun muassa löhöilyalue. Alueelle tulee myös lisää ruokarekkoja.

– Jos totta puhutaan, niin se (kupolin siirto pois) on helpotus. Se oli tosi epäkäytännöllinen, Myhrberg toteaa.

Julkkikset ja ravintolajätit saivat lähes kaikki Kasarmitorin jättiterassin paikat – "Ei ollut missään tapauksessa valintakriteeri"

Lupayksikön päällikkö Salla Mustonen arvioi, että terassi pystyy jatkamaan toimintaansa.

– On hyvä, että ravintoloitsija on oma-aloitteisesti päättänyt luopua Domesta ja ottaa sen pois käytöstä ja lopulta siirtää kokonaan paikalta pois. Viranomaisen ei siis ole tarvinnut poistokehotusta tehdä tai sellaista edes harkita. Nyt kun Domesta eli kokonaisuuden vaikeimmasta osasta on luovuttu, ei terassille toimenpideluvan myöntämisessä todennäköisesti ole mitään ongelmaa kunhan hakemusta vaan päästään käsittelemään.

Toukokuussa The Dome -terassi herätti runsaasti huomiota tiedottamalla, että Konepajalle valmistuu jopa tuhannen hengen terassi. Terassi on houkutellut paikalle sankoin joukoin ihmisiä, mutta moni on hämmästynyt, kun tilaa on ollut korkeintaan muutamalle sadalle. Myhrberg sanoo, että istumapaikkoja on nyt noin 400 ja aluetta laajennetaan parhaillaan. Hänen mukaansa alueelle tulee mahtumaan lähes tuhat ihmistä, jos esimerkiksi istumapaikkarajoitukset poistuvat.

– Me emme ole puhuneet jättiterassista. Osa ihmisistä luuli tulevansa Senaatintorin kokoiseen paikkaan.

Myös muun muassa Konepaja Biergartenilla ja Corona-baarilla on terassinsa Vallilan Konepajalla.

–  Sinänsä Konepajan alueelle terassitoiminta sopii mainiosti kunhan muun muassa äänitasoissa huomioidaan ympäröivä asuinalue ja tietysti myös alueen arvot. Kyseessä on kehittyvä alue, josta aikanaan tulee varmasti todella hieno ja onkin hyvä, että siellä on nyt väliaikaisempaa toimintaa ja ihmiset löytävät paikan. Väliaikaisuus ei kuitenkaan tarkoita, että lupa-asiat voidaan sivuuttaa, Salla Mustonen kertoo.

Asukkaiden huoli nousi Kasarmitorilla: Jättiterassille iso muutos Senaatintoriin verrattuna –  "Jotain ääniä täytyy sietää"

The Domen paikalla toimi vielä viime viikkoon asti The Container Barber Vallila -konttiparturi. Se sai kaupungilta uuden paikan terassin viereiseltä tontilta.

– Barber siirtyy yleisen alueen puolelle ja meillä on sopimus heille työn alla. Käsittelyssä on hieman ruuhkaa, mutta sovimme että se voi siirtyä uuteen sijaintiin jo nyt, sanoo alueidenkäytön vs. tiimipäällikkö Jarmo Talvasto.

Nämä 9 burger-ravintolaa tulevat Rautatientorin jättiterassille – joukossa Helsingin parhaaksi valittu

Helsingin ydinkeskustaan pettynyt ruokarekka iski kultasuoneen lähiössä – asukkaiden rahankäyttö löi yrittäjän ällikällä: "Ihan älytön!"

Vallilan Konepajalle avattiin uusi parkkihalli – tältä se näyttää

Helsinkiin perustetaan uusia ravintoloita nyt hurjalla tahdilla – nämä 2 trendialuetta ovat kasvun kärjessä

Asukkaat vastustivat Bauhausia, saavatkin nyt Lidlin – tätä mieltä protestin käynnistänyt Jaakko Blomberg on uudesta tulokkaasta – "Ihmiset eivät ole oikein hiffanneet"