Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi saa kymmeniä vihjeitä kannabiskasvattamoista – Espoossa tulipalo paljasti yhden kasvattamon josta löytyi myös marihuanaleivoksia

Havainnot kannabiskasvattamoista ovat yleisimpiä poliisin saamia yleisövihjeitä huumausainerikoksissa. Kannabiskasvien viljely aiheuttaa usein lähiympäristöä häiritsevää hajuhaittaa.

Tilanne konkretisoituu erityisesti kerrostaloissa, joissa viljelyn ohessa kannabiksen polttamisesta tuleva voimakas haju voi pahimmillaan levitä koko rappukäytävään sekä parvekkeilta ja ilmanvaihdon kautta muihin asuntoihin. Tämä häiritsee asukkaita ja poikii poliisille vihjeitä kasvattamoista.

– Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella tämä tarkoittaa vuosittain useita kymmeniä vihjeitä, kertoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi tiedotteessa.

Hajuongelmien lisäksi viljelmissä käytettävät valaisimet ja tuulettimet voivat aiheuttaa tulipalon vaaran erityisesti ahtaissa tiloissa, joita ei ole tarkoitettu kasvinviljelyyn esimerkiksi ilmastoinnin osalta.

Länsi-Uudellamaalla poliisi kirjaa vuosittain useita kymmeniä kannabiskasvattamoja koskevia huumausainerikoksia.

Viime vuonna määrä oli 83, ja siinä oli selkeää nousua aiemmista vuosista. Tänä vuonna vihjeitä kannabiksesta on tullut tammikuusta toukokuuhun jo yli 60.

Kasvattamot voivat olla erikokoisia aina parista kasvista laajoihin ja ammattimaisiin viljelmiin, joissa viljellään kannabista ja siitä jalostettua marihuanaa myyntiin.

– Viime vuosina laajemmat viljelmät ovat olleet usein hieman syrjemmällä maaseudulla olevissa kiinteistöissä mutta poikkeuksiakin löytyy, Saukoniemi sanoo.

Esimerkiksi Espoossa tulipalo paljasti viime maaliskuussa ison kannabiskasvattamon. Törkeästä huumausainerikoksesta epäilty henkilö kasvatti kannabiskasveja teollisuuskiinteistöstä vuokraamissaan kolmessa varastohuoneessa.

Yhdessä huoneista syttyi tulipalo, joka paljasti ammattimaisen kasvattamon poliisille.

– Takavarikoimme epäillyn tekijän vuokraamista tiloista 163 eri kasvuvaiheessa olevaa kannabiskasvia ja marihuanaleivoksia. Lisäksi hänen kotoaan löytyi useita satoja grammoja myytäväksi tarkoitettua marihuanaa, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Katja Rekola tiedotteessa.

Kasvattamoja paljastuu usein poliisin omien toimien perusteella sekä muiden tehtävien yhteydessä.

Pelkkä vihje ei yksin mahdollista esimerkiksi kotietsintää, vaan etsintä vaatii lisäksi sellaisia havaintoja, jotka luovat riittävät perusteet epäilyn tueksi.

Saukoniemi ja Rekola kuitenkin muistuttavat, että vihjeillä on merkitystä poliisin toiminnan suuntaamisessa.

Poliisille voi jättää rikoksiin liittyviä vihjeitä eri tavoilla. Kiireettömästä asiasta voi vinkata poliisin nettisivujen kautta. Nettivinkki-lomakkeen kautta lähetetty viesti ei ole rikosilmoitus, vaan nimensä mukaisesti vinkki poliisille epäilyttävästä aiheesta.

Poliisilaitoksilla on myös oma sähköposti vihjeille. Länsi-Uudellamaalla osoite on vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi.

– Vihjeen voi antaa vihjeen nimettömänä, ja se käsitellään luottamuksellisina. Toivomme kuitenkin, että yhteystiedot ilmoitetaan, jotta voimme tarvittaessa myöhemmin tarkentaa tietoja, Saukoniemi sanoo.