Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malmin kentän rakentamisen kannattavuutta ei arvioida uudelleen – Helsingin kaupunki laskee jokaisen käytetyn euron tuovan takaisin 4–8 euroa

Malmin lentokenttäalueen esirakentamiskustannusten tarkistamista ja asuntorakentamisen taloudellisen kannattavuuden uudelleenarviointia on esitetty valtuustoaloitteella.

Kaupunginvaltuuston enemmistö päätti keskiviikkona aloitteen loppuunkäsitellyksi ja totesi, että kattava esirakentamisuunnitelma on tehty viimeksi vuonna 2017. Suunnitelmaa on tarkennettu ensimmäiseksi rakennettavien Nallenrinteen ja Lentoasemakorttelin tarpeisiin vuonna 2019.

Esirakentamisen selvityksiä tarkennetaan vielä alueen suunnittelun ja rakentamisen edetessä.

Malmin lentokentällä kauhistellaan pinnan alla odottanutta yllätystä – Kuvat: "Se oli aivan löllösavea"

Maaperä alueella on savikkoa, ei suota. Savikko on varsin yleistä Helsingissä: sitä on yhteensä noin kolmannes Helsingin maapinta-alasta.

Maaperän vaatimukset huomioidaan rakentamisessa. Rakentaminen pehmeikköalueella edellyttää pohjanvahvistusta katu-, puisto- ja piha-alueilla sekä rakennusten perustamista paaluilla.

Lentokentällä otetaan maaperänäytteitä – Tutkimukset liittyvät kentän rakentamisen suunnitteluun

Kaupunki tulee investoimaan esi-, katu- ja puisto- sekä palvelurakentamiseen Malmilla noin 500 miljoonaa euroa. Koska yksi kaupungin budjetistaan investoima euro käynnistää noin 4–8 euron edestä yksityisiä investointeja, arvioidaan yksityisten investointien olevan Malmilla noin 3 miljardia euroa. Valtuuston mukaan rakentamisen kaupunkitaloudelliset vaikutukset lentokenttäalueella ovat erittäin merkittäviä.

Kaupunki on selvittänyt Malmin entisen lentokentän alueen maaperää vuosia ja suunnitelmallisesti yhteensä noin 3 000 pisteestä. Alueen maaperän, pohjavesien ja maaperän huokoskaasujen mahdollista pilaantumista on selvitetty maankäytön suunnittelua varten ja tutkimuksia tehdään vielä lisää.

Maaperän pilaantuneisuutta on todettu vain muutamissa paikoissa, joissa on käsitelty polttoaineita tai muita lentokenttätoimintaan liittyneitä kemikaaleja. Kohdat ovat kooltaan varsin pieniä ja sijaitsevat enimmäkseen lähellä maan pintaa. Ne ovat puhdistettavissa tavanomaisin keinoin.

Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Koko aluetta koskeva selvitys vähähiilisen esirakentamisen mahdollisuuksista on käynnissä ja siitä raportoidaan vuoden 2021 aikana. Esirakentamistavat tarkentuvat maankäytön suunnittelun ja esirakentamisen toteutussuunnittelun edetessä.

Alueen suunnittelu jakautuu useaan asemakaavahankkeeseen. Selvityksiä tehdään kaavahankekohtaisesti ja muun suunnittelun tarpeisiin.

Liput puolisalossa ja hautakynttilöitä palamassa, pitkään sinnitellyt ilmailu Malmilla tuli päätökseen – Timon lentokone on yhä hallissa: "Sille ei ole sijoituspaikkaa"

Malmin lentokentän suojelupäätöksen hylkäämisestä tehtiin valitus – "Ministerin vaihduttua päätös kääntyi päinvastaiseksi"

Malmin lentokentälle luvassa paljon väliaikaista toimintaa – Ensi talvena pitkä luistinrata, myöhemmin kahden Kaisaniemen kentän kokoinen aukio