Malmin lentokenttäalueen esirakentamiskustannusten tarkistamista ja asuntorakentamisen taloudellisen kannattavuuden uudelleenarviointia on esitetty valtuustoaloitteella.
Kaupunginvaltuuston enemmistö päätti keskiviikkona aloitteen loppuunkäsitellyksi ja totesi, että kattava esirakentamisuunnitelma on tehty viimeksi vuonna 2017. Suunnitelmaa on tarkennettu ensimmäiseksi rakennettavien Nallenrinteen ja Lentoasemakorttelin tarpeisiin vuonna 2019.
Esirakentamisen selvityksiä tarkennetaan vielä alueen suunnittelun ja rakentamisen edetessä.
Maaperä alueella on savikkoa, ei suota. Savikko on varsin yleistä Helsingissä: sitä on yhteensä noin kolmannes Helsingin maapinta-alasta.
Maaperän vaatimukset huomioidaan rakentamisessa. Rakentaminen pehmeikköalueella edellyttää pohjanvahvistusta katu-, puisto- ja piha-alueilla sekä rakennusten perustamista paaluilla.
Lentokentällä otetaan maaperänäytteitä – Tutkimukset liittyvät kentän rakentamisen suunnitteluun
Kaupunki tulee investoimaan esi-, katu- ja puisto- sekä palvelurakentamiseen Malmilla noin 500 miljoonaa euroa. Koska yksi kaupungin budjetistaan investoima euro käynnistää noin 4–8 euron edestä yksityisiä investointeja, arvioidaan yksityisten investointien olevan Malmilla noin 3 miljardia euroa. Valtuuston mukaan rakentamisen kaupunkitaloudelliset vaikutukset lentokenttäalueella ovat erittäin merkittäviä.
Kaupunki on selvittänyt Malmin entisen lentokentän alueen maaperää vuosia ja suunnitelmallisesti yhteensä noin 3 000 pisteestä. Alueen maaperän, pohjavesien ja maaperän huokoskaasujen mahdollista pilaantumista on selvitetty maankäytön suunnittelua varten ja tutkimuksia tehdään vielä lisää.
Maaperän pilaantuneisuutta on todettu vain muutamissa paikoissa, joissa on käsitelty polttoaineita tai muita lentokenttätoimintaan liittyneitä kemikaaleja. Kohdat ovat kooltaan varsin pieniä ja sijaitsevat enimmäkseen lähellä maan pintaa. Ne ovat puhdistettavissa tavanomaisin keinoin.
Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
Koko aluetta koskeva selvitys vähähiilisen esirakentamisen mahdollisuuksista on käynnissä ja siitä raportoidaan vuoden 2021 aikana. Esirakentamistavat tarkentuvat maankäytön suunnittelun ja esirakentamisen toteutussuunnittelun edetessä.
Alueen suunnittelu jakautuu useaan asemakaavahankkeeseen. Selvityksiä tehdään kaavahankekohtaisesti ja muun suunnittelun tarpeisiin.