Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkönmyyntiyhtiö jatkoi lainvastasta toimintaa kuluttaja-asiamiehen vaatimuksista huolimatta – nyt tuli markkinaoikeudelta kiellot uhkasakolla höystettynä

Markkinaoikeus on määrännyt sähkönmyyntiyhtiö Fi-Nergy Voimalle ja sen omistajalle useita uhkasakolla tehostettuja kieltoja kuluttaja-asiamiehen vaatimusten mukaisesti.

Kiellot liittyvät sähkön ennakkolaskutukseen ja sopimusehtojen lainvastaiseen muuttamiseen. Jokaisen kiellon tehosteeksi on asetettu 100 000 euron suuruinen uhkasakko.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kuluttajaneuvontaan on tullut vuoden 2019 lopusta lähtien runsaasti yhteydenottoja Fi-Nergy Voiman toiminnasta. Yhtiön asiakkaat ovat kertoneet ongelmista erityisesti sähkön ennakkolaskutuksessa ja sopimuksissa.

Kuluttaja-asiamies vei viime vuoden huhtikuussa Fi-Nergyn markkinaoikeuteen kuluttajan oikeuksien rikkomisesta, koska yhtiö ei ole korjannut toimintaansa kuluttaja-asiamiehen valvontatoimista huolimatta.

– Yritys on toiminut poikkeuksellisen monessa perusasiassa selkeiden säännösten vastaisesti. Henkilökohtaisella kiellolla voimme varmistaa sen, ettei omistaja pysty enää jatkamaan lainvastaisia menettelyjä uusissa yrityksissä ilman seuraamuksia, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen perustelee tiedotteessa henkilökohtaisen kiellon merkitystä.

Lue lisää: Kuluttajat edelleen ongelmissa sähkönmyyntiyhtiö Fi-Nergyn kanssa – liikoja ennakkomaksuja ei palauteta, yhteydenottoihin ei vastata

Fi-Nergyn toiminta poikkeaa muista sähköyhtiöistä siinä, että se laskuttaa asiakkaitaan ennakolta.

Yhtiö on laskuttanut asiakkailtaan ylisuuria ennakkomaksuja heidän todelliseen sähkönkäyttöönsä verrattuna, eikä kulutusta ole tasattu säännöllisin väliajoin todellisen kulutuksen mukaisesti.

Fi-Nergy ei myöskään ole palauttanut asiakkailleen heidän liikaa maksamiaan ennakkomaksuja asiakkuuden päätyttyä.

Myös poliisi tutkii Fi-Nergyn toimintaa. KKV ja Energiavirasto kertoivat hiljattain, että poliisi tutkii kahta sähkönmyyntiyhtiötä rikosepäilyjen vuoksi. Poliisi epäilee Fi-Nergy Voimaa ja 365 Hankintaa noin 6,5 miljoonan euron veropetoksista.

Kuluttajille ovat ennakkolaskutuksen lisäksi tuottaneet päänvaivaa Fi-Nergyn sopimuksiin liittyvät käytännöt, sillä yhtiö on muuttanut sähkönmyyntisopimusten ehtoja lainvastaisella tavalla.

Markkinaoikeus kielsi Fi-Nergyä tekemästä olennaisia muutoksia sopimuksiin ilman, että kuluttajat ovat saaneet tiedon ehtomuutoksesta, sen perusteesta ja mahdollisesta irtisanomisoikeudesta. Tiedot täytyy antaa kirjallisesti vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa.

Yhtiö ei myöskään saa yksipuolisesti muuttaa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia sähkön pörssihinnan vaihteluja suoraan seuraaviksi sopimuksiksi.

KKV neuvoo niitä kuluttajia, joilla on sähkönmyyntisopimus Fi-Nergyn kanssa tarkistamaan, koskevatko yhtiön lainvastaiset menettelyt myös heille lähetettyjä laskuja.

Asiakkaiden kannattaa tarkistaa, onko Fi-Nergy toimittanut todelliseen sähkönkulutukseen perustuvat laskut vähintään neljä kertaa vuodessa eli noin kolmen kuukauden välein.