Pitäisikö 1-vuotiailta leikattu Helsinki-lisä palauttaa? Näin vastaavat kuntavaaliehdokkaat: "Suurentaa köyhyysriskiä"

Vaalit: "Helsingin tulee perua päätös kotihoidontuen Helsinki-lisän leikkaamisesta", kuuluu väite vaalikoneessa. Näin siihen vastattiin.

Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Enemmistö kuntavaaliehdokkaista (64 %) Helsingin Uutisten vaalikoneessa palauttaisi lapsiperheiltä leikatun Helsinki-lisän.

Kaupunginvaltuusto päätti viime joulukuussa poistaa kotihoidontuen kuntalisän, eli Helsinki-lisän, yli 1-vuotiailta lapsilta.

Budjettisopu syntyi Helsingissä: Nämä hankkeet saavat lisärahaa, kotihoidontuen kuntalisä loppuu 1-vuotialta

Se meni läpi äänestyksessä läpi kokoomuksen, vihreiden, SDP:n ja RKP:n äänin – silti nyt ehdolla olevista demarien ja vihreiden edustajista puolet vastaa, että Helsinki-lisä pitäisi palauttaa.

Kokoomuksesta tätä mieltä on 40 prosenttia ja RKP:stä 44 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista.

Muutos tuli voimaan tämän kuun alussa, ja vähentää esimerkiksi 1–1,5-vuotiasta lasta kotona hoitavalta vanhemmalta 264 euron tuen kuussa.

Vasemmistoliiton ehdokkaista 82 prosenttia ja perussuomalaisten ehdokkaista 80 prosenttia haluaisi palauttaa Helsinki-lisän.

– Leikkaus asettaa jo ennestään haavoittuvassa tilanteessa olleet pienituloiset perheet vaikeaan asemaan ja suurentaa köyhyysriskiä. Aidosti vaikuttavat teot tasa-arvoisen vanhemmuuden jakamisen eteen tehdään lainsäädännön muutoksilla eduskunnassa, kokee Noora Laak (vas.).

Pitäisikö kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta Helsingissä lisätä? – Näin vastaavat ehdokkaat: "Miksi joillekin asunnon tulisi olla halvempi kuin toiselle"

Vankimmin kotihoidontuen kuntalisää kannattavat kristilliset 95 prosenttia ehdokkaista palauttaisi sen.

Mika Ebeling (kd.) muistuttaa avoimessa vastauksessaan, että tällä valtuustokaudella jo ensin poistettiin Helsinki-lisä 2–3-vuotiailta.

Ebelingin mukaan vielä nuorempiinkin kohdistunut leikkaus kertoo vain siitä, että asian puolesta äänestäneet poliitikot eivät arvosta lapsen ja vanhemman erityissuhdetta.

– Miksi oman lapsen kasvattaminen ei olisi arvokasta työtä, mutta toisen lapsen kasvattaminen olisi? Ja jos sanotaan, että näin saadaan maahanmuuttajalapset oppimaan suomea, niin miksi kaikkia perheitä rangaistaisiin tämän saavuttamiseksi, Ebeling kummastelee.

Myös SDP:ssä ehdolla oleva Kamal Palani Jafi katsoo, että kaupungin tulisi perua päätös kotihoidontuen leikkaamisesta.

– Lapsiperheitä pitää tukea kaikin keinoin ja Helsingin on oltava suunnannäyttäjänä perhearvojen voimistamisessa. Lapsiperheitä pitää jatkossakin tukea ja auttaa myös taloudellisesti, Palani Jafi kirjoittaa.

Viheralueille rakentaminen kuumentaa tunteita Helsingissä – näin kiistakysymykseen vastaavat valtuustoon pyrkivät: "Puistoja voidaan rakentaa lisää innovatiivisiin paikkoihin"

Kokoomuksen Seida Sohrabin mielestä sosiaalietuuksilla ei pitäisi olla mahdollista jäädä pitkäksi aikaa kotiin.

– Valitettavasti meillä on myös paljon humanitaarisista syistä maahan tulleita maahanmuuttajataustaisia naisia, jotka syrjäytyvät yhteiskunnasta ja eivät integroidu, koska jäävät liian pitkäksi aikaa kotiin hoitamaan lapsiaan kotihoidontuen ja muiden sosiaalietuuksien turvin. Näiden naisten kohdalla syntyvyyden lisäksi myös työllistymisen pitäisi olla korkea. Näin ei nyt ole, kommentoi Sohrabi, joka ei peruisi päätöstä.

Vihreiden Otso Kivekäs muistuttaa, että hallituksen perhevapaaudistus on astumassa voimaan ensi vuonna.

– Se mahdollistaa lapsen hoitamisen nykyistä vanhempainvapaata pidempään kotona ansiosidonnaisella etuudella.

Helsingin pormestarin paikasta käydään tiukkaa kamppailua, myös somessa – Nämä asiat paljastuvat Anni Sinnemäen ja Juhana Vartiaisen twiiteistä

Katoaako Helsingin ytimen imu? – Näin vastataan HU:n vaalikoneessa: "En ole vielä törmännyt kaupungin keskustaan, josta autot tekisivät viihtyisämmän"

Vaalimainosten töhrimisistä satelee ilmoituksia – työnjohtaja: "Yhteydenottoja tulee muutamia päivässä"

Veronkorotus vai palvelujen karsiminen? Ehdokkaat pohtivat kinkkistä kysymystä: ”Helsingissä ei ole painetta kumpaankaan”

Joukkoliikenteen lipunhintojen nostolle täystyrmäys – näin Helsingin kuntavaaliehdokkaat vastaavat vaalikoneessa

Lapsiperheitä uhkaa kuiva kesä: Leikkipuistojen kahluualtaat, Plotti ja Vantaanjoen rannat pois pelistä – "Harmittaa"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut