Margarita Helsinki, 36, joutuu huomauttamaan, että kyse on sukunimestä – "Tämännimisenä miettii tarkkaan, onko järkeä muuttaa esimerkiksi Vantaalle"

Nimet: Margarita Helsinki otti sukunimekseen kotikaupunkinsa nimen. Se hillitsee myös muuttohaluja esimerkiksi Vantaalle.

Pohjois-Helsingissä asuva Margarita Helsinki, 36, kantaa ainutlaatuista sukunimeä: Margaritan lisäksi vain hänen tyttärensä on nimetty Suomen pääkaupungin mukaan.

Margarita Helsinki teki vuonna 2017 päätöksen muuttaa silloisen sukunimensä kokonaan toiseksi.

– Olin eronnut, enkä halunnut pitää enää ex-mieheni sukunimeä, mutten myöskään ottaa tyttönimeäni takaisin, Helsinki kertoo.

– Huomasin, että kun olen syntynyt Helsingissä, miksen ottaisi sitä myös sukunimekseni. Muutos meni myös maistraatissa kerralla läpi.

Helmikuussa 2018 maailmaan tullut Aurora Helsinki, 3, on puolestaan Suomen ensimmäinen Helsingiksi syntynyt lapsi.

Äidin ja tyttären erikoinen sukunimi ei ole jäänyt helsinkiläisiltä huomaamatta.

– Aina silloin tällöin täytyy korostaa nimen kuulijalle, että kyseessä on sukunimi, ei paikkakunta. Näin on varsinkin silloin, kun asioin jossain virastoissa, Helsinki naurahtaa.

– Aluksi sukunimi vaati kyllä totuttelua, mutta ajan myötä siitä on tullut ihan luonteva osa omaa identiteettiäni. Varmaan sama prosessi on kaikilla sukunimeään muuttavalla.

Nimimuutos Helsingiksi on vankistanut entisestään Margaritan suhdetta kotikaupunkiinsa.

– Sillä tavalla se on sitouttanut minua Helsinkiin, että tämännimisenä mietin hyvin tarkkaan, onko järkeä muuttaa pääkaupungista minnekään – esimerkiksi Vantaalle.

Margarita Helsinki on kiinnittänyt huomiota siihen, että monella muullakin on sukunimenään jonkin kaupungin nimi.

– Hauska havainto oli se, että oma ppilatesohjaajani on sukunimeltään Joensuu. Ennen nimenmuutosta en ollut kiinnittänyt siihen mitään huomiota, Helsinki kertoo.

Viikon kuluttua 12. kesäkuuta koittavaa Helsinki-päivää Margarita ja Aurora eivät koronan vuoksi vietä tällä kertaa mitenkään erityisesti.

– Mutta kyllä Ellen Svinhufvudin kakkua voisi olla silloin kiva kokeilla, varsinkin mummini kehittämää versiota, johon ei tule lainkaan kahvia, Kotikokki-reseptisivun tuotepäällikkönä toimiva Helsinki pohtii.

– Ja kun korona-aika joskus loppuu, Helsinki-päivänä olisi mukava lähteä yhdessä vaikka johonkin taidenäyttelyyn ja lapsille suunnattuun tapahtumaan.

Helsingin lisäksi Vantaa-sukunimisiä on koko maassa 26, Keravia 22. Karkkiloita 17 ja Lohjia 9. Myös Espoo, Kauniainen ja Hanko ovat Helsingin tavoin päässeet suomalaiselle sukunimikartalle.

Ketkä?

Margarita ja Aurora Helsinki

Omaavat koko Suomen ainoina henkilöinä Helsinki-sukunimen.

Asuvat Pohjois-Helsingissä.

Margarita Helsinki toimii Kotikokki-reseptisivun ja Telkku.comin tuotepäällikkönä.

Aurora Helsinki käy päiväkodissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut