Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoliiton kysely: Ruuhkamaksujen kannatus vaisua Helsingissä ja Uudellamaalla – monen puolueen kanta vielä auki

Helsingin perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja siniset eivät kannata ruuhkamaksuja. Vihreiden kanta puolestaan on, että pääkaupunkiseudulla sujuva liikkuminen ja ilmastonmuutoksen torjunta edellyttävät, että ruuhkamaksut voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön.

Autoliiton tekemässä kyselyssä RKP:llä ei ole Helsingissä yhtenäistä kantaa ruuhkamaksuihin eikä myöskään SDP ole linjannut asiaa yksityiskohtaisesti.

Kokoomuksen, Keskustan ja Liike Nytin Helsingin kunnallisjärjestöt eivät vastanneet kyselyyn.

Ruuhkamaksujen kannatus jäi kaikkiaan vaisuksi, kun Autoliitto kysyi puolueiden kunnallisjärjestöjen näkemyksiä liikennepoliittisiin kysymyksiin Uudellamaalla sekä Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Kysymykset koskivat niin julkista kadunvarsipysäköintiä ja automaattista nopeusvalvontaa kuin ruuhkamaksujakin, jotka hallitus aikoo mahdollistaa lailla tämän hallituskauden aikana.

Muualla Uudellamaalla ruuhkamaksut saavat koko lailla täystyrmäyksen vastanneiden puolueiden keskuudessa.

Vantaalla SDP ilmoittaa, että se ei ole vielä muodostanut aiheeseen kantaa, mutta Espoon SDP ei kannata ruuhkamaksuja.

Kauniaisten SDP:n mukaan ruuhkamaksut voisivat olla tarpeen, sillä henkilöautoliikenne pitäisi saada vähenemään. Kauniaisten Vihreät toteavat, että ruuhkamaksut ovat mahdollinen keino, mutta tällä hetkellä maksuille ei ole akuuttia tarvetta.

Muissakaan Uudenmaan kunnissa vastanneet puolueet eivät kannata ruuhkamaksujen käyttöönottoa.

Sipoon Vihreät toteavat, että ennen kuin ruuhkamaksut tulevat ajankohtaiseksi, pitää saada julkinen liikenne paremmin toimivaksi ja houkuttelevammaksi.

– Ruuhkamaksut olisivat käytännössä uusi työssäkäynnin vero. Sitä joutuisivat maksamaan erityisesti sellaiset ihmiset, jotka eivät voi tehdä etätöitä tai valita työaikojaan, sanoo tiedotteessa Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Nieminen muistuttaa, että joukkoliikenne ei kata läheskään kaikkien liikkumistarpeita edes pääkaupunkiseudulla.

– Helsingissä helposti koetaan, että ruuhkamaksu ei koske helsinkiläisiä, minkä takia asiaa on helpompi kannattaa.

Turussa ruuhkamaksuja eivät kannata SDP, Keskusta ja RKP. Vihreiden mielestä ruuhkamaksut pitäisi todennäköisesti ottaa käyttöön Turussa, jos löytyy teknisesti järkevä tapa niiden toteuttamiseksi.

Tampereen Vihreät kannattaa liikenteen hinnoittelun selvittämistä osana liikennejärjestelmätyötä.