Uusi matkailutrendi valtaa Helsingin saaristoa: Yö ekomökissä tarjosi taianomaisen hetken – "Saa olla paraatipaikalla"

Ekomökkibuumi Helsingissä on lähtenyt täyteen vauhtiin. Isosaaressa on seitsemän Nolla-mökkiä, Laajasaloon on valmistunut ensimmäinen Majamaja ja uusia ekomökkejä on kaupungin projektipäällikön Minttu Perttulan mukaan suunnitteilla ainakin Vallisaareen.

Mökit toimivat off grid -periaatteella eli ne eivät tarvitse liittymää vesi- tai viemäri- tai sähköverkkoon.

Isosaaressa sähkön tuottaa oma aurinkovoimala.

– Sen verran, että saa kännykät, läppärit ja kamerat ladattua, toteaa Joel Uussaari Nollasta.

Muuten ei Instagram toimi.

"Instagrammauksen uhrina" kertoo Isosaareen tulleensa Jenni Hakkarainen, joka sanoo kuvienjakosovelluksesta bonganneensa mökit.

– Ja satuimme nyt toukokuussa olemaan pari viikkoa lomalla, Hakkarainen ja Otto Kiiski kertoivat alkuviikosta.

Pariskunta oli lomallaan matkaillut myös Repoveden kansallispuistossa.

Termi "glampping" eli "glamorous camping" on yleistymässä ja tarkoittaa hiukan perinteistä telttaa ja nokisia makkaroita parempitasoista majoittumista.

– Repovedellä oltiin kuivamuonameiningillä, tänne pystyi ottamaan pihvitkin mukaan, Kiiski vertaa.

Espoolainen lapsiperhe oli puolestaan vuokrannut yhden Isosaaren mökeistä syntymäpäivien kunniaksi. Samalla pääsi viereiselle radalle golfaamaan.

– Idyllinen kohde, aamuaurinko herätti aikaisin neljän jälkeen, nimettömänä pysytellyt perhe kommentoi.

– Hyvin pystyi olemaan pienenkin lapsen kanssa, jonka mielestä oli kiva katsella lintuja isosta ikkunasta.

Joel Uussaaren mukaan asuinpinta-alaa mökeissä on 6,6 neliötä ja sängyt kahdelle aikuiselle.

– Sängyt yhdistämällä tilaa on myös esimerkiksi yhdelle lapselle, Uussaari kertoo.

Nollalla on vireillä mökkihankkeita eri puolilla pääkaupunkiseutua, sekä yksi saarikohde Helsingissä, jonka sijaintia Uussaari ei vielä paljasta.

Kysyntää vihreämmälle mökkeilylle ja oravanpyörästä hyppäämiselle siis tuntuisi olevan.

Laajasalo-ryhmässä taivasteltiin alkutalvesta Majamajan vuokrahintaa, joka kahdelta yöltä nousee lähemmäs neljää sataa euroa. Samassa hintaluokassa pyörivät Nolla-mökitkin.

– Toimintamme perustuu vastuulliseen luontomatkailuun, joka tarkoittaa muun muassa jätteiden lajittelua ja poisvientiä saaresta. Jos ajatellaan, että hinta sisältää lisäksi edestakaisin kuljetuksen saareen, saunan ja kanootin, niin minun on hyvin vaikea nähdä että se olisi jotenkin kallis, Uussaari kommentoi.

Isosaaressa yöpynyt Helsingin Uutisten kuvaaja mietti, onko myöhemmin luonnonrauha ehkä vaarassakin, kun mökit täyttyvät, koronarajoitukset höltyvät ja väkimassat löytävät toden teolla Isosaaren, joka avautui yleisölle vuonna 2017.

– Seitsemällä Nollalla on oma yksityinen ranta-alue ja tietysti toivomme, että muut saaren kävijät kunnioittaisivat sitä. Ja onhan Isosaari jo nimensäkin perusteella iso, joten tilaa riittää, muistuttaa Uussaari.

Entisellä sotilassaarella on kokoa noin 78 hehtaaria.

Kommentti

Glampingia meren äärellä

Sateellakin pilvenraosta paistava auringonlasku värjää yhdeksän kilometrin päässä näkyvän Helsingin silhuetin oranssiksi ja sinivioletiksi. Kalasataman tornitalot erottuvat ja Santahaminasta kuuluu vaimeaa pauketta.

Sängystä avautuva maisema on niin hypnoottinen, että laitan herätyskellon soimaan auringonnousun aikaan. Isosta kolmio.ikkunasta sisään kajastava valo herättää kuitenkin jo ennen aamuneljää. Se on sopiva hetki laittaa myös mökin keittoliedessä oleva lämmitin hetkeksi päälle. Tunnin ajan näkymä merelle on taianomainen.

Vuorokausi mökissä tuntuu lyhyeltä ja aikaa pitää varata myös mökin siivoukseen ja astioiden pesuun vesipisteellä.

Jutun juju kuitenkin se, että saa olla paraatipaikalla yötä ”luontoytimessä”, mutta kuitenkin mukavasti – eli glampping.

Päivi Tuovinen

Kirjoittaja on Helsingin Uutisten valokuvaaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut