Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Lohikeitto ei petä koskaan" – pelkästään Suomenlinnasta löytyy 14 ravintolaa ja naapurisaarilta lisää

Helsingin rannoilla on valita kymmenistä paikoista, joihin pääsee yhteysaluksilla, omalla veneellä tai jopa suppaamalla. Ennen kuin hyppää aalloille, kannattaa tarkistaa aukiolo netistä.

Vuosaaren Olutravintola Solmu on Aurinkolahden venesataman edessä. Ravintoloitsija Ville Liedeksen mukaan veneilijöitä käy tasaisesti ja auki ollaan niin kuin laki sallii.

Uimarannan toisesta päästä löytyy Kahvila Kampela, kuulu letuistaan. Vähän matkan päästä rannasta yllättää Ravintola Vilamo napolilaisilla hapanjuuripizzoillaan. Villa Solvikina tunnettu paikka vaihtoi omistajaa ja avautui pari viikkoa sitten.

Pyysaari eli Palma de Pyy Laajasalon edustalla on Helsingin Työväen Pursiseuran klassikko vuodelta 1952.

Näin vinkkaa Helsingin vesiä kolunnut veneilijä, toimittaja Tommi Parkkonen:

– Suomenlinnan vierasvenesataman ravintola Valimo on suosikkini, vaikka sen suosion takia on välillä hankala löytää veneelle tilaa. Hyvän yhteishengen avulla se järjestyy. Joka päivä ruokalistalla oleva lohikeitto ei koskaan petä. Salaatit ovat ilahduttavan runsaita.

Lonnan ongelma on pieni vierasvenelaituri."

– Toinen peruspaikka on Pihlajasaaren kesäravintola ja sielläkin lohikeitto.

Monen harmiksi Särkän saaren Särkänlinna toimii tänä kesänä vain tilausravintolana. Saarelle pääsee toki ulkoilemaan lautta-aikataulun mukaisesti. Lautalla pääsee myös Lonnaan.

– Lonnan ongelma on pieni vierasvenelaituri ja runsaan liikenteen sinne nostattamat aallot, mutta tilaussauna ja ravintolan erinomainen ruoka ovat loistava yhdistelmä, Parkkonen kommentoi.

Lonnan takana ulapalla on Vallisaari, josta voi jatkaa saarihyppelyä. Vallisaaressa järjestetään tänä kesänä Helsinki Biennaali. Palveluina toimii kaksi Epic Foods Co:n kahvilaa.

Isosaaressa saa heti satamarannan upseerikerhosta kesäruokaa, kuten salaatteja ja lohikeittoa. Peremmällä saaressa sijaitseva vanha armeijan ruokala on auki vain ryhmille.

Suomenlinnan ravintolakattaus on laaja: kotoisasta kahvilasta, panimoravintolaan ja upseerikerhoon, jota voivat varata tilauksesta kaikki siviilitkin.

Lyhimmän venematkan päässä on Uunisaari, jonka rakennukset osti viime vuonna kiinteistösijoittaja Raimo Sarajärvi ja tämän liikekumppanien yhtiö.

– Ravintolan yrittäjä jatkaa. Kaavamuutos on vireillä, hän kertoo.

Uunisaaresta pääsee jalan – toki maista veneelläkin – Sirpalesaaren ravintola Saareen. Arkkitehtuuri ja maisemat häikäisevät.

Lähempänä kauppatoria toimii NJK. Taivallahden Mestaritalli on remontissa heinäkuuhun, ja Meritalli on toistaiseksi auki perjantaista sunnuntaihin iltapäivästä. Pihlajasaari tuli kesäkuntoon viikko sitten.

Seurasaaren Kruunu sai pari vuotta sitten 12-paikkaisen vierasvenesataman. Auki on vuoden 1952 kahvilapuoli, jossa henkilökunta testasi alkuviikosta uusia ruokia ja uusien cocktailien rakentamista.

Blue Peter Lauttasaaren Vattuniemessä on ollut länsihelsinkiläinen klassikko jo 1970-luvulta alkaen. Sinne pääsee niin maitse kuin vesitse.

Länteen edetessä tulee herraskainen klassikko: Kalastajatorpan Merisali ja sillä keittiömestarina innokas kalamies Pauli Ojala.

Tällä viikolla hän palasi Torpan venelaituriin tyhjin käsin, kun päästi pois 42-senttiset hauet.

– Kyllä sitä ehtii kesällä kuhia pyytää, Ojala tuumasi.

Korkeasaareen pääsee maitse, siltaa pitkin ja vesitse. Ravintolat tarjoavat ”huvipuistoruokaa”: Bron Bistro & Cafe Isoisänsillan ja Korkeasaarensillan välillä sekä itse saarella Pukki ja Karhu.

Hernesaaren Löylyn yhteydessä ei ole venepaikkoja. Aikaisemmin veneellä on päässyt Hernesaarenrannan päähän, mutta entinen Sedu Koskisen huvialue on nyt rakennustyömaata. Löyly on kuitenkin merellisimpiä kohtauspaikkoja, kuten läheinen Birgitta terasseineen Pyhän Birgitan puistossa Eiranrannassa.

Töölön Taivallahden klassikko Mestaritalli on remontissa ja avautuu näillä näkymin 2. heinäkuuta. Sen rantaterassi Meritalli on auki supistetuin aukioloin – loppuviikon iltapäiväauringossa parhaiten.