Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiin suunnitteilla uusi leirintäalue ja lomaparatiisi –  kuva: näin idyllinen kartanomiljöö muuttuisi

Kivinokkaan suunnitellaan leirintäaluetta, johon mahtuu enintään 80 telttapaikkaa. Alueelle voisi tulla myös muun muassa 22 vuokrattavaa mökkiä ja muita majoitusrakennuksia. Leirintäalue ei olisi kuitenkaan tarkoitettu asuntoautoillle tai -vaunuille.

Helsingin Uutiset kertoi maaliskuussa (HU 2.3.), että Rastilan leirintäalue voisi toimia jatkossa sekä Kivinokassa että Rastilan uudella asuinalueella.

Kaupunki kertoo, että se haluaa tehdä Kivinokasta ja Kulosaaren kartanomiljööstä "uuden merellisen virkistyksen ja matkailun kohteen".

Telttapaikkojen ja uusien mökkien lisäksi Kulosaaren kartanoon voi tulla ravintola ja muutama hotellihuone. Pehtoorin taloon voidaan avata kesäkahvila.

Uusi rantareitti ohjataan venesataman kautta ja satamaan on esitetty rakennusta esimerkiksi ravintolalle tai satamapalveluille. Myös viljelypalstoille on varattu lisää tilaa kivinokkalaisten palstaviljelyalueelta. Uusia virkistyspalveluita on osoitettu niemen lounaisrannalle.

Kivinokka tunnetaan erityisesti kesämajoistaan.

– Kivinokan viheralueen suunnittelussa olemme huomioineet vuorovaikutuksessa kaupunkilaisilta saadun palautteen sekä alueen pitkän historian helsinkiläisten virkistysalueena. Perinteinen kesämajatoiminta säilyy jatkossakin, samoin kulttuurihistoriallisesti arvokas kartano- ja siirtolapuutarhaympäristö. Herttoniemen siirtolapuutarhan asemakaavaa ei muuteta, kertoo maisema-arkkitehti Johanna Himberg tiedotteessa.

1700-luvulta peräisin oleva Kulosaaren kartano voi siis tulevaisuudessa aueta myös suurelle yleisölle. Se on ollut toistaiseksi vuokrattuna Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Helsingin yhteisjärjestölle. Viime kesänä siellä kuvattiin muun muassa Suurmestari-tv-sarjaa.

– Toistaiseksi Kulosaaren kartano ei vastaa esimerkiksi ravintolalle asetettuja normeja. Pehtoorin talo on huonokuntoinen, eikä kunnostuksesta huolimatta sopisi asumiskäyttöön. Ehkä kuitenkin kahvilaksi, sanoo maisema-arkkitehti Maija Lounamaa Helsingin Uutisille.

Millä aikataululla suunnitelmat voisivat toteutua, jos kaava hyväksytään?

– Kaavassa visioitu toiminta ei tule tapahtumaan heti. Ensin yksityisille palveluille tulee löytää toimijat ja tehdä tarkemmat suunnitelmat. Yleistenkin alueiden osalta kaavan toteuttaminen edellyttää määrärahojen varaamista rakennus- ja kunnostushankkeisiin ja se voi olla aika hidasta, Himberg kertoo.

Helsingin paraatipaikalla sijaitsee saari, josta 49% on asfalttia – "Suojaisa alue, josta ei juuri näy mantereelle"

Palveluita ja muita toimintoja lisätään Kivinokkaan kaupungin mukaan maltillisesti, jotta ne eivät lisää liikennettä ja pysäköinnintarvetta. Myös luontoalueen säilyminen vehreänä halutaan varmistaa. Uusille yksityisille palveluille on osoitettu omat pysäköintialueet.

Toimitiloja varten uutta kerrosalaa on 180 neliömetriä sekä majoitukseen 1 740 neliömetriä. Valtaosa nykyisistä suojelu-, metsä- ja puistoalueista säilytetään.

Kivinokkaan on suunnitteilla myös uusi kävely- ja pyöräilyverkosto.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee asemakaavan muutosehdotusta 8. kesäkuuta.

Helsingillä voisi jatkossa olla leirintäalue kahdessa tai jopa kolmessa paikassa – Uusi idea turvaisi toiminnan jatkumisen Rastilassa

Yksi Helsingin näyttävimmistä huviloista vuokrataan tarjouskilpailun perusteella – "Tarkoitettu vain kesäkäyttöön"

Rajasaaren käytöstä nousi äläkkä – nyt sinne ehdotetaan ravintolaa ja tapahtumia:  "Kesäaikaan ei ole koirapuiston lisäksi muuta"