Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vahinkojakin voi syntyä": Helle saattaa nyt äkisti vaihtua rajuilmaan – meteorologi kertoo, miksi kuuroja on niin vaikea ennustaa

Kesän ystäville hyviä uutisia: sää jatkuu lämpimänä tällä viikolla. Kesän vietto saattaa kuitenkin keskeytyä rajusti, sillä maanantai-iltapäivästä alkaen Etelä-Suomessa esiintyy koviakin ukkosia.

– Kuuroissa voi sataa paikallisesti runsaasti, mahdollisesti jopa useampia kymmeniä millimetrejä. Myös salamointi voi olla runsasta ja mukana voi olla rakeita, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

– Paikallisia vahinkojakin voi syntyä. Jos tulee runsaasti sadetta yhteen paikkaan, esimerkiksi taajamat voivat tulvia.

Sade- ja ukkoskuuroja on odotettavissa iltaan asti. Myös huomenna päivä valkenee poutaisena, mutta iltapäivällä ukkoskuurojen todennäköisyys kasvaa. Tiistaina kuurot kuitenkin Siiskosen mukaan painottuvat läntiseen Etelä-Suomeen.

– Keskiviikkona kuurojen todennäköisyys pienenee. Vielä voi yksittäisiä kuuroja ilmetä, mutta näyttää, ettei kuurotoiminta olisi niin aktiivista kuin edeltävinä päivinä.

Päivälämpötilaksi on odotettavissa yli 20:tä astetta koko viikon. Torstaina ja perjantaina näyttäisi olevan aurinkoista ja hellerajakin Ville Siiskosen mukaan todennäköisesti rikkoutuu.

– Viikonloppuna sää muuttuu epävakaisemmaksi. Voi olla, että ylimmät lämpötilat olisivat vain 20 asteen tienoilla. Ennusteeseen liittyä vielä epävarmuutta, mutta edeltäviin päiviin verrattuna olisi odotettavissa viileämpää. Kesäisiä lämpötiloja on kuitenkin odotettavissa.

Ensi viikon alussa on Siiskosen mukaan mahdollisuus joko vähän viileämpään säärintamaan, mutta voi myös olla, että Skandinavian eteläpuolen hellemassa virtaa Suomeen.

– Merkittävää kylmenemistä ei ainakaan maan eteläosaan ole näkyvissä.

Sadekuuroja on tunnetusti vaikea ennustaa. Forecan sääblogissa meteorologi Joanna Rinne kertoo, että tällä hetkellä maailmassa ei ole sellaista tietokonetta, joka pystyisi ennustamaan sadekuurot täysin oikein.

– Syy löytyy sadekuurojen suhteellisen pienestä koosta. Kesäiset iltapäiväkuurot muodostuvat, kun aurinko lämmittää maata, ja lämmin ilma maan yllä alkaa nousta ylös. Pienialaisen nousevan ilman patsaan ylle muodostuu ensin kumpupilvi, ja mikäli kosteutta riittää ja olosuhteet ovat sopivat, kumpupilvi kasvaa kuuropilveksi, Rinne kirjoittaa.

Forecan mukaan kuuropilven satavan alueen koko voi olla vain alle neliökilometrin luokkaa, kun taas tietokoneiden parhaimmisto pystyy ennustamaan 8 kertaa 8 kilometrin kokoisia sääilmiöitä. Parhaat paikallisilmiötä ennustavat säämallitkin jäävät tarkkuudeltaan kuuroja heikommiksi.

Forecan mukaan ennustemallit pystyvät kuitenkin varsin hyvin ennustamaan alueet, joilla kuuroja voi olla odotettavissa.

Helsingissä sattui blogin mukaan käymään niin, että paikallinen sadekuuro seurasi toista ja rankkasade kesti tunteja.