Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelle Miljoona on käynyt Kallion-kodissaan vain kääntymässä – vuosi metsän keskellä on ollut tuottelias: "Kelasin et kaksikymmentä laulua, sit stop"

Taide: Muusikko-kirjailija Pelle Miljoonan vuosi metsän keskellä on ollut perin erikoinen.

Lapinjärveltä vuonna 2013 norjalaistyylisen talon avovaimonsa kanssa ostanut Pelle Miljoona, oikealta nimeltään Petri Tiili, on viettänyt koronavuoden pääasiassa Lapinjärvellä. Toisessa kodissaan Helsingin Kalliossa pariskunta on käynyt vain kääntymässä.

– Oli nastaa kokea pitkästä aikaa kunnon talvi. Putket jäätyivät pari kertaa, mutta naapurin kaivosta saatiin ämpärillä vettä. On luksusta, kun pääsi kotipihalta metsään hiihtämään, kunnalle ja latukoneen kuskille pojot siitä, että ladut olivat priimakunnossa. Terrorilöylyjen jälkeen vilvoittelu saunan terassilla, tähtitaivaan alla, täydellisessä hiljaisuudessa oli maaginen kokemus.

Kun kaikki tapahtumat ja keikat koronan vuoksi peruttiin tai siirrettiin tulevaisuuteen, ei Pelle jäänyt pyörittelemään peukaloitaan. Hän on käyttänyt keikoista vapautuneen ajan uusien teosten luomiseen.

– Lusimisen sijaan aloin väsätä uusia biisejä ja äänittää demoja kotistudiossani. Rullan lähtiessä pyörimään lauluja alkoi putkahtaa tiiviiseen tahtiin. Kelasin et kaksikymmentä laulua, sit stop. Päätös on pitänyt, melkein. Välillä vaihdoin lajia ja aloin kirjoittaa uutta romaania. Antoisa vuosi, Pelle kuvailee.

Uutta materiaalia Pelle on työstänyt vanhojen muusikkofrendiensä kanssa. Osa koronatalven aikana syntyneistä biiseistä on jo äänitetty Haminassa Juha Lampikarin JUUTV:n studiossa.

Aloin väsätä uusia biisejä ja äänittää demoja kotistudiossani.

– Basisti Timo Hyle oli luokkatoverini kansakoulun ekalta luokalta, kitaristi Harri Tynin kanssa meillä oli bändi lukioaikoina. Lampikari soittaa rumpuja ja muutkin soittajat ovat tuttuja vuosien takaa. Paljon taitoa ja hyvä pössis porukalla, hän kehuu.

Kesäkuussa julkaistaan kokoonpanon neljän biisin punk-ep Manifesti 21. Se sisältää muiden muassa laulut Euroopan viimeisestä diktaattorista ja likaisesta kytästä.

– Tekemisessä mua kiinnostaa iso kuva enemmän kuin pitsinnypläys, hän sanoo.

Syksyllä kokoonpano julkaisee täyspitkän albumin.

– Se sisältää jotain sinistä, hipahtavaa ja helisevää. Uuden albumin myötä on tarkoitus tehdä myös kiertue, hän lisää.

Kevään korvalla toukokuussa ilmestyi myös Pellen uusi romaani, Liken julkaisema Shiva-Kuu.

– Shivan, eli tuhoaja-luojan ja Kuun liitto on tarina intialaisessa mytologiassa. Tuulisina viikkoina pöly nousee korkeuksiin ja värjää kuun ruosteenpunaiseksi. Se on tarinani Shiva-Kuu: täysi, voimakas ja pelottava, yö, jolloin pahaa tapahtuu, hän valaisee.

Pelle kirjoitti romaaninsa kahtena edellistalvena Intian Goassa. Se on myös tarinan tapahtumapaikka.

– Kirjoitin 1980-luvulla Goassa romaanin Bonneville, nyt oli aika uuden tarinan. Romaanin päähenkilöt Jan ja Tom ovat identtiset kaksoset, tosin Tom saa tietää broidistaan vasta aikuisena Kallion Heinähattu-pubissa. Tarinoillani on tapana rönsyillä, eikä Shiva-Kuu tee poikkeusta. Liputan beat-kirjallisuuden, zenin ja rock`n rollin puolesta, hän sanoo.

Viime kesänä Pelle teki koronarajoitusten sallimissa puitteissa joitakin yksittäisiä keikkoja.

– Ennen totaalista sulkua ehdin tehdä trubakeikkoja, joista sain tammenterhoja talvivarastoon. Olen aina elänyt aika säästeliäästi, meillä ei vietetä kulutusjuhlaa.

Tämän vuoden ensimmäiset esiintymiset olivat poikkeuksellisen myöhään, vasta toukokuussa. Ne olivat pieniä yksityistilaisuuksia, kuten Pellen äkillisesti menehtyneen siskon siunaustilaisuus Hämeenkosken kirkossa ja ystäväpariskunnan pyörittämän lomakylän kaksivuotissynttärit Pyhtään Kaunissaaressa.

– Hyvää yötä maailma -biisin laulaminen omalle rakkaalle siskolle oli katharsis-kokemus, Pelle kuvailee.

Tämä kaikkien aikojen kesäbiisi levytettiin Helsingissä tasan 40 vuotta sitten – nousi suomalaiseksi rock-klassikoksi

Pyhtään Kaunissaaren Lomamökit sijaitsevat pienen kalastajakylän helmassa, kauniin mäntymetsän siimeksessä. Pelle kehuu lomakylän palveluja, tunnelmaa ja saaren luontoa ainutlaatuisiksi.

– Isäni syntyi Ravansaarella, Viipurinlahdella. Ehkä olen verenperintönä saanut rakkauden saareen. Mystinen yhdistelmä vapauden ja rajallisuuden tunnetta. Merituuli ja aaltojen pauhu saattavat hetkittäin tehdä trubaduurixista sinfonikon ja kuplettimaakarista runoilijan, hän hymyilee.

Tämän kesän ja syksyn keikkakalenterissa on paljon alustavia varauksia, mutta kalenteri elää koronatilanteen mukaan.

– Ollaan redejä kun kutsu käy, kuten jokainen Suomen esiintyvä artisti, Pelle sanoo.

Kirjoittaja on Pelle Miljoonan puoliso.

Koulukiusattu poika kasvoi musiinkintekijäksi – "Omat traumat voi selättää menemällä niitä päin"

Helsinki-biisejä löytyy satamäärin – laulusta riippuen pääkaupunki on kaunis, kolkko, kusinen tai rakas mutta aina muistoja täynnä