Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kartelleista ja muista kilpailunrajoituksista voi nyt ilmoittaa uudella tavalla – "Viestittely on tietoturvallista"

Kartellista tai muusta kilpailunrajoituksesta voi nyt viestiä Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijan kanssa nimettömästi.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on ottanut käyttöön uuden viestintäkanavan tilanteisiin, joissa kilpailunrajoituksesta tietävä henkilö haluaa kertoa tietojaan henkilöllisyyttään paljastamatta.

Kartelleihin ja muihin kilpailunrajoituksiin liittyy usein arkaluontoisia seikkoja tai sisäpiiritietoa, joiden vuoksi asiasta ei välttämättä haluta kertoa viranomaiselle omalla nimellä.

KKV:n verkkosivujen vihjelomakkeella on voinut jo monta vuotta jättää vihjeen epäillystä kilpailunrajoituksesta nimettömänä.

Haasteena nimettömissä vihjeissä on kuitenkin ollut, että usein virasto tarvitsisi vihjettä täydentäviä lisätietoja. Tähän asti niitä ei ole voitu saada, jos vihjeen antaja ei ole jättänyt yhteystietojaan.

Uuden työkalun avulla voi viestiä KKV:n asiantuntijan kanssa arkaluontoisista asioista ilman, että yhteydenottajan henkilöllisyys paljastuu. Viestittely on ilmiantajalle vapaaehtoista, ja viestittelijän henkilöllisyys paljastuu virastolle vain, jos hän itse päättää paljastaa sen.

– Viestintäkanava on rakennettu niitä tilanteita varten, joissa kartellista tai muusta kilpailunrajoituksesta tietävä henkilö haluaa kertoa lainvastaisena pitämästään menettelystä, mutta kokee mahdottomaksi paljastaa henkilöllisyyttään viranomaiselle, kuvaa KKV:n tutkimuspäällikkö Tiina Saarinen tiedotteessa.

Viestintäkanavan myötä KKV:n asiantuntija voi pyytää lisätietoja ja vihjeen jättäjä voi toimittaa niitä ilman, että vihjeen jättäjän tarvitsee antaa yhteystietojaan tai paljastaa henkilöllisyyttään.

Viestittely KKV:n asiantuntijan kanssa on tietoturvallista, virasto toteaa. Viestin mukana ei välity tietoa käyttäjästä KKV:lle eikä kolmansille tahoille. Yhteydenottajan henkilöllisyys pysyy salassa virastolta koko viestinvaihdon ajan.

Nimettömän viestintäkanavan saa käyttöönsä ruksimalla sen vihjelomakkeessa. Tarkemmat ohjeet löytyvät viraston kotisivulta.

Vihjeen voi lähettää myös omalla nimellä ja yhteystiedoilla, tiedottaa KKV. Kilpailuongelmia koskevat vihjeet ovat sille äärimmäisen arvokkaita viraston kerätessä tietoja markkinoista ja kilpailulain vastaisesta toiminnasta.

KKV muistuttaa, että kartellit ja muut kilpailunrajoitukset ovat kuluttajien, kansantalouden ja lainkuuliaisten yritysten tappio.

– Havainnoista kertomalla voi auttaa virastoa kohdentamaan tutkintojaan merkittävimpiin kilpailunrajoituksiin, toteaa tiedotteessa KKV:n ylijohtaja Timo Mattila.

Ensisijaisesti KKV toivoo, että kilpailunrajoituksesta tietävä henkilö lähettäisi edelleen vihjeen omissa nimissään ja omilla yhteystiedoillaan.