Politiikan tutkija uskoo kokoomuksen voittoon Helsingissä, vihreiden draivi vähentynyt – näin käy perussuomalaisille

Kuntavaalit: Asiantuntijan mukaan kokoomus voittaa Helsingissä. Hallitusvastuu on vähentänyt vihreiden draivia. Vaalipäivänä riittää silti kosolti jännitettävää.

Vihreät ei pysty ohittamaan kokoomusta Helsingin suurimpana puolueena kesäkuun kuntavaaleissa.

Näin arvioi politiikan asiantuntija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen.

– Olen kallistumassa siihen suuntaan, että kokoomus säilyy suurimpana puolueena. Maan hallituksessa istuvilla vihreillä ei ole nyt samanlaista draivia kuin viime vaaleissa, jolloin he olivat oppositiossa.

– Toisaalta kokoomuksella ei ole Jan Vapaavuoren kaltaista pormestariehdokasta.

Kokoomus on ollut ykkösenä sekä Helsingin Uutisten huhtikuisessa että Helsingin Sanomien viimeviikkoisessa kuntavaaligallupissa.

Mitä pitäisi tapahtua, että tilanne kääntyisi toisinpäin?

– Enpä usko poliittiseen maanjäristykseen. Toivoisin, ettei tulisi aamupalakohun kaltaisia juttuja esiin. Niiden merkitys on marginaalinen.

HU:n gallup: Kokoomus nousi Helsingissä takaisin kärkeen – SDP valahti viidenneksi

Timonen pitää mahdollisena, että äänestysaktiivisuus on vaalipäivänä tavallista matalampi. Tämä hyödyttää kokoomusta, jolla on paljon uskollisia äänestäjiä. Jos vaalipäivä on uurnilla vilkas, hyötyjiä ovat vihreät ja perussuomalaiset.

– Vaalipäivänä äänestävät epävarmemmat äänestäjät ja nuoremmat. Äänestyspäivä on kuitenkin arvoitus. Ovatko ihmiset silloin mökeillä grillaamassa?

Perussuomalaiset, demarit ja vasemmistoliitto käyvät Helsingissä tiukkaa taistelua kolmanneksi suurimman puolueen paikasta. Ennakkokyselyissä ero perussuomalaisten eduksi on laskettu kymmenyksissä.

– En pidä mahdottomana, etteikö perussuomalaiset olisi kolmas.

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan kaikki puolueet eivät olisi valmiita antamaan pormestaripaikkaa perussuomalaisille. Valtakoalitio ja oppositio -mallia on nähty muun muassa Tampereella, jossa myös on käytössä pormestarimalli.

–  Kuntahallinnossahan ei ole oikeastaan hallitus-oppositio -asentoa, koska puolueet saavat edustuksen kunnanhallitukseen kannatuksensa suhteessa, mutta siitä huolimatta kunnissa on valtakoalitioita. Tampereella nykyisellä valtuustokaudella esimerkiksi vasemmistoliitto irtaantui pormestariohjelmasta kesken kauden. Vaikka oppositio ei saisikaan juuri muutettua päätöksiä, sen tuomat näkemykset ovat kuitenkin tärkeitä. Pitkän päälle jonkin ryhmän eristäminen vallankäytöstä istuu huonosta demokratiaan ja parlamentarismin opinkappaleisiin.

Timonen pitää todennäköisenä, että valtakunnallisesti perussuomalaiset voittaa vaalit.

– En kuitenkaan usko, että kannatus kaksinkertaistuu.

– Demarien kannatus näyttää jumiutuneen Helsingissä. Se on kuin kuolleen aivokäyrä. Ei nousuja tai laskuja.

Keskustalla Helsingissä on kaksi valtuutettua.

– Vanha valtapuolue joutuu jännittämään, saavatko he yhtään paikkaa.

Mikä on Liike Nytin rooli?

– Se syö varmasti jonkin verran kokoomuksen kannatusta Helsingissä. Neljän prosentin kannatus on piikki kokoomuksen lihassa.

Timonen uskoo, että valtuustopaikka Helsingissä irtoaa prosentin kannatuksella.

– Helsingissä kynnys saada ehdokas läpi on alhainen. Esimerkiksi feministit tai piraattipuolue voi saada paikan.

Timonen ehdottaa kuntavaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä.

– Mitä lähemmäksi kuntavaaleja mennään, sitä enemmän niiden valtakunnallinen luonne vahvistuu. Tämä johtuu muun muassa jatkuvasta puheenjohtajapaneelien pyörittämisestä. Jos vaalit yhdistettäisiin, kuntavaalien teemojakin olisi pakko nostaa esiin.

Timosen mielestä koronateema alkaa jäädä vaaleissa jo taka-alalle.

– Sote on noussut nyt hieman esiin, mutta siitä pitäisi puhua enemmänkin. Kokoomus on hyötynyt sote-kritiikistä.

Vieraskielisten ehdokkaiden määrä kasvoi Helsingissä – näin se voi vaikuttaa vaalien lopputulokseen: "Somalinkielisillä on selvästi poliittista osaamista"

Vaalimainosten töhrimisistä satelee ilmoituksia – työnjohtaja: "Yhteydenottoja tulee muutamia päivässä"

Pitäisikö kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta Helsingissä lisätä? – Näin vastaavat ehdokkaat: "Miksi joillekin asunnon tulisi olla halvempi kuin toiselle"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut