Vieraskielisten ehdokkaiden määrä kasvoi Helsingissä – näin se voi vaikuttaa vaalien lopputulokseen: "Somalinkielisillä on selvästi poliittista osaamista"

Vieraskielisten ehdokkaiden määrä on noussut Helsingissä viime kuntavaaleista.

Helsingin 1163 ehdokkaasta heitä on nyt 81. Neljä vuotta sitten määrä oli 57 ja kahdeksan heistä valittiin joko valtuustoon tai varasijalle.

Mikä vaikutus tällä on vaalien lopputulokseen?

– Edellisissä vaaleissa vasemmistopuolueet nimittivät suhteessa eniten vieraskielisiä. Vasemmistopuolueiden vieraskieliset ehdokkaat myös menestyivät vaaleissa. Tämä saattaa jatkossakin houkutella vieraskielisiä asettumaan nimenomaan vasemmistopuolueiden listoille, sanoo ulkomaalaistaustaisten poliittisesta rekrytoitumisesta väitellyt tutkijatohtori Josefina Sipinen Tampereen yliopistosta.

Sipinen sanoo, että Helsingissä vieraskielisillä voisi olla mahdollisuus pärjätä muuta Suomea paremmin myös esimerkiksi kokoomuksen ehdokkaina.

– Helsingissä kokoomuksen äänestäjät ovat liberaalimpia ja siten kynnys äänestää maahanmuuttajataustaista ehdokasta voi olla matalampi.

Helsingin noin 657 000 asukkaasta vajaa 110 000 eli 17 prosenttia oli vuoden 2020 lopussa vieraskielisiä.

Vieraskielisten äänestysaktiivisuudesta ei ole voitu tehdä Helsingissä kuitenkaan tarkkaa tutkimusta. Valtakunnallisesti on tiedossa, että esimerkiksi venäläiset ja virolaiset äänestävät muita vieraskielisiä ryhmiä harvemmin. Somaleista taas yli puolet äänesti viime kuntavaaleissa.

– Virolaisista moni elää monipaikkaista elämää. Osa on Suomessa lähinnä töissä ja suunnittelee palaavansa takaisin Viroon. Tästä syystä kiinnostus vaikuttaa Suomen asioihin on vähäinen.

– Somalinkielisen ehdokkaan on helppo tavoittaa yhteisön muut jäsenet, koska niin suuri osa somaleista asuu Helsingissä. Omasta yhteisöstä nousevat vetovoimaiset ehdokkaat saavat somalit innostumaan äänestämisestä. Saadakseen vieraskielisten ääniä, puolueiden pitää nimittää vieraskielisiä ehdokkaita. Ilman tätä tieto äänioikeudesta ja puolueen tavoitteista ei kulje eteenpäin. Somalinkielisillä on selvästi poliittista osaamista ja he ovat menestyneet kuntavaaleissa hyvin.

Pohjoismaiden ja EU-maiden ulkopuolelta tulevat saavat Suomessa äänioikeuden kuntavaaleihin kahden vuoden asumisen jälkeen.

Politiikan tutkija uskoo kokoomuksen voittoon Helsingissä, vihreiden draivi vähentynyt – näin käy perussuomalaisille

Vaalimainosten töhrimisistä satelee ilmoituksia – työnjohtaja: "Yhteydenottoja tulee muutamia päivässä"

Pitäisikö kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta Helsingissä lisätä? – Näin vastaavat ehdokkaat: "Miksi joillekin asunnon tulisi olla halvempi kuin toiselle"

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut