Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisen Kristianin suunnittelemat pizzauunit viedään käsistä – Jussi huomasi heti eron tavalliseen: ”Välttämätön täydellisen lopputuloksen saamiseksi”

Koronasulku leipoi ihmisistä yllättäen melkoisia pizzaharrastajia. Pizzauunit ja - kivet viedään käsistä.

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun Jussi Uiton puolison Anni Rintalan isä järjesti kotona pizzailtoja pari vuotta sitten. Uitto ihmetteli, kuinka niin hyviä pitsoja voi tehdä kotona.

– Aloin tutkia asiaa aika intohimoisesti netistä. Katselin Youtubea ja luin kaikenlaisia pizzanvalmistukseen liittyviä keskusteluja. Aika äkkiä harrastus vei minut mennessään, Jussi Uitto kuvailee.

Maailmanlaajuisesti suositun, Kristian Tapaninahon suunnitteleman Ooni-pizzauunin, Uitto tilasi viime keväänä ennakkomyynnistä suoraan Briteistä, jossa ne valmistetaan.

– Tätä kyseistä mallia ei ollut silloin vielä Suomessa myytävänä.

Keväällä pizzabuumi räjähti käsiin sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

– Käsittääkseni uunit myytiin Suomessa heti keväällä loppuun ja kun niitä saatiin syksyllä toinen satsi, nekin myytiin heti käsistä.

Grillien myynti kasvoi villisti Prismoissa – tässä grillikesän nousevat ruokatrendit

Jättipizzoista tunnetun suosikkiravintolan tilalle aukesi yllättäen Kotipizza – yrittäjä järkyttyi: "Siinä meni monen vuoden työ"

Kädenlämpöinen vesi ja siihen hiiva, hieman jauhoja ja suolaa sekaan. Siinä sen luulisi pizzataikinan olevan. Vaan eipä ole, ei todellakaan.

Aloitetaan jauhoista.

– Kun pizzabuumi alkoi vuosi sitten, kaupoissa ei myyty erikoispizzajauhoja ollenkaan. Niitä sai vain erikoiskaupoista Helsingistä ja Tampereelta, josta minäkin niitä tilasin. Nyt jauhot alkavat olla normaali näky kaupassa kuin kaupassa, Jussi Uitto kertoo.

Uitto pitää pizzanteossa taikinan tekemistä tärkeimpänä vaiheena. Itse tekeminen kestää 45 minuutista tuntiin. Teko aloitetaan tutustuttamalla jauhot ja vesi toisiinsa.

– Sitä kutsutaan autolyysi-tilaksi.

Sen jälkeen taikinaa vaivataan käsin tai koneella 20-30 minuuttia.

– Itse olen nyt kaksi kertaa käyttänyt sellaista spiraalimixeriä, jolla vaivaan taikinan.

Kun taikina otetaan pois koneesta, sen annetaan hetken levätä. Sen jälkeen se venytellään ja taitellaan muutamaan kertaan.

– Sen jälkeen odotellaan, että taikina on valmis.

Uitto kertoo, että taikinaa voidaan kohottaa 24 tuntia, 48 tuntia tai 72 tuntia.

– Mitä pidempään nostattaa, sitä parempi maku taikinaan tulee.

Hiivaa viiden pizzan taikinassa on noin 0,5 grammaa.

Jussi Uiton mielestä täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi pizzauuni on välttämätön.

– Tavallisella uunilla pääsee tiettyyn pisteeseen, mutta kuumassa pizzauunissa saa aikaan aivan eritasoisen lopputuloksen.

Napolilaistyylisen pizzan ideaali lämpö on Uiton kokemuksen mukaan 420-430 astetta. Aikaa pizzan valmistumiseen menee 90 sekunnista pariin minuuttiin. Sinä aikana pizza käännetään muutaman kerran.

Jussi Uitto korostaa, että hänelle pizzanteko on vain harrastus ja että tekotapoja on yhtä monta, kuin harrastajia. Kiinnostuneille hän suosittelee Facebookissa toimivia keskusteluryhmiä kuten Pizza Love Finland ja Pizzanpaistajat.

Jussi Uiton pizzaharrastuksesta kertoi aiemmin Seinäjoen Sanomat.

Tomas kyllästyi puhki palaviin kaasugrilleihin – uusi tuttavuus vei mennessään: "Kyllähän kyyti oli heti erilaista"

Muusikko avaa trendiravintoloita pikavauhdilla Helsinkiin – yhtenä esikuvana Kallion legendaarinen Mäkikupla