Pesiään ja poikasiaan varjelevat lokit ja varikset syöksyilevät pihoilla ja puistoissa – Näin suojaudut hyökkäyksiltä

Syöksyileviä lokkiemoja voi pitää loitommalla sateenvarjon tai muun kättä pitemmän avulla tai yksinkertaisesti nostamalla käden pään yläpuolelle. Marko Kauko

Pihoilla ja puistoissa lentelee nyt pesiään ja poikasiaan puolustavia lintuja.

– Helsingin kerrostalojen katoilla pesii noin tuhat paria kalalokkeja sekä pienempiä määriä harmaa-, selkä- ja merilokkeja. Kaikkien lokkilajien pesinnät ovat edenneet poikasvaiheeseen, kertoo kaupunki tiedotteessaan.

Lokinpoikaset ovat pesäpakoisia, eli ne alkavat liikkua pesän lähiympäristössä jo parin päivän ikäisinä.

Varsinkin kalalokin poikasilla on kuitenkin niille itselleen vaarallinen ja ihmisten kannalta toisinaan harmillinen tapa hypätä tai pudota katolta katutasolle jo lentokyvyttöminä.

Poikuettaan puolustavat lokkiemot tekevät äänekkäitä valehyökkäyksiä ihmisten kimppuun. Jos poikaset ovat asettuneet pihoille tai kulkuväylille, tästä syntyy hämminkiä ja joskus vaaratilanteita. Koska kaikki lokkilajit ovat pesimäaikana rauhoitettuja, poikasia tai emoja ei saa vahingoittaa.

Syöksyileviä lokkiemoja voi pitää loitommalla sateenvarjon tai muun kättä pitemmän avulla tai yksinkertaisesti nostamalla käden pään yläpuolelle.

Varis puolestaan on nykyisin yleinen lintu puistoissa ja kerrostalopihoilla. Sen poikaset pysyvät pesässä pari viikkoa, mutta hyppäävät alas vielä lentokyvyttömänä.

Koirasvaris on ihmisille vaarallisempi kuin lokki. Varoiteltuaan aikansa se vie hyökkäyksen loppuun asti ja voi iskeä lakittomaan päähän verihaavan.

Variksenpoikasten lentokyvyttömyysaika pesän ulkopuolella on kuitenkin yleensä vain pari päivää, ja tilanne rauhoittuu, kun poikanen kykenee nousemaan puuhun.

Ongelmatilanteet lintujen kanssa laukeavat usein itsestään, kun emolinnut houkuttelevat poikasensa rauhallisempaan paikkaan.

Viranomaisten apu eläinten tai ihmisten pelastamisessa on varsin harvoin tarpeen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut